Ariel Hipercar: Ο δημιουργός του "θηρίου" των 1.197 PS εξηγεί τη φιλοσοφία του jet κινητήρα (video)


Ο διευθυντής της Ariel, Simon Saunders, μίλησε για τη φιλοσοφία που ακολούθησε η εταιρεία προκειμένου να δημιουργήσει το Hipercar, αλλά και για τον λόγο που τοποθετήθηκε στο πίσω μέρος ο jet κινητήρας. 

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: TOP GEAR, ΑΡΧΕΙΟ
  • 26/9/2022

Μετά το Atom και το Nomad, η Ariel παρουσιάζει το Hipercar. Η ονομασία του δεν προέρχεται από τη λέξη hypercar, αλλά από το High Performance Carbon Reduction, όμως πρόκειται όντως για ένα πρωτοποριακό hypercar που έρχεται να αλλάξει ό,τι ξέραμε για τα αυτοκίνητα υψηλών επιδόσεων.

Φέρει 4 ηλεκτροκινητήρες, 2 σε κάθε άξονα, οι οποίοι αποδίδουν συνολικά 1.197 PS ισχύος και 1.820 Nm ροπής, ενώ διαθέτει και μία μικροτουρμπίνα, η οποία είναι τοποθετημένη στο πίσω μέρος και φροντίζει για τη φόρτιση της μπαταρίας εν κινήσει, προσφέροντας επιπλέον αυτονομία στο EV της Ariel. Χωρίς την τουρμπίνα, η αυτονομία του Hipercar περιορίζεται στα 241 km.

O διευθυντής της Ariel, Simon Saunders, συνομιλεί με τον δημοσιογράφο του Top Gear.
O διευθυντής της Ariel, Simon Saunders, συνομιλεί με τον δημοσιογράφο του Top Gear.

«Έχουμε κάνει ατελείωτες προσομοιώσεις και όσο και να πιέσεις στο δρόμο, η επέκταση της αυτονομίας ανταποκρίνεται, διατηρεί την ενέργεια της μπαταρίας,» είπε ο διευθυντής της Ariel, Simon Saunders στο TopGear. «Είναι επίσης εξαιρετικά αποδοτικό: υπάρχει μόνο ένα κινούμενο μέρος και οι εκπομπές είναι μηδενικές. Τροφοδοτείται από βενζίνη αυτή τη στιγμή, όμως το μακρορπόθεσμο σχέδιο είναι να στραφούμε στο υδρογόνο.»

Όσον αφορά το βάρος του, το Hipercar είναι ένα ελαφρύ, για τα δεδομένα του, όχημα, και πετυχαίνει αυτό ακριβώς που θέλει η εταιρεία. Σύμφωνα με τον Saunders, τα 1.759 kg που ζυγίζει το υπερόχημα αυτή τη στιγμή μπορούν να μειωθούν ακόμα παραπάνω, με το βάρος να «πέφτει» κάτω από τα 1.500 kg.

Πιο συγκεκριμένα, ο Saunders είπε: «Προφανώς είμαστε μία εταιρεία που κατασκευάζει ελαφριά αυτοκίνητα, οπότε είναι σημαντικό να δημιουργούμε πιο ελαφριά οχήματα από τους ανταγωνιστές μας. Οπότε δεν έχουμε μία τεράστια μπαταρία, και προσπαθούμε να εξοικονομούμε βάρος από όπου μπορούμε. Προφανώς το εσωτερικό χρειάζεται ακόμα δουλειά, όμως ο στόχος είναι να το κάνουμε να μοιάζει με πολυτελές αυτοκίνητο Le Mans.»

«Δεν έχουμε πειστεί από τις οθόνες αφής, είναι άβολες στη χρήση, όταν βρίσκεσαι σε κίνηση, οπότε τις καταργήσαμε ολοκληρωτικά,» συνέχισε ο Saunders.

Ο σχεδιασμός του Ariel Hipercar είναι εξαιρετικά πρωτοποριακός, με το διθέσιο μοντέλο να αποτελεί έναν συνδυασμό από ανθρακόνημα και αλουμίνιο, και την εταιρεία να φαίνεται ότι εστιάζει στις επιδόσεις, παρά την εμφάνιση. 

«Έχουμε επισκεφτεί εκατοντάδες σχέδια για να φτάσουμε εκεί – δεν είναι μόνο να εξασφαλίσουμε ότι το όχημα είναι αρκετά στιβαρό ώστε να μην τρίζουν οι πόρτες, είναι η συγκόλληση, η ηχομόνωση, η διαχείριση της βροχής, η αίσθηση της ποιότητας... όλα.»

Δείτε το σχετικό video που ανέβηκε στο κανάλι του Top Gear...