Η Μαδρίτη φλερτάρει με την επιστροφή στην F1 - Πότε ήταν το τελευταίο GP στην ισπανική πρωτεύουσα


Η πρόταση των διοργανωτών περιλαμβάνει 10ετές συμβόλαιο και την διαδρομή στο βορειοανατολικό τμήμα της πόλης, κοντά στο αεροδρόμιο Madrid-Barajas.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: Jacobo Medrano Red Bull Content Pool
  • 6/12/2023

Η Circuit de Barcelona-Catalunya βρίσκεται στο καλεντάρι της Formula 1 από το 1991 μέχρι και σήμερα, με το συμβόλαιό της με την F1 να βρίσκεται σε ισχύ έως το 2026. Αυτή είναι κι η χρονιά που λέγεται ότι το Grand Prix Ισπανίας θα αλλάξει εδάφη, «μετακομίζοντας» στους δρόμους της Μαδρίτης.

Οι προτάσεις που έχουν γίνει από τους διοργανωτές περιλαμβάνουν ένα 10ετές συμβόλαιο, από το 2026 έως το 2035, σε μια διαδρομή γύρω από το συνεδριακό κέντρο IFEMA στο βορειοανατολικό τμήμα της πόλης, κοντά στο αεροδρόμιο Madrid-Barajas.

Το σύμπλεγμα του συνεδριακού κέντρου θα χρησιμοποιηθεί ως paddock της πίστας των 5 km, ενώ μέρος της διαδρομής θα είναι κι ήδη υπάρχοντες δρόμοι, όπως για παράδειγμα ο αυτοκινητόδρομος M-11. Έτσι, η πίστα θα εκτείνεται γύρω από το προπονητικό κέντρο της Ρεάλ Μαδρίτης, Valdebebas, και μέσω των πρώην εγκαταστάσεων του μουσικού φεστιβάλ Mad Cool.

Το διοικητικό συμβούλιο της Μαδρίτης έχει ήδη εκφράσει την υποστήριξή του για τη διεξαγωγή ενός τέτοιου πρότζεκτ κι αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε αναζήτηση εξωτερικών επενδυτών, ώστε η χρηματοδότηση να μπορέσει να γίνει εξ ολοκλήρου από ιδιωτικούς πόρους. Μάλιστα, ένας από τους κύριους παράγοντες πίσω από το deal φαίνεται να είναι ο πρώην μάνατζερ του Fernando Alonso, Luis Garcia Abad.

Εκτός αυτού, τα πνευματικά δικαιώματα των 'Formula 1 Madrid Grand Prix' και 'Madrid Grand Prix' έχουν ήδη καταχωρηθεί από τον περασμένο Μάρτιο, υποδεικνύοντας ότι οι πιθανότητες να ενταχθεί η Μαδρίτη στο καλεντάρι, από το 2026 κι έπειτα, είναι αρκετά αυξημένες.

Ο CEO της F1, Stefano Domenicali, έκανε το δικό του σχόλιο επί του θέματος: «Ποτέ μη λές ποτέ στη ζωή, φυσικά, όμως δύο αγώνες στην Ισπανία είναι κάτι πολύ περίπλοκο. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τη Μαδρίτη, όμως αυτή τη στιγμή εστιάζουμε στη Βαρκελώνη, που ήδη έχει συμβόλαιο, κι η σχέση μας είναι δυνατή.»

Αξίζει να σημειωθεί ότι αν τα σχέδια για Grand Prix στην πόλη της Μαδρίτης ευοδώσουν, αυτή θα είναι η πρώτη φορά που η Formula 1 επιστρέφει στην πόλη από το 1981, όποτε και διεξήχθη ο τελευταίος αγώνας στην πίστα της Jarama. Η διαδρομή των 3,404 km φιλοξένησε το GP Ισπανίας 11 φορές (1967, 1968, 1970, 1972, 1974, 1976-1981). Ο τελευταίος νικητής ήταν ο Gilles Villeneuve, ο οποίος ανέβηκε στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου με μια Ferrari 126 CK.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

F1 2024: Αυτές οι πίστες θα φιλοξενήσουν τους 6 αγώνες sprint

F1: Αυτό είναι το καλεντάρι για το 2024 - Με τρεις σαββατιάτικους αγώνες το μενού

Έτοιμος να υπογράψει νέο συμβόλαιο ο Leclerc - Στρώνει «χαλί» εκατομμυρίων η Ferrari