Μετά από 30 χρόνια, το αυθεντικό Renault Twingo επέστρεψε (video-photos)


Η γαλλική φίρμα παρουσίασε μια σύγχρονη «ερμηνεία» του αυτοκινήτου πόλης που πρωτοεμφανίστηκε το 1993.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
  • 29/6/2023

Τον Απρίλιο 1993 η Renault παρουσίασε για πρώτη φορά το Twingo, ένα μοντέλο που ξεχώρισε με το ιδιαίτερο σχήμα του και τη δυνατότητα διαμόρφωσης του εσωτερικού του χώρου.

H ανανέωσή του, το 2007 έφερε ένα διαφορετικό μοντέλο, με άλλο χαρακτήρα, που πατούσε στο πάτωμα του Clio. Σήμερα, για να γιορτάσει τα 30 χρόνια από την εμφάνισή του, η γαλλική φίρμα «επανερμήνευσε» το αρχικό μοντέλο, σε συνεργασία με την Ολλανδή σχεδιάστρια Sabine Marcelis.

Το αποτέλεσμα είναι το «Twingo by Sabine Marcelis», ένα one-off concept car, το οποίο διαθέτει τη σχεδιαστική «σφραγίδα» της, με τη φιλοσοφία της ημιδιαφάνειας και της αντανάκλασης, αλλά και την «επίδραση» της σύγχρονης τεχνολογίας, καθώς στη συνέχεια η Renault το «μετέτρεψε» σε ηλεκτρικό όχημα τοποθετώντας του ηλεκτροκινητήρα.

Η Ολλανδή καλλιτέχνης είναι η πρόσφατη νικήτρια του βραβείου Elle Deco International Designer of the Year. Οι δημιουργίες έχουν μινιμαλιστικό σχήμα και συνδυάζουν το φως με τα παστέλ χρώματα και υλικά όπως το γυαλί και η ρητίνη.

Το Twingo που δημιούργησε έχει διαφανή πάνελ αμαξώματος, που αναδεικνύουν την εσωτερική δομή. Οι προβολείς μετετράπησαν σε LED, όπως και τα φλας. Επιπλέον, στο κάτω μέρος του προφυλακτήρα υπάρχουν δύο οριζόντιες φωτεινές μπάρες.

Στο εσωτερικό, η Marcelis επέλεξε κόκκινο χρώμα, σε συνδυασμό με φουτουριστικές λεπτομέρειες. Το τιμόνι είναι διαφανές, ενώ υπάρχει ψηφιακός πίνακας οργάνων, οθόνη για το σύστημα infotainment, φωτιζόμενα χειριστήρια και αεραγωγοί για το σύστημα κλιματισμού. Η πανοραμική οροφή εντυπωσιάζει, ενώ υπάρχει ένα, κεντρικό, σκιάδιο.

Στη δημιουργία του «εορταστικού» Twingo έλαβε υπόψιν τα πιο αναγνωρίσιμα χαρακτηριστικά του: Τη σιλουέτα ενός όγκου, τους χαρακτηριστικούς προβολείς με τα φλας στον προφυλακτήρα και το αρθρωτό εσωτερικό του. Το αποτέλεσμα συνδυάζει τη διαφάνεια με τα χρώματα και τα υλικά με τη φωτεινότητα.

«Η συνεργασία με τη Renault ξεκίνησε με μια πρόσκληση να επανασχεδιάσουμε το Twingo ως μέρος των εορτασμών της 30ης επετείου του. Ήταν μια φανταστική ευκαιρία και ένα νέο πεδίο εξερεύνησης για μένα, καθώς δεν είχα σχεδιάσει ποτέ ξανά αυτοκίνητο. Δουλεύοντας σε ένα τόσο εμβληματικό και το δημοφιλές αυτοκίνητο ήταν μια πραγματική πρόκληση, ειδικά δεδομένης της κλίμακας του έργου. Ήταν μια ευκαιρία να δημιουργήσω κάτι πραγματικά καινοτόμο και αξέχαστο», τόνισε η Sabine Marcelis.

Το συγκεκριμένο Renault Twingo προστίθεται σε άλλες παρόμοιες «επετειακές» δημιουργίες, με τη συνδρομή καλλιτεχνών, της Renault, όπως το Renault 4 Suite Nο 4 του Mathieu Lehanneur και το R5 Diamant του Pierre Gonalons.