Η Kia ετοιμάζει μικρό ηλεκτρικό για να χτυπήσει το Citroen Ami!


Η ηλεκτροκίνηση αποτελεί τον επόμενο μεγάλο σταθμό στην πορεία του αυτοκινήτου. Η ζήτηση, όμως, δεν αφορά μόνο μεγάλες, ακριβές προτάσεις αλλά και άλλες, σε ένα φάσμα κάτω από τα αυτοκίνητα πόλης.

  • 25/5/2020

Το Citroen Ami είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού του συλλογισμού. Οι Γάλλοι έβγαλαν ένα μικρό αυτοκινητάκι αποκλειστικά για την εγχώρια αγορά, με κόστος που ξεκινά από τα 6.000 ευρώ και με αυτονομία 70 χιλιομέτρων. Μπορεί αυτό να έχει διάφορους περιορισμούς, ως προς τους χώρους, τις επιδόσεις κ.λπ. στην πράξη όμως καταφέρνει να καλύψει οικονομικά τις ανάγκες μίας σεβαστής μερίδας του πληθυσμού.

Βλέποντας Αυτό, η Kia βρίσκεται σε τροχιά να δημιουργήσει το δικό της «Ami», ένα λιλιπούτειο ηλεκτρικό όχημα, όσο το δυνατό πιο μικρό και οικονομικό. Αυτό αποκαλύπτει ο Emilio Herrera, COO της Kia Motors Europe, σε συνέντευξή του στο Βρετανικό περιοδικό Auto Express. «Τα οχήματα που στοχεύουμε είναι EV - 100% ηλεκτρικά με μικρή αυτονομία, που χρησιμοποιούνται μόνο σε αστικό περιβάλλον. Το project μας εξετάζει αυτό που ονομάζουμε αυτοκίνητα L6 και L7 στον τομέα, τύπους αυτοκινήτων όπως το Ami. Είναι κάτι που ερευνάμε αυτή τη στιγμή γιατί πιστεύουμε ότι θα μπορούσε να αποτελέσει μια εναλλακτική λύση για τις δημόσιες συγκοινωνίες, υπό την προϋπόθεση ότι μπορούμε να προσφέρουμε ένα παρόμοιο κόστος με αυτές».

Η στόχευση της Kia δεν εξετάζει μόνο τα χαρακτηριστικά του αυτοκινήτου και την παραγωγή αλλά πρωτίστως τον τρόπο χρήσης του. Θα μπορεί να πωλείται, να διατίθεται με κάποια συνδρομή, να ενοικιάζεται με τη μέρα, την εβδομάδα ή και με το μήνα, όπως μία κάρτα απεριορίστων διαδρομών. Εδώ, αξίζει να σημειωθεί πως πριν από λίγο διάστημα, η Kia ανακοίνωσε την έναρξη της συνεργασίας της με την Kanoo, με στόχο τη συμπαραγωγή μικρών ηλεκτρικών οχημάτων για αυτόνομες, αστικές μετακινήσεις.

Μάλιστα, η Κορεατική εταιρία δεν μιλά για ένα όχημα που θα απευθύνεται σε μία μόνο αγορά, όπως το Citroen Ami, αλλά για ένα παγκόσμιο μοντέλο. Πληροφορίες με το πότε μπορεί να περάσει στην παραγωγή κάτι τέτοιο δεν υπάρχουν, κρίνοντας όμως από τις βλέψεις της Kia, δεν είναι απίθανο να δούμε τον ανταγωνιστή του Ami κάποια στιγμή μέσα στο 2021-2022.