Για κατασκοπεία "κατηγορείται" ο Hamilton


Ως "υπερκατάσκοπος" χαρακτηρίζεται ο Lewis Hamilton, έχοντας την ικανότητα να παρατηρεί και να καταγράφει αλλάγες στον σχεδιασμό ή τις τεχνικές προδιαγραφές των μονοθεσίων. 

  • 8/4/2021

Είναι γνωστό πως οι ομάδες της Formula 1 διαθέτουν τους δικούς τους φωτογράφους, όχι μόνο για να απαθανατίζουν στιγμές αγωνίας, έντασης και ευτυχίας εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων αλλά και για να καταγράφουν τα καλά κρυμμένα μυστικά των μονοθεσίων των ανταγωνιστών τους.

Την ίδια στιγμή οι ομάδες, βέβαια, οι ομάδες επιχειρούν να κρατήσουν μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα το μονοθέσιά τους και τις τεχνικές ή σχεδιαστικές λεπτομέρειες που μπορεί να γίνουν ορατές όταν δεν υπάρχει αγωνιστική δράση μέσα στην πίστα.

Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις που η κάλυψη-απόκρυψη δεν είναι εφικτή, όπως η στιγμή που τα μονοθέσια σταθμεύουν μετά το τέλος κάθε Grand Prix.

Στο παρκ φερμέ μετά τον αγώνα, τα μονοθέσια βρίσκονται σε έναν ανοιχτό χώρο με αποτέλεσμα οι μηχανικοί των ομάδων να δυσκολεύονται να αποκρύψουν τυχόν λεπτομέρειες.

Παρόλο που οι ομάδες έχουν συμφωνήσει να μην γίνονται απόπειρες κατασκοπίας σε αυτές τις περιπτώσεις, δεν υπάρχει κάτι που να αποτρέπει τους ίδιους τους πιλότους από το να προσεγγίσουν τα υπόλοιπα μονοθέσια και να ρίξουν μία πιο κοντινή ματιά.

Πολλές φορές ο Sebastian Vettel έχει «πιαστεί στα πράσα» να κοιτάει τις λεπτομέρειες μιας Mercedes, ενώ και ο Lewis Hamilton είναι γνωστός για την παρατηρητικότητά του.

Πολλοί θα νομίζουν ότι οι αναφορές που δίνουν οι οδηγοί στις ομάδες τους είναι μικρής σημασίας, αλλά τις περισσότερες φορές περιέχουν ανεκτίμητες πληροφορίες με αποτέλεσμα να προσαρμόζεται η ομάδα με βάση αυτά τα νέα δεδομένα.

Ένας πρώην μηχανικός της Mercedes αποκάλυψε τι είδους πληροφορίες έδινε ο Hamilton στην ομάδα του και ανέφερε ένα παράδειγμα που αποδεικνύει την παρατηρητικότητα του Βρετανού οδηγού.

Ο Phillip Brändle δούλευε πάνω στο αυτοκίνητο του Hamilton μέχρι το τέλος του 2019. Κατά την διάρκεια μιας συνέντευξής του αναφορικά με τον αγώνα του Μπαχρέιν ανέφερε ότι είχε να κάνει σχέση με κατασκοπία των αυτοκινήτων των αντίπαλων ομάδων.

«Ο Lewis είναι ένας υπερκατάσκοπος, παρατηρεί μέχρι και την παραμικρή λεπτομέρεια»

«Για παράδειγμα, στο δωμάτιο που περιμένουν οι οδηγοί πριν ανέβουν στο βάθρο, παρατήρησε πως μία αγωνιστική στολή είχε λιγότερα καλώδια. Αυτό μας έδειξε πως μπορούμε να μειώσουμε το βάρος από κάτι τόσο μικρό. Ακόμα και η μικρότερη αλλαγή θα κάνει την διαφορά στον χώρο της Formula 1.»

«Έτσι μας έδωσε την πληροφορία ότι η άλλη ομάδα έχει μικρότερα σε μήκος καλώδια»

«Πραγματικά τα πάντα, ακόμα και το πώς να μειωθεί το βάρος κατά ένα γραμμάριο, είναι σημαντικό.»