Νέα Υόρκη: Τέλος τα αυτοκίνητα με θερμικό κινητήρα το 2035!


Η πολιτεία της Νέας Υόρκης ψήφισε την απαγόρευση πώλησης νέων αυτοκινήτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης, αρχής γενομένης από το 2035.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΖΑΣ
  • 20/9/2021

Την πορεία άλλων πολιτειών στην Αμερική ακολούθησε προ ημερών η Νέα Υόρκη, που ψήφισε νόμο που ορίζει ότι πρέπει μέχρι το 2035 να έχει πάψει η πώληση Ι.Χ. και φορτηγών με θερμικούς κινητήρες, πηγαίνοντας σε οχήματα μηδενικών ρύπων.

Η κυβερνήτης Kathy Hochul υπέγραψε τον σχετικό νόμο και τον έθεσε σε ισχύ, αν και θα πρέπει να τονιστεί πως αυτό το ψήφισμα δεν αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας, όσο προτροπή και ενθάρρυνση προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος της χώρας να αυξήσει τον αριθμό των οχημάτων μηδενικών ρύπων που θα τίθενται προς πώληση μέσα στα επόμενα 15 χρόνια.

Στο νομοσχέδιο δεν υπήρχε καμία πολιτική που να καθορίζει με σαφήνεια τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι αρμόδιες αρχές, που έτσι κι αλλιώς δεν έχουν με τη σειρά τους οδηγίες ή μηχανισμούς που να μειώνουν τη διαθεσιμότητα συμβατικών οχημάτων με βενζίνη στις αντιπροσωπείες. Αυτό σημαίνει πως θα χρειαστούν περαιτέρω νομοθετήσεις για να προκύψει επιτυχία στο συγκεκριμένο πλάνο.

Αυτό που ορίζει ο νόμος, είναι η αναγκαιότητα για την κατάρτιση μίας στρατηγικής που θα εφαρμόσει η Αρχή Ενεργειακής Έρευνας και Ανάπτυξης της Νέας Υόρκης, ως το 2023.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το έργο των αρχών σε μία από τις πολυπληθέστερες πολιτείες της Αμερικής θα είναι δύσκολο, αν σκεφτεί κανείς πως τώρα, μόλις το 1% του στόλου των οχημάτων είναι ηλεκτρικό.