Γερμανία: Γιατί διστάζουν οι οδηγοί να αγοράσουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα


Μπορεί η Γερμανία να θέλει να φτάσει στα 10 εκ. οχήματα των «ηλεκτρικό» στόλο, όμως οι οδηγοί είναι διστακτικοί απέναντι στην αγορά EV, για μία σειρά λόγων.

  • 19/6/2021

Η Γερμανία έχει εκπονήσει ένα μεγαλόπνοο πλάνο για την μετάβαση της αυτοκίνησης στη χώρα στην ηλεκτροκίνηση.

Χαρακτηριστικό το γεγονός πως θέλει μέχρι το 2045 να μην πωλούνται πλέον οχήματα με θερμικούς κινητήρες, αντικαθιστώντας τα με εναλλακτικές που δε ρυπαίνουν με διοξείδιο του άνθρακα την ατμόσφαιρα, όπως είναι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Σε αυτό το πλαίσιο μία έρευνα του YouGov, που εκπονήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο κι αφορά δείγμα 2036 Γερμανών οδηγών, θέλησε να δει πώς βλέπουν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι αυτήν την αλλαγή, και ποιοι είναι οι αποτρεπτικοί παράγοντες για την αγορά ενός ηλεκτρικού οχήματος και τη χρήση του ως του βασικού τους.

Τα ευρήματα παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, και δείχνουν τη γενικότερη δυσπιστία που ακόμα επικρατεί ανάμεσα στο καταναλωτικό κοινό για τα EV.

Συγκεκριμένα, το 50% των ερωτηθέντων ανέφερε ως βασικό αποτρεπτικό παράγοντα την αυτονομία των EV, το 38% τους λιγοστούς σταθμούς φόρτισης στην επικράτεια, ενώ ένα 35% αμφιβάλλουν το πόσο πραγματικά περιβαλλοντικά συμφέροντα είναι αυτά τα οχήματα.

Επίσης, πάνω από τους μισούς (54%) είναι διστακτικοί να κάνουν τη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση εξαιτίας του αυξημένου κόστους των συγκεκριμένων αυτοκινήτων.

Στο τέλος, το 1/3 των ερωτηθέντων αναφέρει πως δεν θέλει να αγοράσει ηλεκτρικό όχημα.