Mercedes και Stellantis εγκαινίασαν το νέο Gigafactory μπαταριών στη Γαλλία – Έως και 2.000 νέες θέσεις εργασίας (video)


Η συνολική επένδυση αγγίζει τα 2 δις ευρώ και στόχος είναι η μονάδα να γίνει πόλος έλξης για τις αυτοκινητοβιομηχανίες ώστε να μεταφέρουν τα εργοστάσιά τους επί γαλλικού εδάφους.

  • 31/5/2023

Εγκαινιάστηκε την Τρίτη 30 Μαΐου στην περιοχή Billy-Berclau το πρώτο από τα τέσσερα Gigafactories που θα κατασκευαστούν τα επόμενα χρόνια στο βόρειο τμήμα της Γαλλίας και θα παράγουν μπαταρίες για ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Η νέα μονάδα αποτελεί «καρπό» της συνεργασίας μεταξύ της Stellantis, της Mercedes της TotalEnergies η οποία πήρε σάρκα και οστά τον Σεπτέμβριο του 2019 με την κοινοπραξία Automotive Cells Company.

Η συνολική επένδυση ξεπέρασε τα 2 δις ευρώ εκ των οποίων τα μισά προέρχονται από το γαλλικό κράτος. Το εργοστάσιο θα ξεκινήσει την παραγωγή μπαταριών ιόντων-λιθίου μέχρι το τέλος του 2023 με την αρχική χωρητικότητα να ανέρχεται στις 13 GWh, ενώ στόχος είναι σταδιακά να αυξηθεί στις 40 GWh.

Σύμφωνα με την κοινοπραξία, μέχρι το 2030 η νέα μονάδα παραγωγής θα έχει δημιουργήσει συνολικά 2.000 νέες θέσεις εργασίας. Στόχος του εργοστασίου είναι να αποτελέσει έναν νέο πόλο έλξης για τις αυτοκινητοβιομηχανίες ώστε να μεταφέρουν τις μονάδες τους στην Ευρώπη και να βρίσκονται κοντά στους βασικούς προμηθευτές τους.

Σήμερα η ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από συστήματα μπαταριών που κατασκευάζονται στην Ασία και οι ηγέτες της Ε.Ε. θέλουν να αλλάξουν αυτό το σκηνικό επενδύοντας μεγάλα ποσά για να δημιουργηθούν νέες μονάδες παραγωγής στη Γηραιά Ήπειρο.

Ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, έχει θέσει έως μία από τις προτεραιότητές του την αύξηση της παραγωγής αυτοκινήτων στη χώρα και άσκησε μεγάλες πιέσεις ώστε να εξασφαλίσει ότι νέες μονάδες παραγωγής θα κατασκευαστούν επί γαλλικού εδάφους. Παράλληλα έχει βάλει αρκετά ψηλά τον πήχη αφού έχει ξεκαθαρίσει ότι στόχος του είναι μέχρι το 2030 να κατασκευάζονται στη Γαλλία 2.000.000 ηλεκτρικά αυτοκίνητα ετησίως.

Μέχρι στιγμής η ProLogium από την Ταΐβάν και η κινεζική Envision AESC έχουν ανακοινώσει τα σχέδιά τους για κατασκευή μεγάλων εργοστασίων μπαταριών κοντά στο λιμάνι της Δουνκέρκης, στο βόρειο κομμάτι της Γαλλίας. Παρόμοια σχέδια έχει και η Renault η οποία έχει συνάψει συνεργασία με την startup Verkor για παραγωγή μπαταριών που θα χρησιμοποιεί στα ηλεκτρικά μοντέλα της καθώς και σε αυτά της Alpine.