Ο Elon Musk ψάχνει τη χώρα για το νέο Gigafactory και οι Ευρωπαΐοι ηγέτες τού κλείνουν το μάτι


Μακρόν και Μελόνι κάνουν τα... γλυκά μάτια στον Elon Musk προκειμένου να τον πείσουν να χτίσει στις χώρες τους το νέο Gigafactory της Tesla.

  • 19/6/2023

Τις τελευταίες εβδομάδες το μεγάλο αφεντικό της Tesla, Elon Musk, πραγματοποιεί αλλεπάλληλες συναντήσεις με κορυφαίους Ευρωπαΐους πολιτικούς στην προσπάθεια του να εντοπίσει τη χώρα που θα φιλοξενήσει το νέο Gigafactory της αυτοκινητοβιομηχανίας του.

Τις προηγούμενες ημέρες ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla τα είπε με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, με τις πληροφορίες που κυκλοφορούν να αναφέρουν ότι η Γαλλία είναι μία από τις βασικές υποψήφιες για να φιλοξενήσει τη νέα γραμμή παραγωγής.

Η πρόθεση του Μακρόν να μετατρέψει την Γαλλία σε μία υπερδύναμη στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας είναι δεδομένη ενώ θα πρέπει να θυμίσουμε ότι πριν από μερικές εβδομάδες στο βόρειο κομμάτι της χώρας ξεκίνησαν οι εργασίες κατασκευής του νέου εργοστασίου μπαταριών το οποίο τρέχουν από κοινού η Mercedes και η Stellantis.

Η συνολική επένδυση αγγίζει τα 2 δις ευρώ εκ των οποίων σχεδόν τα μισά προέρχονται από τα ταμεία του γαλλικού κράτους. Στόχος είναι η νέα μονάδα παραγωγής μπαταριών να γίνει πόλος έλξης για τις αυτοκινητοβιομηχανίες ώστε να μεταφέρουν τα εργοστάσιά τους στη Γαλλία και μία από αυτές φαίνεται να είναι και η Tesla.

«Θα ήταν υπέροχο να έχουμε ένα εργοστάσιο Tesla στη Γαλλία. Έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια και έχει δοθεί πολλή ενέργεια για να βεβαιωθούμε ότι αυτό μπορεί να συμβεί», δήλωσε στο CNBC ο υπουργός ψηφιακών υπηρεσιών της Γαλλίας, Jean-Noël Barrot. «Έχουμε επίσης επενδύσει στον τομέα των ηλεκτρικών μπαταριών, επομένως θα προσπαθήσουμε να τον πείσουμε ότι η Γαλλία είναι το καλύτερο μέρος στην Ευρώπη για να φτιάξει το επόμενο εργοστάσιο της Tesla».

Θα πρέπει να σημειωθεί πως η Tesla δεν είναι η μοναδική εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων που ενδιαφέρεται να στήσει εργοστάσιο στη Γαλλία. Η BYD εμφανίζεται να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να επιλέξει τη χώρα για το πρώτο της ευρωπαϊκό εργοστάσιο ελπίζοντας να ξεκινήσει την παραγωγή οχημάτων μέσα στο 2025.

Από εκεί και πέρα ο Elon Musk συναντήθηκε στη Ρώμη τις προηγούμενες ημέρες και με την πρωθυπουργό της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, όπου μίλησαν για το νέο εργοστάσιο αλλά και για την εισβολή της Τεχνητής Νοημοσύνης στην καθημερινότητά καθώς και τους κινδύνους που ελλοχεύουν από αυτή την εξέλιξη. Τέλος, υπάρχουν δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι ανάμεσα στις χώρες που συγκεντρώνουν πολλές πιθανότητες για να στηθεί το νέο εργοστάσιο της Tesla είναι και η Ισπανία.