Nissan Concept 20-23: Tο EV που δίνει την πρώτη γεύση του νέου Micra (video-photos)


Οι Ιάπωνες παρουσίασαν ένα εντυπωσιακό EV concept car που μας δίνει μια προεπισκόπηση από το νέο αμιγώς ηλεκτρικό Micra.

  • 25/9/2023

Για να γιορτάσει τη συμπλήρωση 20 χρόνων από την ίδρυση του design studio στο Λονδίνο, η Nissan παρουσίασε το Concept 20-23. Πρόκειται για ένα «αστικό ηλεκτρικό sport concept car», όπως η ίδια το περιγράφει.

Αν βιαστείτε απλά να το χαρακτηρίσετε ως «άλλο ένα από τα πολλά EV concepts» που παρουσιάζουν το τελευταίο διάστημα οι αυτοκινητοβιομηχανίες και που δύσκολα θα φτάσει σε παραγωγή, κάνετε λάθος. Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα πρωτότυπο που μάς δείχνει το πώς θα είναι το νέο Micra.

Ασφαλώς το επόμενο, αμιγώς ηλεκτρικό supermini της Nissan δε θα έχει ακριβώς τις εντυπωσιακές και «φουσκωμένες» αναλογίες του Concept 20-23 ούτε και την ίδια διαμόρφωση του εσωτερικού. Ωστόσο, δείχνει τη σχεδιαστική φιλοσοφία που θα ακολουθηθεί στο πλαίσιο της στρατηγικής της φίρμας, σύμφωνα με την οποία από εδώ και στο εξής, στην Ευρώπη κάθε νέο μοντέλο της θα είναι αμιγώς ηλεκτρικό.

Το Concept 20-23 είναι εμπνευσμένο από τη συμμετοχή της φίρμας στη Formula E καθώς και τους διαδικτυακούς αγώνες προσομοιωτών, με τα στοιχεία αυτά να συνδυάζονται με την κληρονομιά της από τολμηρά hatchback.

Η αποκάλυψή του έγινε από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Nissan, Makoto Uchida, ο οποίος βρέθηκε στην Αγγλία για να γιορτάσει την 20ή επέτειο της Nissan Design Europe (NDE). Στο σχεδιασμό του μοντέλου συμμετείχαν και νέα μέλη της NDE, έχοντας ως στόχο να αποτυπώσουν στο χαρτί ένα αυτοκίνητο χωρίς περιορισμούς, με το οποίο θα ήθελαν να μετακινούνται στους δρόμους της πόλης που εργάζονται.

Το όνομα Concept 20-23 αντικατοπτρίζει τα 20 χρόνια παρουσίας της NDE στην καρδιά του Λονδίνου, καθώς και το παραδοσιακό νούμερο 2 (ni) 3 (san) της εταιρείας, αλλά και το τρέχον έτος.

Εξωτερικά, το γκρι χρώμα έχει ένα ανάγλυφο φινίρισμα, ενώ δεσπόζουν τα αεροδυναμικά βοηθήματα και στις δύο άκρες του αμαξώματος, με βαθιές ποδιές που διώχνουν τη ροή του αέρα από το εμπρός μέρος, μέσα από τα ανοίγματα για την ψύξη των φρένων, για να καταλήξει στους αεραγωγούς πίσω από τους εμπρός τροχούς.

Το ξεχωριστό εμπρός μέρος παρουσιάζει δύο επίπεδα, με τους στρογγυλούς προβολείς LED να αποτελούνται από δύο ξεχωριστά ημικύκλια και παραπέμπουν στα φωτιστικά σώματα του Micra.

Στο πλάι ο δυναμικός χαρακτήρας αναδεικνύεται από τους έντονους θόλους των τροχών, που διαθέτουν ελαστικά χαμηλού προφίλ. Επιπλέον, οι εκτεταμένες ποδιές «αγκαλιάζουν» το κάτω μέρος του αυτοκινήτου, ενώ η σχεδίαση είναι τέτοια για να συμβάλει στη βελτιστοποίηση της ροής του αέρα.

Στο πίσω μέρος η μεγάλη αεροτομή είναι τοποθετημένη ψηλά, στο ύψος της οροφής, με αποτέλεσμα να μην περιορίζεται η ορατότητα του οδηγού, ενώ τα φωτιστικά σώματα LED ακολουθούν τη σχεδιαστική φιλοσοφία των εμπρός, αποτελούμενα από δύο ημικύκλια. Πιο κάτω συναντά κανείς ένα μεγάλο τετραγωνισμένο διαχύτη και μια οριζόντια μπάρα κάτω από αυτόν.

Αν και, σύμφωνα με τη Nissan, το Concept 20-23 κατασκευάστηκε για να αναδείξει μόνο το εξωτερικό του σχήμα, η ομάδα των interior designers δημιούργησε και ένα εσωτερικό που αντανακλά τη σπορ μορφή του αμαξώματος.

Η είσοδος σε αυτό γίνεται με τις δύο πόρτες να ανοίγουν προς τα πάνω, ενώ τα ανοίγματα είναι καλυμμένα με αφρώδες υλικό για να προστατεύουν τους αγκώνες. Τα δύο bucket καθίσματα προσφέρουν έντονη στήριξη, αλλά όχι σε βάρος της άνεσης. Είναι διακοσμημένα σε σχεδόν λευκό φινίρισμα, με μεγάλα προσκέφαλα που θυμίζουν αγωνιστικά αυτοκίνητα.

Το ορθογώνιο σπορ τιμόνι έχει αρκετά χειριστήρια και ρυθμίσεις, ενώ υπάρχουν paddles που ρυθμίζουν την απόδοση του ηλεκτρικού κινητήριου συνόλου, για το οποίο δε δόθηκε καμία πληροφορία. Ανάμεσα στους δύο επιβάτες, δύο μεταλλικά στοιχεία συγκρατούν την κεντρική κονσόλα στη θέση της, ενώ κάτω από τις δύο ράβδους στήριξης υπάρχει πυροσβεστήρας.

Συνολικά το εσωτερικό αποτελεί μια φουτουριστική ερμηνεία ενός «γυμνού» αγωνιστικού αυτοκινήτου, με οθόνες που δείχνουν μόνο τις βασικές πληροφορίες.

Από τις αρχές του περασμένου Φεβρουαρίου, όταν και παρουσιάστηκαν οι λεπτομέρειες της νέας συμφωνίας για την επόμενη μέρα της συμμαχίας Renault - Nissan - Mitsubishi, γνωρίζουμε ότι ο ηλεκτρικός διάδοχος του Micra θα βασίζεται στην πλατφόρμα CMF-BEV και θα μπει σε παραγωγή το 2026. Μάλιστα ο CEO της Renault, Luca de Meo, είχε τονίσει ότι το νέο EV θα μοιράζεται κατά 80% μέρη του επερχόμενου Renault 5, για να μειωθεί κατά 40% το κόστος ανάπτυξής του από την Nissan.