GP Μονακό: Verstappen στη νίκη μετά από βροχή-έκπληξη στο φινάλε


Ο Max Verstappen άντεξε ως το φινάλε του γεμάτου απρόοπτα και βροχή αγώνα στο Μονακό για να κερδίσει, με τον Esteban Ocon να ξεχωρίζει τερματίζοντας στο βάθρο.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΖΑΣ
  • 28/5/2023

Όλα έδειχναν πως θα ήταν ένα βαρετό, κάπως μονότονο και προβλέψιμο Κυριακάτικο απόγευμα στο Μόντε Κάρλο. Η βροχή και τα λάθη, όμως, άλλαξαν αυτό το «δεδομένο».

Στην εκκίνηση, ο Verstappen κράτησε πίσω του τον Alonso, με τη μέση γόμα να έχει καλύτερη πρόσφυση από τη σκληρή, ενώ λίγο έλειψε ο Sainz να πέσει πίσω από τον Hamilton.

Πίσω, ο Hulkenberg κατάφερε να περάσει 4 οδηγούς, αλλά μπήκε στα pits όπως κι ο Zhou, με τον Γερμανό να έχει ζημιά μετά από επαφή με τον Sargeant, ενώ ο Stroll προσπάθησε να περάσει τον Albon εκεί που δεν υπήρχε χώρος. Για τον Hulkenberg, ήρθε και ποινή 5 δευτερολέπτων για το συμβάν.

Μαζί τους μπήκε στα pits κι ο Perez για τη σκληρή γόμα, ώστε να κάνει όλο τον αγώνα με ένα σετ ελαστικών, παρά τον πρώτο γύρο που τον ολοκλήρωσε με τη μέση.

Στον 11ο γύρο, ο Sainz προσπάθησε να περάσει τον Ocon στο Nouvelle Chicane, αλλά χτύπησε την εμπρός πτέρυγα, προκαλώντας εμφανή ζημιά, αλλά έμεινε εκτός, συνεχίζοντας να οδηγεί. Λίγους γύρους μετά, ο Ισπανός είδε τη μαύρη-άσπρη σημαία για την επαφή.

Στον 18ο γύρο, ο Sargeant έχασε τρεις θέσεις από τους Magnussen, Stroll και Perez.

Από τον 30ο γύρο και μετά, ο Verstappen άρχισε να χάνει χρόνο έναντι του Alonso καθώς βρήκε κίνηση από τους οδηγούς στις πίσω θέσεις.

Ο Hamilton μπήκε στα pits στον 32ο γύρο για τη σκληρή γόμα, πέφτοντας 8ος.

Έναν γύρο μετά έπραξε το ίδιο κι ο Ocon, αλλά είχε αργό pit stop, πέφτοντας 7ος.

Δεν άργησε να μπει κι ο Sainz, που δεν άλλαξε πτέρυγα κι έπεσε ξανά πίσω από τον Ocon, με τη μέση πλέον γόμα.

Ο Verstappen ακόμα δεν έκανε τη στάση του, με δεδομένο ότι αν το έκανε σε εκείνη τη φάση θα έπεφτε πίσω από τον Alonso, που είχε και σκληρή γόμα για να κάνει μεγάλο σε διάρκεια πρώτο stint.

Ο Perez μπήκε, όμως, καθώς είχε σπασμένη εμπρός πτέρυγα μετά επαφή με τον Hulkenberg, με αποτέλεσμα να πέσει 19ος.

Μετά από μία περίοδο στασιμότητας, ο Leclerc έσπασε τη μονοτονία με την αλλαγή του στη μέση γόμα στον 45ο γύρο.

Από τον 50ο γύρο, άρχισαν κάποιες αναφορές για σταγόνες βροχής, όπως ανέφεραν και στον Verstappen, για τις στροφές Portier και Lowes.

Κι από τον 52ο γύρο άρχισε να βρέχει κανονικά στο δεύτερο sector, και το χάος ξεκίνησε. Stroll και Bottas έβαλαν την ενδιάμεση γόμα.

Ο Sainz προσπάθησε να βρει την ευκαιρία του να περάσει τον Ocon, αλλά δεν τα κατάφερε με τον Γάλλο να κρατά γερά.

Στον 54ο γύρο μπήκε στα pits ο Alonso, βάζοντας τη μέση γόμα ενώ άρχισε να βρέχει εντονότερα, με τον Verstappen να ακολουθεί έναν γύρο αργότερα για την ενδιάμεση.

Μαζί με τον Alonso μπήκε κι ο Ocon που έβαλε την ενδιάμεση, ενώ κι ο Ισπανός αναγκάστηκε να μπει ξανά για τα intermediates.

Έτσι, μετά τα pits, η δεκάδα είχε ως εξής: Verstappen, Alonso, Ocon, Hamilton, Russell, Leclerc, Russell, Gasly, Sainz, Tsunoda και Piastri.

Ο Magnussen είχε μείνει εκτός με τη σκληρή γόμα υπό καταρρακτώδη βροχή, και μοιραία ήρθε το λάθος πριν μπει στα pits, αλλά κατάφερε να μπει και να βάλει τα βρόχινα ελαστικά χωρίς να διαταραχθεί η ροή του αγώνα.

Την ίδια ώρα, ο Russell πήρε ποινή 5 δευτερολέπτων καθώς επέστρεψε στην πίστα με επικίνδυνο τρόπο, καθώς χτύπησε και τον Perez καθώς έκανε όπισθεν στη Mirabeau.

Από τον 63ο γύρο, η βροχή άρχισε να ελαττώνει, με 15 γύρους να απομένουν.

Ως το φινάλε, όλα έμειναν ως είχαν, με τον Verstappen νικητή για 4η φορά φέτος, μπροστά από τον Alonso, και τον Ocon που παίρνει το πρώτο του βάθρο για το 2023, όπως φυσικά και το πρώτο βάθρο της Alpine για τη σεζόν.