Kia: 11 ηλεκτρικά μοντέλα μέχρι το 2025


Για το πρώτο τρίμηνο του 2020, οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων της Kia στην Ευρώπη άγγιξαν το 6% επί του συνόλου της. Αυτό όμως είναι μία εικόνα που πρόκειται να αλλάξει, τα επόμενα χρόνια.

  • 14/5/2020

Η Kia δημοσιοποίησε τα πλάνα της, αναφορικά με την ηλεκτροκίνηση, τα οποία περιλαμβάνουν έντεκα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα, μέχρι το 2025. Αντίστοιχα, για κάθε μοντέλο που λανσάρεται στην Ευρώπη, θα υπάρχει κάποια ηλεκτροκίνητη εκδοχή του. Αυτά αποτελούν μέρος του ευρύτερου στρατηγικού πλάνου της, Plan S, με βάση το οποίο αρχίζει να απομακρύνεται από τα συμβατικά συστήματα πρόωσης και πηγαίνει προς τις νέες τεχνολογίες.

Αναφορικά με τα 11 ηλεκτρικά μοντέλα που θα κυκλοφορούν μέχρι το 2025 -σε παγκόσμιο επίπεδο- θα καλύπτουν διαφορετικές κατηγορίες, όπως τα SUV και τα πολυμορφικά. Το πρώτο, μάλιστα, από αυτά θα παρουσιαστεί το 2021. Θα βασίζεται σε μία νέα πλατφόρμα, ειδικά σχεδιασμένη για EV, και θα αποτελεί ένα crossover, συνδυάζοντας στοιχεία τόσο από τον κόσμο των SUV, όσο και από αυτόν των συμβατικών οχημάτων. Ο συσσωρευτής του θα είναι αρκετά μεγάλος για να χαρίζει αυτονομία άνω των 500 χιλιομέτρων, ενώ θα προσφέρει και πολύ γρήγορη φόρτιση (υποθέτουμε 0-80%) σε κάτω από 20 λεπτά!

Ο Emilio Herrera, Διευθύνων Σύμβουλος της Kia Motors Europe, ανέφερε σε σχετική δήλωσή του πως «πολλά από τα νέα EV της Kia θα προσφέρονται στην Ευρώπη, η οποία είναι επί του παρόντος το επίκεντρο της αύξησης των πωλήσεων EV παγκοσμίως. Παίρνουμε κουράγιο από την αρχική εμπορική επιτυχία της τρέχουσας γενιάς EV μας, των νέων e-Niro και e-Soul, τα οποία έχουν γίνει αποδεκτά από αγοραστές σε ολόκληρη την ήπειρο. Σε κάθε ένα από τα τελευταία πέντε χρόνια, σημειώνουμε αυξανόμενες πωλήσεις σε ηλεκτρικά Kia και τα μοντέλα της επόμενης γενιάς θα επιταχύνουν περαιτέρω αυτήν την τάση».

Αναφορικά με τα νέα μοντέλα της φίρμας, όπως προείπαμε, κάθε τι καινούριο θα προσφέρεται πλέον στην Ευρώπη σε μία τουλάχιστον ηλεκτροκίνητη έκδοση. Αυτό σημαίνει είτε πλήρως ηλεκτρικό, είτε υβριδικό, plug-in ή συμβατικό. Αντίστοιχα, για τη φόρτιση των ηλεκτρικών της οχημάτων θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί φόρτιση 400V και θα προσθέσει στο μενού και τα 800V, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του εκάστοτε μοντέλου.

Με βάση τα νούμερα, κοιτώντας πίσω, το αντίστοιχο πρώτο τρίμηνο του 2019, το ποσοστό των ηλεκτρικών οχημάτων επί των πωλήσεων της Kia ήταν μόλις 2,9%. Το φετινό 6% είναι ένα σαφώς θετικό μήνυμα, ό στόχος όμως, πλέον, είναι μέχρι το 2026 οι πωλήσεις EV να έχουν υπερτριπλασιαστεί, αγγίζοντας το 20%.