GP Γαλλίας: Η πιθανή στρατηγική ενόψει του αγώνα


Το Grand Prix στο Paul Ricard αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον μετά τις χθεσινές κατατακτήριες, αλλά η στρατηγική μοιάζει να έχει μόνο μία εναλλακτική.

  • ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΖΑΣ
  • 20/6/2021

Η σειρά της εκκίνησης έχει φέρει ενδιαφέρονται «ματσαρίσματα».

Μπροστά, η μάχη των δύο πρωτοπόρων της βαθμολογίας θα συνεχιστεί, αφού ο Max Verstappen πήρε την pole position, την 5η της καριέρας του και δεύτερη φετινή, μπροστά από τον Lewis Hamilton, και τη Mercedes που μόλις για πρώτη φορά μοιάζει να αμφισβητείται σε τέτοιο βαθμό στο Ciruit Paul Ricard.

Αν η βροχή δεν κάνει την εμφάνισή της (κι οι πιθανότητες για κάτι τέτοιο είναι μάλλον χαμηλές), η στρατηγική για τον αγώνα είναι αρκετά προφανής.

Όλες οι ομάδες επέλεξαν να τρέξουν στο Q2 με τη μέση γόμα, για να επιτρέψουν στους εαυτούς να τραβήξουν το πρώτο stint όσο χρειαστεί. 

Έτσι, η κυρίαρχη στρατηγική σε έναν καθαρό αγώνα θα είναι αυτή της μίας αλλαγής ελαστικών, από το μεσαίο στο σκληρό σετ, σίγουρα για αυτούς της πρώτης δεκάδας.

Η εκκίνηση με τη μαλακή γόμα μοιάζει τελείως ασύμφορη επιλογή, ενώ η σκληρή είναι πιθανή για τους οδηγούς που θα εκκινήσουν αρκετά πιο πίσω στο grid.

Αλλαγή στη σκληρή γόμα από το 18ο ως το 25ο γύρο, ενώ αν εκκινήσει κανείς με τη σκληρή, θα περάσει σε μέση κοντά στον 30ο γύρο.

Ο επικεφαλής της Pirelli Motorsport, Mario Isola, δήλωσε σχετικά:

«Η σχεδόν ομόφωνη απόφαση να τρέξουν οι οδηγοί με το μεσαίο ελαστικό στο Q2 δίνει κάποια ιδέα για το τι μπορούμε να περιμένουμε από τη στρατηγική του αγώνα αύριο, με τη C3 γόμα να προσφέρει περισσότερη ανθεκτικότητα από το μαλακό σετ χωρίς να κοστίζει πάρα πολύ σε απόδοση.

«Αλλά με όλους τους οδηγούς στο top 10 να ξεκινούν με τη μέση γόμα, αφήνει τον δρόμο ανοιχτό για όσους βρίσκονται πίσω τους να δοκιμάσουν κάτι διαφορετικό τακτικά και ενδεχομένως να κερδίσουν πλεονέκτημα στα πρώτα στάδια του αγώνα. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί ιδίως εάν βρέξει και οι θερμοκρασίες πέσουν αύριο.

«Συγχαρητήρια στους Max Verstappen και Red Bull για την pole position, η οποία τυχαίνει να είναι και η 250η pole της Pirelli στη Formula 1.»

Το grid για την εκκίνηση:

Πηγή: Formula 1
Πηγή: Formula 1