F1 2023: Οι νικητές και οι χαμένοι της σεζόν που τελείωσε


Το πρωτάθλημα της F1 για το 2023 δεν τελείωσε για όλους με ένα χαμόγελο στα χείλη. 

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ - ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΖΑΣ / ΦΩΤΟ: Mark Thompson Getty Images, Andy Hone, Clive Rose Getty Images, LAT Images
  • 4/12/2023

Το πρωτάθλημα του 2023 ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Για πολλούς, η επιτυχία ήρθε και στην πίστα, όμως άλλοι δε θα θυμούνται τη χρονιά με θετικό πρόσημο. Παρακάτω αναλύουμε ποιοι ήταν εκείνοι που βγήκαν κερδισμένοι και ποιοι χαμένοι από τη σεζόν που τελείωσε.

Νικητές

Red Bull

Δεν χωρά αμφιβολία γιατί η Red Bull ανήκει σε αυτούς που μπορούν να νιώθουν ικανοποιημένοι στο τέλος της χρονιάς. Οι Αυστριακοί βελτίωσαν ολούθε την RB18 για να φέρουν την RB19 έτοιμη για «μάχη». Δεν είναι μόνο η κυριαρχία και οι νίκες, αλλά το γεγονός ότι έβρισκαν λύσεις και αντιδρούσαν σε αστοχίες ή δυσκολίες στις δοκιμές της Παρασκευής - αν και μόνο ο Max Verstappen έμοιαζε να μπορεί να μετουσιώνει αυτήν την πρόοδο για να φτάσει στην κορυφή. 

Aston Martin

Τι κι αν βρέθηκε τελικά 5η στην κατάταξη, η Aston Martin έκανε το άλμα της σεζόν. Ο Fernando Alonso ήρθε και εκμεταλλεύτηκε τη δουλειά της τεχνικής ομάδας του Dan Fallows στο έπακρο, με 8 βάθρα και 19 παρουσίες στους βαθμούς. Κι ο Lance Stroll κατάφερε να βελτιωθεί μες τη χρονιά, κι ειδικά μετά την πλήρη ανάρρωση του από τον σπασμένο καρπό. Η ταυτόχρονη άνοδος των McLaren και Mercedes, όμως, άφησαν το εργοστάσιο του Silverstone σε δυσμενή θέση, και αυτό έφερε την ομάδα εκτός αρχικού στόχου, αλλά όχι δυσαρεστημένη. 

McLaren

Μιλήσαμε ακριβώς παραπάνω για την άνοδο της McLaren. Οι Βρετανοί ξεκίνησαν τη σεζόν με ένα πολύ ασταθές και δύσκολο στην οδήγηση μονοθέσιο, από τα πιο αδύναμα του grid. Οι Lando Norris και Oscar Piastri δε βαθμολογήθηκαν πριν την Αυστραλία, όπου πήραν συνολικά 12 βαθμούς, με το σερί των κακών και μέτριων αγώνων να συνεχίζεται μέχρι την Αυστρία, όπου η πλάστιγγα άρχισε να γέρνει προς τη μεριά της ομάδας. Με τις συνεχείς αναβαθμίσεις κι αλλαγές, όπως και τη συμβολή των δύο οδηγών της, η McLaren κατάφερε να επικρατήσει επί της Aston Martin και να ολοκληρώσει τη χρονιά στην 4η θέση του πρωταθλήματος κατασκευαστών.

Χαμένοι

Sergio Perez

Ο Μεξικανός οδηγός είχε στα χέρια του το πιο επιτυχημένο μονοθέσιο στην ιστορία της Formula 1, βάσει στατιστικών με το τέλος της σεζόν. Ωστόσο, δεν το εκμεταλλεύτηκε σε καμία περίπτωση, ούτε καν όταν ο Verstappen βρισκόταν σε πιο δύσκολη θέση, όντας απελπιστικά πίσω στις κατατακτήριες, και γεμάτος λάθη στους αγώνες. Οι δύο νίκες που κατέκτησε είναι μάλλον πολλές βάσει τις εικόνα τους.

Ferrari

Οι Ιταλοί συνέχισαν να «παλεύουν» το 2023 με ό,τι πάλευαν και το 2022. Τα ζητήματα συμπεριφοράς και προσαρμοστικότητας του μονοθέσιου δεν έλειψαν, ούτε όμως κι η ασυνεννοησία μεταξύ pitwall και των οδηγών. Προβλήματα που είχαν αρκετές φορές ως αποτέλεσμα νευρικές κινήσεις και λανθασμένες αποφάσεις, οι οποίες με τη σειρά τους, έφεραν την ομάδα πίσω από τη Mercedes στο πρωτάθλημα των κατασκευαστών, κάτι με το οποίο δεν είναι και τόσο ευχαριστημένη.

Mercedes

Παρόλο που η Mercedes κέρδισε τη Ferrari στη μάχη για τη δεύτερη θέση στην κατάταξη, φάνηκε να «υποφέρει» σημαντικά μέσα στη σεζόν, όσον αφορά στη σταθερότητα και την οδηγησιμότητα του μονοθεσίου. Τόσο ο Lewis Hamilton, όσο κι ο George Russell, αποκάλεσαν την W14 «απροσάρμοστη» και «αψυχολόγητη» πολλάκις, αφού συχνά παρουσίαζε προβλήματα σε αγώνες που η Mercedes δεν το περίμενε. Η λανθασμένη ερμηνεία των κανονισμών από το 2022 συνέχισε να ταλανίζει την ομάδα από το Brackley, με το πρωτάθλημα να τελειώνει χωρίς νίκη γι αυτήν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

F1 2023: Οι πέντε κορυφαίες στιγμές της χρονιάς που πέρασε

F1: Αυτό είναι το καλεντάρι για το 2024 - Με τρεις σαββατιάτικους αγώνες το μενού

F1 2023: Η μάχη των teammates - Ποιοι κέρδισαν τις «ενδοοικογενειακές» κόντρες