Γιατί αφαιρέθηκε το σήμα της Kaspersky απ’ τα κράνη της Ferrari;


Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις, στη Scuderia αναγκάστηκαν να "παγώσουν" τη συνεργασία τους με τον ρωσικό χορηγό. Τι θα γίνει με τον επίσης Ρώσο test driver Robert Shwartzman;

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΡΜΠΕΑΣ ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 10/3/2022

Μια τεραστίων διαστάσεων συζήτηση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες στην Formula 1 αναφορικά με τη συνεργασία της Ferrari με τη ρωσική εταιρεία κυβερνοασφάλειας και antivirus λογισμικού, Kaspersky. Η Scuderia χορηγείται από τη συγκεκριμένη εταιρεία από το 2010 ενώ στις αρχές του έτους έδωσαν τα χέρια για επέκταση ενός ακόμα έτους.

Τα δεδομένα ωστόσο άλλαξαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και η Formula 1 δεν θα μπορούσε να μην επηρεαστεί. Το μεγάλο "θύμα" ήταν η ομάδα της Haas που από τη μία ημέρα στην άλλη είδε να χάνει τη χορηγία της Uralkali αλλά και τον οδηγό της Nikita Mazepin που πλήρωσε το… μάρμαρο της εισβολής των ρωσικών τανκς.

Όσο εξελισσόταν η συγκεκριμένη κατάσταση οι φωνές που ¨"έδειχναν" τη Ferrari και πίεζαν για να πάρει αντίστοιχα μέτρα με την Kaspersky, γίνονταν όλο και πιο έντονες. Το 1.000.000 ευρώ που διέθεσε η ιταλική εταιρεία στους Ουκρανούς για να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση αλλά και η απόφασή της να μην στέλνει τα αυτοκίνητά της στη ρωσική αγορά, προς στιγμήν έριξαν την ένταση της «φωτιάς» αλλά δεν κατάφεραν να την σβήσουν.

Ο Mattia Binotto απ’ την Βαρκελώνη, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις εξελίξεις ανέφερε πως θεωρεί ότι η Kaspersky είναι μια πολυεθνική -και όχι μία εταιρεία που έχει στενές σχέσεις με την ρωσική κυβέρνηση- ενώ αποκάλυψε πως στην Ferrari παρακολουθούν τις εξελίξεις και είναι έτοιμοί να λάβουν τα μέτρα που θα κρίνουν ότι είναι απαραίτητα. Εκείνη τη στιγμή, ωστόσο, τόνισε πως δεν ανησυχεί ιδιαίτερα.

Τελικά το «σύννεφο» της ανησυχίας απλώθηκε για τα καλά πάνω από την Scuderia με αποτέλεσμα να ανακοινώσει πως «παγώνει» τη συνεργασία της με την Kaspersky, αφαιρώντας το logo της από τα μονοθέσια, τις φόρμες αλλά και τα κράνη των οδηγών, μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση. Άλλωστε, δεν είναι εποχή για να πετάς έτσι εύκολα στον κάλαθο των αχρήστων επικερδείς εμπορικές συμφωνίες…

Η σχετική τοποθέτηση της Ferrari ανέφερε: «Πιστεύουμε πως ο κόσμος των sports πρέπει να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα συμπαράστασης στους Ουκρανούς πολίτες. Μαζί με την Kaspersky αποφασίσαμε να αποσύρουμε όλα τα logos της εταιρείας και να τα αντικαταστήσουμε στα κράνη των οδηγών με το #essereFerrari».

Τα προβλήματα ωστόσο δεν σταματούν εδώ αφού στο δυναμικό της Ferrari ανήκει και ο test driver Robert Shwartzman, o οποίος αν και έχει γεννηθεί στο Ισραήλ έτρεχε μέχρι πρότινος με τη σημαία της Ρωσίας. Μάλιστα πέρυσι τερμάτισε δεύτερος στην Formula 2 πίσω από τον Oscar Piastri της Alpine.

Το ευχάριστο για τον 22χρονο είναι πως φέτος δεν θα έχει αγωνιστικές υποχρεώσεις αφού αποχώρησε από την Prema Racing για να βοηθήσει μαζί με τους Davide Rigon και Antonio Fuoco στην ανάπτυξη της F1-75. Αυτό τελικά ίσως τον «σώσει» από τις σφοδρές αντιδράσεις, εκτός αν η κατάσταση εξελιχθεί σε χιονοστιβάδα και μοιραία βρεθεί και αυτός στο πέρασμά της.