Nissan Hyper Urban: Το ηλεκτρικό concept που δείχνει τις δυνατότητες των μελλοντικών EV (photos)


Η ιαπωνική φίρμα αποκάλυψε το πρώτο από μια σειρά concept cars που δείχνει τις μελλοντικές σχεδιαστικές και τεχνολογικές δυνατότητες των ηλεκτρικών οχημάτων της.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ - ΦΩΤΟ: Nissan Europe Newsroom
  • 3/10/2023

Εν όψει του Japan Mobility Show (πρώην Tokyo Motor Show) που θα διεξαχθεί στο Tokyo από τις 28 Οκτωβρίου έως τις 5 Νοεμβρίου 2023, η Nissan παρουσίασε ψηφιακά την Τρίτη (3/10) το πρώτο από μία σειρά ηλεκτρικών concept οχημάτων.

Πρόκειται για το Hyper Urban Concept, με τη λέξη hyper να περιλαμβάνεται στην ονομασία του προκειμένου να αναδείξει τον αυξημένο ενθουσιασμό που τα συγκεκριμένα EV concepts σκοπεύουν να δημιουργήσουν στον κόσμο, σύμφωνα με την εταιρεία.

Θα ακολουθήσουν άλλες 3 ψηφιακές παρουσιάσεις για τη σειρά των EV concepts, στις 10, 17 και 19 Οκτωβρίου, πριν την παρουσίασή τους στους εκπροσώπους του τύπου στην Press Day του Mobility Show, που θα διεξαχθεί στις 25 Οκτωβρίου.

Καθένα από αυτά τα concept cars αντιπροσωπεύεται από έναν συμβολικό χαρακτήρα και έχει προσαρμοσμένα χαρακτηριστικά που προσθέτουν αξία σε μοναδικούς τρόπους ζωής και διαφορετικές φιλοδοξίες. Έτσι θα βοηθήσουν τους ιδιοκτήτες τους να έχουν θετικό αντίκτυπο στον πλανήτη χωρίς συμβιβασμούς στο στυλ ή τη διασκέδαση.

Σύμφωνα με τη Nissan, το Hyper Urban Concept είναι ένα όχημα που απευθύνεται στους επαγγελματίες των αστικών και προαστιακών περιοχών, οι οποίοι δίνουν προτεραιότητα στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Η σχεδίαση του SUV χαρακτηρίζεται από μια κομψή και μοντέρνα αισθητική για να εκφράζει το απαιτητικό γούστο των χρηστών και ταυτόχρονα εναρμονίζεται αποτελεσματικά με το περιβάλλον τους.

Η εμφάνισή του διαφοροποιείται αρκετά από το Ariya και διαθέτει έντονες γωνίες και επιφάνειες. Το εμπρός μέρος χαρακτηρίζεται από μία «αιχμηρή» όψη, χωρίς καμπύλες και μια λεπτή οριζόντια φωτεινή μπάρα LED, ενώ ο προφυλακτήρας έχει μαύρο γυαλιστερό χρώμα. Αυτό κάνει αντίθεση με το βασικό κίτρινο χρώμα του αμαξώματος, που «αλλάζει αποχρώσεις ανάλογα με τη γωνία που το χτυπάει το φως», όπως αναφέρουν οι Ιάπωνες.

Στο πλάι, εντυπωσιάζει η σχεδίαση των θυρών. Οι εμπρός ανοίγουν προς τα πάνω σε στιλ πεταλούδας, ενώ οι πίσω ανοίγουν επίσης προς τα πάνω, αλλά σε στιλ ψαλιδιού. Οι μεγάλοι τροχοί ενισχύουν τη σπορ σχεδίαση, ενώ το πίσω μέρος κυριαρχείται από την οριζόντια φωτεινή μπάρα LED και τον γωνιακά τοποθετημένο προφυλακτήρα.

Το εσωτερικό είναι εξίσου φουτουριστικό, με εντυπωσιακά καθίσματα τοποθετημένα τόσο εμπρός όσο και πίσω. Η Nissan αναφέρει ότι έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να συνδυάζεται με τους αστικούς χώρους διαβίωσης. Εμπνευσμένο από καλειδοσκοπικά τρίγωνα, ο πίνακας οργάνων και η οθόνη του συστήματος infotainment μπορούν να προσαρμοστούν ανάλογα με τη διάθεση του ιδιοκτήτη. Επιπλέον, τα μπροστινά καθίσματα έχουν τη δυνατότητα αναδίπλωσης στα πίσω καθίσματα, δημιουργώντας έναν ιδιωτικό χώρο χαλάρωσης σαν καναπέ.

Αν και δεν έγιναν γνωστές λεπτομέρειες για το ηλεκτρικό σύστημα κίνησης, η Nissan αναφέρει ότι το Hyper Urban concept διαθέτει τεχνολογία V2H (vehicle-to-home), για να παρέχει ηλεκτρική ενέργεια στο σπίτι, αλλά και V2G (vehicle-to-grid), μέσω της οποίας μπορεί να μεταφερθεί η πλεονάζουσα ενέργεια στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, ώστε οι ιδιοκτήτες να κερδίσουν χρήματα.

Το Έξυπνο Σύστημα Διαχείρισης Φόρτισης διαθέτει AI που μπορεί να φορτίζει αυτόνομα οχήματα και ηλεκτρικά κτίρια, παρέχοντας αποτελεσματική διαχείριση της ισχύος. Επιπλέον, το όχημα υποστηρίζει ενημερώσεις υλικού αλλά και λογισμικού, ώστε να παραμένει «ενημερωμένο» με το πέρασμα των ετών. Για παράδειγμα, το εσωτερικό μπορεί να ανανεωθεί με νέο πίνακα οργάνων που θα διαθέτει όλες τις πρόσφατες τεχνολογίες και τα καινούριες τάσεις στη σχεδίαση.

Όπως αναφέρει η Nissan, το συγκεκριμένο concept car δείχνει τις μελλοντικές σχεδιαστικές και τεχνολογικές δυνατότητες των ηλεκτρικών οχημάτων που θα παρουσιάσει.