F1 2023: Οι πέντε κορυφαίες στιγμές της χρονιάς που πέρασε


Σε μία σεζόν με ξεκάθαρο κυρίαρχο στο πρόσωπο του Max Verstappen, υπήρξαν στιγμές μεγαλείου και έκπληξης.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΖΑΣ - ΦΩΤΟ: Alpine Media, Steve Etherington/Mercedes, Aston Martin, McLaren
  • 1/12/2023

Το πρωτάθλημα της Formula 1 για το 2023 ολοκληρώθηκε στο Άμπου Ντάμπι, και είχε ονοματεπώνυμο: Max Verstappen.

Ο Ολλανδός μαζί με τη RedBull δεν άφησαν κανένα περιθώριο αντίδρασης στον ανταγωνισμό, ο οποίος όμως πίσω από αυτόν τον συνδυασμό έδωσε μάχες και έκανε σπουδαία πράγματα καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Αυτές είναι μερικές από τις καλύτερες στιγμές της σεζόν που έφυγε.

Η επιστροφή του Alonso

Η μετάβαση του Fernando Alonso στην Aston Martin φέτος δεν συνοδεύτηκε με τρομερή αισιοδοξία για καλά αποτελέσματα, με δεδομένο ότι η βρετανική ομάδα δεν είχε δείξει καλή εικόνα το 2022, όντας 7η στο πρωτάθλημα.

Ωστόσο, η AMR23 ήταν ένα σαφές βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, και ο πάντα δραστήριος κι έτοιμος να εκμεταλλευτεί κάθε ευκαιρία Alonso δεν άργησε να δείξει τη δυναμική της.

Το έπραξε στην πρεμιέρα της σεζόν, στο ντεμπούτο του στα πράσινα, αφού ανέβηκε στο βάθρο μετά από μάχες με τον Lewis Hamilton και τον Carlos Sainz καθ' οδόν για την τρίτη θέση στον τερματισμό.

Το βάθρο του Ocon στο Μονακό

Σε μία χρονιά με ελάχιστα θετικά για την Alpine, o Esteban Ocon χάρισε το highlight της σεζόν στη γαλλική ομάδα.

Το Grand Prix Μονακό προσφέρεται για απρόσμενα αποτελέσματα, και αυτό συνέβη φέτος. Η βροχή που έπιασε ξαφνικά στη διάρκεια του αγώνα αποτέλεσε την ιδανική ευκαιρία για τον Ocon και την ομάδα του να εκμεταλλευτεί τις συνθήκες και να ανέβει στο βάθρο. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που Γάλλος οδηγός ήταν στην τριάδα στο πριγκιπάτο από το 1996 και τον Olivier Panis.

Ξανά στην pole o Hamilton

Ο Lewis Hamilton έχει τις περισσότερες pole positions στην ιστορία της Formula 1, όμως η κυριαρχία της Red Bull από τις αρχές του 2022 έχει περιορίσει τις ευκαιρίες του να βρεθεί στην πρώτη σειρά του grid.

Στην Ουγγαρία, όμως, η W14 ήταν αρκετά ανταγωνιστική στον ένα γρήγορο γύρο, κι ο 7κις πρωταθλητή πήρε την 104η pole του, και την πρώτη του μετά το GP Σαουδικής Αραβίας το 2021 - όπου και έχει πάρει την τελευταία του μέχρι τώρα νίκη στο σπορ.

O Piastri έλαμψε στο Κατάρ

Η σταδιακή βελτίωση της McLaren μες τη σεζόν συνδυάστηκε με τη βελτίωση και τον εγκλιματισμό του Oscar Piastri στο σπορ, γεγονός που τον έφερε σε θέση ισχύος προς το τέλος της σεζόν.

Στο Κατάρ, ο Αυστραλός rookie βρέθηκε σε εξαιρετική κατάσταση, και με δεδομένο ότι του «πήγαιναν» τα sprint φέτος (2ος στο Βέλγιο νωρίτερα μες τη χρονιά), είχε την ευκαιρία του για ένα σπουδαίο αποτέλεσμα.

Κατετάγη πρώτος για το sprint στο Λοσαΐλ και άντεξε στην πίεση του Verstappen για να κερδίσει το Σάββατο, ενώ την Κυριακή κατάφερε να τερματίσει στη 2η θέση, κερδίζοντας κατά κράτος τον Lando Norris. Ένα αστέρι γεννήθηκε εκείνο το διήμερο.

Το photo finish στη Βραζιλία

Σε έναν αγώνα που κέρδισε άνετα ο Max Verstappen, το Interlagos «πήρε φωτιά» από τη μάχη ανάμεσα στον Fernando Alonso και τον Sergio Perez.

Ο Μεξικανός καταδίωκε για περίπου 20 γύρους στο τελευταίο stint τον Ισπανό, με έπαθλο την 3η θέση.

Ο 2 φορές πρωταθλητής, όμως, χρησιμοποίησε όλη του τη μαεστρία για να μείνει μπροστά και να εξασφαλίσει το βάθρο για την Aston Martin.

Περισσότερα για εκείνη τη μάχη μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Όλα τα ρεκόρ που κατέρριψε ο Max Verstappen το 2023

F1 2024: Τι ποσό θα πληρώσει κάθε ομάδα για να τρέξει στο νέο πρωτάθλημα - Τα εκατομμύρια της Red Bull