GP Ισπανίας: Περίπατος Verstappen, διπλό βάθρο για τη Mercedes


Μία εύκολη νίκη πήρε στην Ισπανία ο Max Verstappen, με τη Mercedes να εμφανίζεται βελτιωμένη και να φέρνει και τους δύο οδηγούς της στο βάθρο.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΖΑΣ
  • 4/6/2023

Στην εκκίνηση, που έγινε κάτω από αυξημένη συννεφιά, ο Verstappen έμεινε μπροστά, παρά το ότι ξεκίνησε με τη μέση γόμα έναντι της μαλακής όλων των υπολοίπων, με τον Stroll 3ο, τον Norris στα pits μετά από επαφή με τον Hamilton που τον άφησε με ζημιά στην εμπρός πτέρυγα, και τον Perez στη δεκάδα εντός ενός γύρου.

Παράλληλα, ο Russell βγήκε εκτός πίστας στη Στροφή 1 και τέθηκε υπό εξέταση από τους αγωνοδίκες χωρίς να τιμωρείται, καθώς είχε δίπλα του δύο μονοθέσιο και επέλεξε να μην χτυπήσει κανέναν.

Γρήγορα άρχισαν να ανοίγουν οι διαφορές στην κορυφή, με τον Zhou μόνο να προσπερνά τον Hulkenberg, όπως έκανε κι ο Perez μετά, ενώ κι ο Russell συνέχισε να ανεβαίνει προσπερνώντας τον Alonso για την 7η θέση.

Την ίδια ώρα, ο Stroll είχε πια φτάσει να απειλείται από τον Hamilton για την 3η θέση, ο οποίος με αποφασιστικό τρόπο πέρασε τον Καναδό.

Αντίστοιχα επιθετικός ο Russell στον 11ο γύρο, που ανέβηκε 5ος μετά την προσπέρασε στον Ocon.

Μετά τον 13ο γύρο άρχισε να ανοίγει κι ο χορός της στρατηγικής, με τον Stroll στα pits, ενώ το ίδιο έκανε κι ο Ocon. Ο Καναδός επέλεξε τη μαλακή γόμα, ο Γάλλος τη μέση.

Ο Sainz κλήθηκε να βάλει τη μέση γόμα στον 16ο γύρο, με τον Hamilton να ανεβαίνει 2ος.

Το ενδιαφέρον ήταν πως η σκληρή γόμα του Leclerc βγήκε από το μονοθέσιό του μόλις στον 17ο γύρο, βάζοντας τη μαλακή. Έπεσε 18ος. Ο Μονεγάσκος παραπονέθηκε για έλλειψη πρόσφυσης με τη σκληρή γόμα, ενώ και με τη μαλακή φαινόταν να μην μπορεί να κινηθεί όσο γρήγορα ο teammate του.

Alonso και Gasly μπήκαν κι αυτή με τη σειρά τους για νέα ελαστικά, με τον Ισπανό να βάζει τη μαλακή γόμα και τον Γάλλο τη μέση.

Με όλα τα pit stops, η πρώτη τετράδα αποτελείτο από τους Verstappen, Hamilton, Russell και Perez στον 25ο γύρο.

Σε εκείνο τον γύρο μπήκε για ένα σετ μέσης γόμας ο Hamilton, με τον Russell να επιμένει ότι ήθελε να μείνει έξω, εξερευνώντας το ενδεχόμενο να κάνει μόλις ένα pit stop, αλλά η ομάδα τον έφερε μέσα στον επόμενο γύρο, γυρνώντας στην πίστα από τον Stroll.

Το σημαντικό για τον Sainz ήταν πως μπόρεσε να κρατηθεί μπροστά από τον Hamilton, αν και με ελαστικά 10 γύρους πιο παλιά. Κι αυτό τον άφησε ανήμπορο να αμυνθεί, χάνοντας την θέση.

Και στον 27ο γύρο, ήρθε η ώρα του Verstappen, που πρώτος μπήκε στα pits, πρώτος βγήκε, με τη σκληρή γόμα πλέον. Ο Perez τον ακολούθησε για τη σκληρή γόμα.

Λίγο μετά τα μισά του αγώνα, ο Sainz έχασε την θέση του στο βάθρο από τον Russell, που έκανε το 2-3 για τη Mercedes.

Στο midfield, ο Alonso ήταν 6ος, με τον Piastri να κρατά τη σημαία της McLaren ψηλά στην 7η θέση.

Στον 42ο γύρο, ο Sainz κλήθηκε ξανά στα pits για τη σκληρή γόμα, με στόχο να κάνει το undercut στον Perez που τον πλησίαζε.

Λίγο μετά έπραξε κι ο Leclerc το ίδιο με την ίδια γόμα ελαστικών.

Στον 45ο γύρο έκανε και ο Alonso τη δεύτερη στάση του, για τη σκληρή γόμα μετά από δύο stints με τη μαλακή.

Δευτερόλεπτα μετά μπήκε κι ο Russell που τελικά επέλεξε τη στρατηγική δύο stop, βάζοντας τη μαλακή γόμα. Έπεσε 4ος, πίσω από τον Perez, και άρχισε να μαζεύει τη διαφορά με γοργούς ρυθμούς. 

Στον 51ο γύρο, ο Hamilton έβαλε κι αυτός τη μαλακή γόμα ως το τέλος, ενώ η Red Bull κάλεσε και τον Perez για την ίδια γόμα.

Παράλληλα, ο Alonso μπόρεσε να περάσει τον Ocon για την 7η θέση κι ο Leclerc τον Piastri για την 12η.

Τα pits επισκέφθηκε κι ο Verstappen, έχοντας την ευχέρεια λόγω της διαφοράς από τον 2ο Hamilton, για να βάλει τη μαλακή γόμα, και ίσως να προσπαθήσει να πάρει τον 1 βαθμό του ταχύτερου γύρου. 

Κι ο Perez τελικά πέρασε τον Sainz για την 4η θέση, έχοντας 9 δευτερόλεπτα διαφορά από τον Russell, καλοβλέποντας το βάθρο. 

Ο Μεξικανός δεν τα κατάφερε στο φινάλε, ούτε o Leclerc, που δεν πέρασε τον Gasly. Έτσι, ο Γάλλος πήρε βαθμό καθώς ο Tsunoda τιμωρήθηκε γιατί ώθησε εκτός πίστας τον Zhou σε μεταξύ τους μάχη κι έπεσε εκτός δεκάδας.

Μπροστά, ο Verstappen πήρε άνετα τη νίκη, με τον Hamilton 2ο και τον Russell 3ο, ενώ τη δεκάδα έκλεισαν οι Perez, Sainz, Stroll, Alonso, Ocon, Zhou και Gasly.