Πώς κατάφερε το Μαρόκο να γίνει το νέο «success story» της αυτοκινητοβιομηχανίας (video)


Σύγχρονες εγκαταστάσεις, φορολογικά κίνητρα, γεωγραφική θέση και πολύ χαμηλά ημερομίσθια, εκτόξευσαν τον αριθμό των βιομηχανιών της χώρας από τις 35 στις 250 μέσα σε δύο δεκαετίες!

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΡΜΠΕΑΣ, ΦΩΤΟ: UTAC, STELLANTIS
  • 1/6/2023

Όλα είναι έτοιμα για να μπει σε λειτουργία του νέο κέντρο δοκιμών Morocco Mobility & Automotive Centre που βρίσκεται απόσταση 150 km από την Καζαμπλάνκα. Πριν από μερικές ημέρες η διοίκηση του κέντρου κάλεσε έναν μικρό αριθμό Ευρωπαίων δημοσιογράφων για να τους ξεναγήσει στις νέες εγκαταστάσεις και να ακούσει τα σχόλια και τις παρατηρήσεις τους.

Το νέο κέντρο δοκιμών βάζει ακόμα πιο «βαθιά» στον κόσμο της αυτοκίνησης την αφρικανική χώρα αφού ήδη ακούγεται ότι πολλοί κατασκευαστές θα το επιλέξουν, τόσο για τα τεχνολογικά προηγμένα συστήματα που διαθέτει αλλά και επειδή μπορούν να κρατήσουν μακριά τα αδιάκριτα βλέμματα που κατασκοπεύουν τα πρωτότυπα κατά τη διάρκεια των δοκιμών.

Η εκτόξευση στην παραγωγή του Μαρόκο

Τα τελευταία χρόνια το Μαρόκο έχει αναδειχθεί σε έναν σημαντικό παίκτη στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία. Μπορεί οι κάτοικοι της χώρας να αγοράζουν ετησίως μόλις 180.000 νέα οχήματα, αριθμός μικρός σε σχέση με τα 37 εκατ. του πληθυσμού, ωστόσο την ίδια στιγμή έχει πετύχει να αναδειχθεί στην πρώτη αφρικανική χώρα σε εξαγωγή οχημάτων και ανταλλακτικών, ξεπερνώντας την Ν. Αφρική.

Το εργοστάσιο της Stellantis στην Kenitra.
Το εργοστάσιο της Stellantis στην Kenitra.

Το ξέσπασμα της πανδημίας αλλά και ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν κατάφεραν να ανακόψουν αυτή τη δυναμική. Είναι ενδεικτικό ότι το 2022 πέτυχε αύξηση της συνολική παραγωγής κατά 10% φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, με περισσότερα από 470.000 οχήματα να βγαίνουν από τις εγχώριες γραμμές.

Ξεκάθαρο είναι επίσης ότι αυτά τα αποτελέσματα δεν ήρθαν τυχαία. Τα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις έχουν βάλει σε πρώτη προτεραιότητα να γίνει η χώρα πόλος έλξης για τις ξένες αυτοκινητοβιομηχανίες,, προσφέροντας μια σειρά από προνόμια στους επενδυτές.

Στις δύο βασικές βιομηχανίες ζώνες, στην Ταγγέρη και στην Κενίτρα, υπάρχει πενταετής φορολογική απαλλαγή για τις εταιρείες ενώ την επόμενη 20ετία επιβάλλεται ανώτατο όριο μόλις 8,75%. Στα παραπάνω θα πρέπει να προστεθεί η εξαιρετική γεωγραφική θέση της χώρας, όπου απέχει ελάχιστα από την Ευρώπη, αλλά και τα πολύ χαμηλά ημερομίσθια τα οποία αντιστοιχούν στο ένα τέταρτο των αντίστοιχων της Ισπανίας, ενώ είναι χαμηλότερα ακόμα και από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Με βάση το τελευταίο μπορεί να εξηγηθούν σε μεγάλο βαθμό τα διεθνή δημοσιεύματα που εμφανίζονται τα τελευταία χρόνια και κάνουν λόγο για ραγδαία αύξηση της φτώχειας στο Μαρόκο. Σύμφωνα με στοιχεία του 2020 από το μαροκινό ινστιτούτο στατιστικών, κατά τη διάρκεια του lockdown το ποσοστό της φτώχειας αυξήθηκε κατά 11,7%.

Επίσης τον περασμένο Δεκέμβριο ο εισηγητής του ΟΗΕ για την ακραία φτώχεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα, Ολιβιέ ντε Σουτέρ, ακύρωσε τελευταία στιγμή το ταξίδι του στη χώρα έπειτα από αίτημα της μαροκινής κυβέρνησης και ελλείψει συμφωνίας για τη διαδρομή που θα ακολουθήσει και τους συνομιλητές που θα έχει

Κάπως έτσι μπορείτε να αντιληφθεί ο καθένας για ποιους λόγους τα τελευταία χρόνια μεγάλες εταιρείες αποφάσισαν να μεταφέρουν μέρος των δραστηριοτήτων τους στο Μαρόκο και ο αριθμός τους να εκτοξευτεί από τις μόλις 35 το 2000 στις 250 το 2020! Ανάμεσά τους υπάρχουν brands όπως ο όμιλος Renault, η Stellantis, η Magneti Marelli, η AGC Glass, κ.α.

Ένα κέντρο δοκιμών που τα έχει όλα

Όταν ανοίξουν επισήμως οι πύλες του Morocco Mobility & Automotive Centre θα προστεθεί ακόμα ένα... βέλος της φαρέτρα της χώρας, στη μάχη που δίνει για να αυξήσει την παραγωγή. Το κέντρο δοκιμών είναι το πρώτο στην αφρικανική ήπειρο και οι εγκαταστάσεις μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες ακόμα και των πιο τεχνολογικά προηγμένων κατασκευαστών.

Το συνολικό μήκος της πίστας δοκιμών φτάνει τα 4 km, υπάρχουν μικρές και μεγάλες πλατφόρμες δυναμικών δοκιμών, διαδρομή υψηλών ταχυτήτων, περιοχές υγρής και στεγνής πέδησης, αστικό κομμάτι, διαδρομή off-road, εργαστήρια, χώροι ανάλυσης δεδομένων των συστημάτων μετάδοσης κίνησης και των εκπομπών αερίων, ξενοδοχείο με σουίτες, εστιατόρια, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η ανάπτυξη ενός 4G συστήματος που θα παρακολουθεί τα οχήματα και θα μεταφέρει δεδομένα στους κατασκευαστές.

Σύμφωνα με τους ανθρώπους που τρέχουν το κομμάτι των επενδύσεων της χώρας, επόμενος μεγάλος στόχος είναι η επίτευξη μιας βιώσιμης παραγωγικής διαδικασίας, μειώνοντας το ανθρακικό αποτύπωμα της εγχώριας βιομηχανίας.