GP Καναδά: Νίκη νο.41 για τον Verstappen, φτάνει τον Senna στη στατιστική


O Max Verstappen πήρε την 41η νίκη στην καριέρα του, και έφτασε τον τεράστιο Ayrton Senna, ενώ η Red Bull άγγιξε τις 100 νίκες ως ομάδα.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΖΑΣ
  • 18/6/2023

Στην εκκίνηση, ο Verstappen έμεινε πρώτος, με τον Alonso να χάνει την 2η θέση από τον Hamilton, ενώ ο Russell έμεινε 4ος κι ο Sainz έδωσε μία μάχη με τον Perez για την 11η θέση, την οποία κέρδισε.

Ένατος βρέθηκε ο Leclerc περνώντας τον Albon, ενώ οι McLaren των Piastri και Norris ήταν στις θέσεις 7 και 8.

Η διαφορά μπροστά δεν άνοιγε δραματικά, με τον Verstappen πρώτο με διαφορά 1,2 δλ. από τον 7κις πρωταθλητή, ενώ ο Alonso έμενε σε απόσταση DRS.

Πίσω, ο Piastri πέρασε τον Hulkenberg για την 6η θέση.

Στον 8ο γύρο τέθηκε σε ισχύ το Εικονικό Αυτοκίνητο Ασφαλείας, καθώς ο Sargeant σταμάτησε εσπευσμένα μετά από οδηγία της ομάδας, και έπρεπε να μειωθεί ο ρυθμός για να απομακρυνθεί το μονοθέσιο, πράγμα που έγινε μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

Ο Verstappen είχε πια διαφορά 3 δευτερολέπτων από τον Hamilton που πιεζόταν σημαντικά από τον Alonso, ενώ πιο πίσω, ο Hulkenberg ηγείτο της… αμαξοστοιχίας Norris-Leclerc, με τους δυο τους να θέλουν να περάσουν άμεσα τον Γερμανό.

Όταν ο οδηγός της Haas μπήκε στα pits στον 12ο γύρο, ο Norris απειλήθηκε από τον Leclerc, αλλά δεν τα κατάφερε.

Την ίδια ώρα, ο Russell έκανε λάθος και χτύπησε τον τοίχο, με αποτέλεσμα να βγει το Αυτοκίνητο Ασφαλείας για να απομακρυνθούν τα θραύσματα, με τους περισσότερους οδηγούς να επιλέγουν τη στιγμή αυτή για να βάλουν τη σκληρή γόμα.

Οι δύο οδηγοί της Ferrari έμειναν έξω, αν και με τη μέση γόμα, όπως κι ο Perez με τη σκληρή γόμα.

Στο τέλος του 16ου γύρου, ο Bernd Maylander μπήκε στα pits και έτσι συνεχίστηκε η δράση κανονικά, χωρίς αλλαγή στην κατάταξη, που είχε ως εξής: Verstappen, Hamilton, Alonso, Leclerc, Sainz, Perez, Magnussen, Bottas, Ocon, Piastri.

Μόνο ο Norris κατάφερε να περάσει τον Piastri λίγο μετά, στον ίδιο γύρο.

Ο Βρετανός συνέχισε να κινείται ανοδικά, προσπερνώντας και τον Magnussen, στον 21ο γύρο, για να ανέβει 9ος.

Μπροστά, ο Alonso κατάφερε να περάσει τον Hamilton για την 2η θέση, στον 23ο γύρο, μετά από μάχη διαρκείας.

Μετά από αρκετούς γύρους μονοτονίας, η μάχη Magnussen-de Vries βρήκε τους δύο οδηγούς στην έξοδο διαφυγής της Στροφής 3, με αποτέλεσμα να χάσουν έναν γύρο κάνοντας όπισθεν με προσοχή για να επιστρέψουν στην πίστα.

Στον 37ο γύρο, ο Ocon έκανε το δεύτερο κι ο Bottas το πρώτο του pit stop στον αγώνα.

Στον 38ο γύρο έκανε το ίδιο ο Perez, που έβγαλε τη σκληρή για τη μέση γόμα, ενώ ο Norris τιμωρήθηκε με 5 δευτερόλεπτα ποινής γιατί κινήθηκε αναίτια αργά στη Στροφή 10.

Ο Sainz έβαλε τη σκληρή γόμα για τους τελευταίους 32 γύρους, βγαίνοντας στην πίστα μπροστά από τον Μεξικανό. Στον επόμενο γύρο έπραξε το ίδιο ο Leclerc, διατηρώντας την θέση του μπροστά από τους δύο ισπανόφωνους οδηγούς.

Στον 41ο γύρο έκανε το δεύτερο stop του ο Hamilton, βάζοντας τη μέση γόμα ως το φινάλε, με τον Alonso να απαντά στον επόμενο γύρο, αλλά για τη σκληρή γόμα. Βγαίνοντας, είχε κρατηθεί μπροστά από τον αντίπαλό του.

Τελευταίος μπήκε ο Verstappen, που με τη σειρά του έβαλε τη μέση γόμα.

Ο Alonso έπρεπε να κάνει διαχείριση των φρένων του, κι αυτό του στερούσε χρόνο κι άφησε τον Hamilton να τον πλησιάζει αργά αλλά σταθερά, ενώ πίσω ο Albon κράταγε με νύχια και με δόντια πίσω του τον Russell στην 7η θέση.

Ωστόσο, ο οδηγός της Mercedes έπρεπε να εγκαταλείψει με πρόβλημα στα φρένα, προβιβάζοντας στη δεκάδα τον Norris, που όμως είχε την ποινή κι έπρεπε να αυξήσει τη διαφορά του από τον Stroll για να μην πέσει εκτός.

Μόνη ενεργή μάχη είχε μείνει αυτή του Alonso με τον Hamilton, με τον Βρετανό να μην πλησιάζει όσο πριν μετά τον 62ο γύρο, καθώς ο Ισπανός άρχισε να ανεβάζει τον ρυθμό του. 

Εκείνη την ώρα, όμως, ο Norris έκανε μία κίνηση-έκπληξη και πέρασε τον Bottas, ενώ ο Ocon πίεζε τον Albon για την 7η θέση.

Μπροστά, ο Verstappen έμεινε ανεπηρέαστος και πήρε την 41η νίκη του, φτάνοντας τον Ayrton Senna στη σχετική λίστα, καθώς ο Alonso έμεινε μπροστά από τον Hamilton, ενώ στη δεκάδα βρέθηκαν οι Leclerc, Sainz, Perez, Albon, Ocon, Bottas και Stroll.