GP Αυστραλίας - FP1: Ξεκίνημα με κόκκινη σημαία – Verstappen και Hamilton στην κορυφή


Ο Max Verstappen ηγήθηκε του FP1 στην Αυστραλία, με δύο κόκκινες σημαίες να διακόπτουν τη δράση μέσα στην πίστα.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: REDBULL CONTENT POOL
  • 31/3/2023

Το αγωνιστικό τριήμερο του Αυστραλιανού Grand Prix άνοιξε επίσημα τις πύλες του στην πίστα του Albert Park, και η πρώτη περίοδος ελεύθερων δοκιμαστικών είναι πλέον παρελθόν.

Οι καιρικές συνθήκες ήταν αρκετά καλές, με τη θερμοκρασία αέρα να βρίσκεται στους 18 βαθμούς Κελσίου, και αυτήν του οδοστρώματος της πίστας στους 34, ενώ σύμφωνα με τη μετεωρολογική πρόβλεψη που έδωσε η ίδια η F1, υπήρχε 10% ρίσκο για βροχή.

Μία κόκκινη σημαία ήρθε να σταματήσει τη διαδικασία, με 23 λεπτά να μένουν στο ρολόι, με τις ομάδες να αναφέρουν προβλήματα με τη λήψη δεδομένων GPS από τα μονοθέσια, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει καμία ενημέρωση για το πού βρίσκεται ο κάθε οδηγός. Αυτό προκάλεσε προβλήματα ως προς τη συνεννόηση μεταξύ των πιλότων, αλλά και αρκετό μποτιλιάρισμα.

Η επανεκκίνηση της περιόδου έγινε μετά από 9 λεπτά, με το ρολόι να μη σταματά, και 14 λεπτά δράσης να απομένουν.

Οι περισσότεροι οδηγοί ολοκλήρωσαν τις προσομοιώσεις κατατακτηρίων δοκιμών τους στο πρώτο μέρος της περιόδου, αφήνοντας τα τελευταία λεπτά για δοκιμές είτε με τη μέση γόμα, είτε με κάποιο χρησιμοποιημένο σετ μαλακής.

Ο Max Verstappen βρέθηκε στην κορυφή της κατάταξης με τη μαλακή γόμα, στο 1:18.790, με τον Lewis Hamilton να ακολουθεί, 0,433 sec πίσω από τον Ολλανδό, και τον Sergio Perez στην τρίτη θέση, 0,503 sec μακριά από τον teammate του.

Στην τέταρτη θέση ολοκλήρωσε την προσπάθειά του ο Fernando Alonso, ενώ ακολούθησαν οι δύο πιλότοι της Ferrari, με τον Charles Leclerc να ηγείται του Carlos Sainz. Έβδομος τοποθετήθηκε ο Lando Norris, παρά του χρόνου που έχασε στην αρχή της περιόδου, εξαιτίας των εργασιών που χρειάστηκε να κάνει η McLaren πάνω στην MCL60 του.

Την πρώτη δεκάδα ολοκλήρωσαν οι Pierre Gasly, George Russell και Lance Stroll, στην 8η, 9η και 10η θέση, αντίστοιχα.

Η περίοδος διεκόπη για δεύτερη φορά 4 λεπτά πριν το τέλος της με μία δεύτερη κόκκινη σημαία, προκειμένου να απομακρυνθεί από την πίστα το μονοθέσιο του Logan Sargeant, το οποίο «ξεψύχησε» στα χέρια του νεαρού Αμερικανού, με εκείνον να σταματά στο πλαϊνό μέρος της πίστας, στην έξοδο της στροφής 11.

Σύντομα η κατάταξη...