Διαζύγιο Alpine και Lotus – Σταματά η συνεργασία για εξέλιξη ηλεκτρικού sportscar


Η Alpine κι η Lotus τερμάτισαν τη συνεργασία τους πάνω στο κοινό εγχείρημα που είχαν ανακοινώσει, αλλά δεν αποκλείεται να «επανέλθουν» στο μέλλον με άλλο μοντέλο.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 25/5/2023

Η Renault και η Alpine ανακοίνωσαν το 2021 την έναρξη συνεργασίας με την Lotus, πάνω σε μία ηλεκτρική πλατφόρμα που θα ερχόταν το 2027, με σκοπό να αντικατασταθεί η ιδιαίτερα επιτυχημένη A110. Τώρα, μία νέα ανακοίνωση, αυτή τη φορά από την πλευρά της Lotus, κάνει γνωστό τον τερματισμό αυτής της συνεργασίας.

«Αποφασίσαμε να μη συνεχίσουμε την από κοινού εξέλιξη ενός sportscar με την Alpine. Αυτή είναι μία κοινή απόφαση, η οποία ελήφθη με φιλικούς όρους». αποκάλυψε εκπρόσωπος της Lotus στο Automotive News Europe.

Ήδη από την περασμένη Παρασκευή (19/5), το Bloomberg ανέφερε ότι η Renault θα προτιμήσει να βασιστεί στην τεχνολογία που θα εξελίξει η ίδια κι όχι σε αυτή που θα είχε ως αποτέλεσμα η συνεργασία της με τη Lotus.

Από την πλευρά της, η Lotus υπαινίχθηκε ότι οι δύο εταιρείες θα μπορούσαν να συνεργαστούν στο μέλλον, πάνω σε άλλα μοντέλα. «Έχουμε δημιουργήσει μία πολύ καλή σχέση μεταξύ των δύο εταιρειών και θα συνεχίσουμε να συζητάμε για άλλες ευκαιρίες συνεργασίας», ανέφερε η δήλωση της Lotus.

Παρόλο που η τελευταία έχει βρετανικές ρίζες, το μεγαλύτερό της μέρος ανήκει πλέον στην κινεζική Geely, με την οποία η Renault διατηρεί επίσης στενές σχέσεις. Μάλιστα, ο διευθύνων σύμβουλος της Alpine, Laurent Rossi, είχε υπογραμμίσει παλαιότερα ότι η Geely είναι «η πιο φυσιολογική» επιλογή για τη νέα πλατφόρμα που θα χρησιμοποιήσει για τα ηλεκτρικά SUV της.

Οι εν λόγω προσθήκες στην γκάμα των Γάλλων θα έχουν ως τελικό προορισμό τις ΗΠΑ κι αναμένεται να καταφτάσουν το 2027 ή το 2028. Πρόκειται για ένα αμιγώς ηλεκτρικό SUV κι ένα ακόμα μεγαλύτερο μοντέλο.

Όσο για τη Lotus, βρίσκεται σε διαδικασία ανεύρεσης συνεργατών προκειμένου να προσαρμόσει την υπάρχουσα πλατφόρμα που χρησιμοποιεί η Eletre στα «κυβικά» και μικρότερων μοντέλων, όπως για παράδειγμα sedan ή μικρότερα SUV. Ταυτόχρονα, παρά την αποχώρηση της Alpine, οι Βρετανοί παραμένουν απολύτως αφοσιωμένοι στο ηλεκτρικό τους sportscar, το οποίο έχει λάβει την κωδική ονομασία Tipo 135.