Οσμή σκανδάλου στην F1: Στο στόχαστρο το ζεύγος Wolff – Έρευνα για πιθανή διαρροή πληροφοριών


Η εντολή για να ξεκινήσει η έρευνα δόθηκε από τον πρόεδρο της FIA μετά από καταγγελίες για διαρροή εμπιστευτικών πληροφοριών από την Susie Wolff προς τον σύζυγό της κι αντίστροφα. Τι απαντούν Toto και Mercedes.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: LAT IMAGES, DAIMLER AG
  • 6/12/2023

Η FIA ανακοίνωσε ότι ο team principal της Mercedes, Toto Wolff, κι η σύζυγός του, Susie Wolff, διευθύντρια της F1 Academy, βρίσκονται υπό διερεύνηση για σύγκρουση συμφερόντων. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η εν λόγω δράση ξεκίνησε μετά από προτροπή άλλων team principals.

Φαίνεται ότι οι επικεφαλής άλλων ομάδων εξέφρασαν την ανησυχία τους σχετικά με τις δραστηριότητες του Toto και της Susie Wolff.

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει το ζεύγος είναι ότι ο Toto Wolff έχει πρόσβαση σε πληροφορίες της FOM (Formula One Management), που άλλοι δεν έχουν, μέσω της συζύγου του. Την ίδια στιγμή, η Susie Wolff είναι ενήμερη για συζητήσεις μεταξύ team principals, κάτι που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από την FOM.

Σύμφωνα με το περιοδικό BusinessF1, ένα σχόλιο του Wolff σε πρόσφατη συνάντηση των επικεφαλής των ομάδων, το οποίο φέρεται ότι βασιζόταν σε πληροφορίες που θα μπορούσε να έχει μόνο μέσω της FOM, ήταν εκείνο που πυροδότησε τους εν λόγω ισχυρισμούς.

Ο πρόεδρος της FIA, Mohammed Ben Sulayem, ενημερώθηκε για την πιθανή σύγκρουση συμφερόντων, για την οποία κατηγορείται το ζεύγος Wolff, ζητώντας στη συνέχεια από το τμήμα συμμόρφωσης της FIA να διερευνήσει το ζήτημα.

Η ανακοίνωση της FIA: «Η FIA γνωρίζει για τις εικασίες που αφορούν τον ισχυρισμό ότι εμπιστευτικές πληροφορίες περνούν από μέλος της FOM σε επικεφαλής ομάδας της F1. Το τμήμα συμμόρφωσης της FIA διερευνά το ζήτημα.»

Από τη μεριά τους, τόσο η Mercedes, όσο κι η ίδια η Susie Wolff, έκαναν σχετικές δηλώσεις επί του θέματος, διαψεύδοντας τις κατηγορίες.

Η Mercedes έγραψε στο Twitter: «Έχουμε λάβει υπόψιν μας τη γενική ανακοίνωση της FIA, η οποία αποκρίνεται σε αβάσιμες κατηγορίες από ένα μέσο του Τύπου, και την ανεπίσημη ενημέρωση που τη συνέδεσε με τον Team Principal της Mercedes-AMG F1.

«Η ομάδα δεν έχει ενημερωθεί από το Τμήμα Συμμόρφωσης της FIA περί του θέματος κι ήταν ιδιαίτερα απροσδόκητο να μάθει για την έρευνα μέσω μιας ανακοίνωσης στα μέσα. Απορρίπτουμε ολοκληρωτικά τους ισχυρισμούς της ανακοίνωσης και των μέσων, τα οποία αδίκως αμαυρώνουν την ακεραιότητα και τη συμμόρφωση του Team Principal μας.

«Αυτονόητα, προσκαλούμε πλήρη και διαφανή επικοινωνία από το Τμήμα Συμμόρφωσης της FIA σχετικά με αυτήν τη διερεύνηση και τα περιεχόμενά της.»

Αντίστοιχα, η Susie Wolff έκανε τη δική της δήλωση μέσω του λογαριασμού της στο Twitter: «Είμαι πολύ προσβεβλημένη όμως δυστυχώς καθόλου έκπληκτη από τους δημόσιους ισχυρισμούς που έγιναν σήμερα.

«Είναι αποκαρδιωτικό που η ακεραιότητά μου αμφισβητείται με αυτόν τον τρόπο, ειδικά όταν οι ισχυρισμοί βασίζονται σε εκφοβιστικές και μισογυνιστικές συμπεριφορές, κι εστιάζουν στην οικογενειακή μου κατάσταση κι όχι στις ικανότητές μου.

«Στην πορεία της καριέρας μου στον μηχανοκίνητο αθλητισμό, έχω συναντήσει και ξεπεράσει πολλά εμπόδια κι αρνούμαι να αφήσω αυτούς τους αβάσιμους ισχυρισμούς να επισκιάσουν την αφοσίωση και το πάθος μου για την F1 Academy.

«Ως γυναίκα σε αυτό το σπορ, έχω αντιμετωπίσει αρκετές προκλήσεις, όμως η δέσμευσή μου να γκρεμίσω τα τείχη και να χαράξω τον δρόμο ώστε οι επόμενες γενιές να επιτύχουν, παραμένει ακλόνητη. Με τον πιο ισχυρό τρόπο, διαψεύδω αυτές τις κατηγορίες.»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

F1 2024: Αυτές οι πίστες θα φιλοξενήσουν τους 6 αγώνες sprint

F1 2023: Οι νικητές και οι χαμένοι της σεζόν που τελείωσε

F1 2024: Τι ποσό θα πληρώσει κάθε ομάδα για να τρέξει στο νέο πρωτάθλημα - Τα εκατομμύρια της Red Bull