Επίσημο: Η Μαδρίτη μπαίνει στο πρόγραμμα της Formula 1 - Πού θα γίνει ο αγώνας


Η πρωτεύουσα της Ισπανίας θα αποκτήσει Grand Prix στη Formula 1, με το μέλλον του αγώνα στη Βαρκελώνη να παραμένει «στον αέρα».

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: Jacobo Medrano - Red Bull Content Pool
  • 23/1/2024

Ακουγόταν για εβδομάδες κι επιβεβαιώθηκε σήμερα: η Formula 1 θα επισκεφθεί τη Μαδρίτη για έναν αγώνα στους δρόμους της πόλης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ίδιας της F1, η πρωτεύουσα της Ισπανίας θα ενταχθεί στο καλεντάρι από το 2026, όποτε και λήγει το συμβόλαιο που έχει το σπορ με την πίστα της Καταλονίας, με το Grand Prix Ισπανίας να μεταφέρεται από τη Βαρκελώνη στη Μαδρίτη.

Ωστόσο, υπάρχει ρεπορτάζ που αναφέρει πως οι ιθύνοντες του σπορ έχουν αρχίσει διαπραγματεύσεις με τους ανθρώπους της πίστας στη Βαρκελώνη για πρόωρη λήξη της συνεργασίας τους ώστε να μπει η Μαδρίτη νωρίτερα στο πρόγραμμα, όμως κάτι τέτοιο δεν έχει επιβεβαιωθεί. Το ενδεχόμενο για δύο αγώνες στην Ισπανία το 2026 θεωρείται απίθανο.

Το νέο συμβόλαιο με την IFEMA MADRID, διοργανώτρια του Grand Prix, θέλει τον αγώνα να διεξάγεται στους δρόμους της πρωτεύουσας μέχρι και το 2035.

Η πίστα θα περιλαμβάνει τόσο ήδη υπάρχοντες δρόμους, όσο και τμήματα που θα κατασκευαστούν αποκλειστικά για το GP. Πρόκειται για μία διαδρομή μήκους 5,474 km, που αποτελείται από 20 στροφές, με τον εκτιμώμενο χρόνο γύρου σε ρυθμούς κατατακτηρίων να ανέρχεται στο 1:32. Εκτείνεται γύρω από το εκθεσιακό κέντρο IFEMA, σχεδόν 5 λεπτά μακριά από το αεροδρόμιο Madrid-Barajas Adolfo Suarez.

Ο τελευταίος αγώνας που έγινε στην περιοχή της Μαδρίτης ήταν το 1981, στην πίστα της Jarama, ενώ αγώνα στη χώρα της Ιβηρικής Χερσονήσου έχουν φιλοξενήσει και η Jerez, η Βαλένθια κι αισίως η Βαρκελώνη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

F1 2024: Δείτε τις ώρες εκκίνησης για κάθε Grand Prix της σεζόν

F1 2024: Πότε παρουσιάζονται τα μονοθέσια και πότε διεξάγονται οι δοκιμές

F1 2024: Πόσο χρόνο έχουν στη διάθεσή τους οι ομάδες σε αεροδυναμική σήραγγα και CFD