To νέο Audi Q8 e-tron edition Dakar τιμά την αγωνιστική κληρονομιά των Γερμανών (photos)


Η Audi παρουσίασε το νέο Q8 e-tron edition Dakar, μία ειδική έκδοση του ηλεκτρικού SUV που δανείζεται από το DNA του αγωνιστικού της μάρκας για το περίφημο Ράλλυ Ντακάρ.

  • ΦΩΤΟ: Audi AG
  • 3/1/2024

Η Audi ετοιμάζεται να συμμετάσχει στο φετινό Ράλλυ Ντακάρ (5-19 Ιανουαρίου) με τρία RS Q e-tron, με στόχο να κατατακτήσει τις ειδικές διαδρομές της Σαουδικής Αραβίας με ηλεκτρική ενέργεια.

Για να γιορτάσει αυτή τη συμμετοχή, η γερμανική φίρμα κυκλοφορεί το Q8 e-tron edition Dakar, που αποτελεί ειδική έκδοση του Q8 55 e-tron quattro, παραμετροποιημένο καταλλήλως για να πηγαίνει και σε δύσκολες διαδρομές off-road.

Τροφοδοτείται από μπαταρία 106 kWh με τετρακίνηση, που έρχεται από τους δύο ηλεκτροκινητήρες που διαθέτει, συνολικής ισχύος 408 PS σε boost mode και με ροπή που αγγίζει τα 664 Nm. Αυτό επιτρέπει στο θηριώδες SUV να κάνει τα 0-100 km/h σε 5,8 δευτερόλεπτα με κανονικά ελαστικά, και σε 5,9 δευτερόλεπτα με ελαστικά AT3. Το ενδιαφέρον είναι πως και η αυτονομία είναι υψηλή, κάνοντας στον κύκλο WLTP 487 χιλιόμετρα, με τελική ταχύτητα τα 200 km/h.

Με τα ελαστικά AT3, το Q8 e-tron edition Dakar στέκεται κατά 31 χιλιοστά πιο ψηλά από την απλή έκδοση του μοντέλου, γεγονός που βοηθά στην ομαλότερη οδήγηση σε δύσβατες επιφάνειες με ελάχιστη πρόσφυση, σε χώμα και χιόνι. Στις υψηλότερες ταχύτητες, όμως, το ύψος μειώνεται, αφού στα 120 km/h η απόσταση από το έδαφος μειώνεται στα 13 χιλιοστά, για καλύτερη σταθερότητα και βελτιωμένη αυτονομία.

Σε αισθητικό επίπεδο, το Q8 e-tron edition Dakar έρχεται σε χρώματα Siam Beig, Mythos Black και Magnetic Gray, με μικρές λεπτομέρειες σε απαλότερους τόνους του εκάστοτε χρώματος. Επιπλέον, όταν ο οδηγός ανοίγει την πόρτα του, σχηματίζονται με φως στο έδαφος οι λέξεις 'edition Dakar'. Και για κάτι παραπάνω, και σε μόλις 99 αντίτυπα, το μοντέλο μπορεί να περαστεί με αυτοκόλλητο στα χρώμα του αγωνιστικού RS Q e-tron.

Στον βασικό εξοπλισμό συμπεριλαμβάνονται φώτα πορείας Matrix LED, προστασία από τον ήλιο στο πίσω παράθυρο, τις πίσω πόρτες και τα πλαϊνά παράθυρα, όπως και όλα όσα προσφέρονται  από το πακέτο S line. Το τιμόνι είναι τριάκτινο με σπορ χαρακτηριστικά, επενδυμένο με μικροΐνες Dimanica και τεχνητό δέρμα, ενώ τα πεντάλ είναι κατασκευασμένα από ανοξείδωτο ατσάλι

Σε ό,τι αφορά τη χωρητικότητά του, το Q8 e-tron edition Dakar μπορεί να δεχτεί ως και 40 κιλά βάρους στην οροφή του, με βαλίτσα και ιμάντες στον στάνταρ εξοπλισμό.

Επίσης, τα ελαστικά AT3 διαθέτουν μία λειτουργία αυτοκαθαρισμού από χώμα κι άλλες βρωμιές η οποία ενεργοποιείται με την κύλιση σε καθαρές επιφάνειες, χάρη στο πώς είναι σχεδιασμένες οι αυλακώσεις του. Με αυτόν τον τρόπο, προσφέρεται μέγιστη πρόσφυση σε όλες τις επιφάνειες, καθώς και καλύτερη επιτάχυνση και επιβράδυνση.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις ανέσεις, το μοντέλο έρχεται με προηγμένο σύστημα καμερών που βοηθά στην ορατότητα περιμετρικά του οχήματος, ενώ εξοπλίζεται και με ηχοσύστημα 16 ηχείων, ισχύος 705W

Η τιμή του στη Γερμανία θα ξεκινά από τα 120.000 ευρώ, ενώ οι παραγγελίες ανοίγουν μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2024.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ολοκληρώθηκε η τελευταία δοκιμασία του Audi RS Q e-tron πριν τη συμμετοχή στο Dakar (video)

Το Audi R8 επιστρέφει και «ασπάζεται» τον ηλεκτρισμό – Πιθανό και το σενάριο ηλεκτρικού TT

Audi RS E-Tron GT Ice Race Edition: Εορτασμός 40 ετών Audi Sport με 99 αντίτυπτα (photos)