Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον… καθυστέρησαν οι υπογραφές Mercedes-Hamilton


Ο Lewis Hamilton παραμένει και το 2021 στη Mercedes, με τον κοινό στόχο των δύο πλευρών να επικεντρώνεται στην… ποικιλομορφία

  • ΓΙΑΝΝΗΣ-ΜΑΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
  • 8/2/2021

Η ανακοίνωση της παραμονής του Lewis Hamilton στη Mercedes για ακόμα έναν χρόνο αποτέλεσε σίγουρα το επιστέγασμα των προσπαθειών κυρίως του Toto Wolff, ο οποίος τον τελευταίο ενάμισι μήνα είχε πάρει «πάνω του» την υπόθεση των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Μολονότι φαινόταν μέχρι πρόσφατα πως το «αγκάθι» των διαπραγματεύσεων ήταν το οικονομικό, με τη Mercedes να μην είναι διατεθειμένη να προσφέρει στον Βρετανό ένα συμβόλαιο εφάμιλλο αυτού που είχε μέχρι το τέλος του 2020, τελικά η «χρυσή τομή» βρέθηκε και οι υπογραφές έπεσαν.

Στην πραγματικότητα και οι δύο πλευρές μπορούν να είναι ικανοποιημένες από την έκβαση των διαπραγματεύσεων. Ο Hamilton πήρε ένα συμβόλαιο 40 εκατομμυρίων λιρών και τη δυνατότητα να αξιοποιήσει διαφημιστικά το κράνος και τη φόρμα του, εισπράττοντας κι άλλα χρήματα.

Η Mercedes από την πλευρά της, δεν δεσμεύτηκε για περισσότερο από έναν χρόνο, διάστημα στο οποίο μπορεί να εξετάσει όλα τα δεδομένα όπως αυτά θα διαμορφωθούν και λόγω του COVID-19 και ενδεχομένως να επανέλθει άμεσα με μια νέα πρόταση.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο Wolff έπεισε τον Hamilton να πει το «ναι» σε ένα μονοετές συμβόλαιο με την προοπτική επέκτασής του, όπερ κι εγένετο. Ο Αυστριακός ήθελε πάση θυσία να «κλείσει» το θέμα του Hamilton το ταχύτερο δυνατόν και να μην φτάσουν οι δύο πλευρές να διαπραγματεύονται λίγο πριν την έναρξη του νέου Πρωταθλήματος.

Ο Wolff, λοιπόν, μπορεί να σχεδιάσει το 2021 με την ηρεμία του, ξεκινώντας άμεσα έναν νέο κύκλο διαπραγματεύσεων με τον Hamilton< προκειμένου να διαπιστώσουν οι δύο πλευρές εάν επιθυμούν να επεκτείνουν τη συνεργασία τους και πέραν του 2021. Όμως αυτή η κουβέντα μπορεί να γίνει με ηρεμία κι όχι υπό την πίεση του χρόνου.

Επιπρόσθετα, ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει και στον «ξεχωριστό» όρο που μπήκε στην διαπραγμάτευση των δύο πλευρών. Έναν όρο που πέρασε μάλλον στα «ψιλά γράμματα», αν και η Mercedes φρόντισε στην ανακοίνωσή της να κάνει ξεχωριστή αναφορά.

«Ένα σημαντικό μέρος της νέας συμφωνίας βασίζεται στην κοινή δέσμευση για μεγαλύτερη ποικιλομορφία και ένταξη στο μηχανοκίνητο αθλητισμό που έγινε πέρυσι από τους Lewis Hamilton και Mercedes. Αυτό θα έχει τη μορφή ενός κοινού φιλανθρωπικού ιδρύματος, το οποίο θα έχει την αποστολή να υποστηρίζει μεγαλύτερη ποικιλομορφία και ένταξη σε όλες τις μορφές του στο μηχανοκίνητο αθλητισμό» αναφέρει η ανακοίνωση.

Ο Hamilton έχει επιδείξει ιδιαίτερη ευαισθησία σε στο κομμάτι της «ποικιλομορφίας». Την έχει κάνει «σημαία» του και με την αρωγή της Mercedes σκοπεύει να συνεχίσει να περνά τα μηνύματά του σε όλον τον κόσμο. Ίσως γι’ αυτό στη Mercedes να ήταν σίγουροι πως η συμφωνία δεν θα… χαλούσε στο οικονομικό.

Άλλωστε ο Hamilton είναι ο τελευταίος που θα ήθελε να «προκαλέσει» το κοινό αίσθημα σε μια τόσο δύσκολη και «ιδιαίτερη» περίοδο, εμμένοντας στο να πάρει 60 εκατομμύρια δολάρια από μία εταιρία που σκέφτεται ακόμα και να κάνει απολύσεις προσωπικού για να αντεπεξέλθει στις καταστάσεις που διαμόρφωσε η πανδημία…