Η FIA κάνει «ντου» στα εργοστάσια των ομάδων – Τι αλλάζει στο πρωτόκολλο των ελέγχων


Ο επικεφαλής μονοθέσιων της FIA, Νικόλας Τομπάζης, αποκαλύπτει πως η FIA θα αρχίσει τις απροειδοποίητες επισκέψεις στα εργοστάσια των ομάδων της Formula 1.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΖΑΣ - ΦΩΤΟ: Getty Images / Red Bull Content Pool
  • 19/12/2023

Μέχρι τώρα, η FIA στέλνει ελεγκτές της στα εργοστάσια των ομάδων της Formula 1, προειδοποιώντας τες, όμως, πρώτα για την επίσκεψη, αναιρώντας σε μεγάλο βαθμό τη χρησιμότητα του επικείμενου ελέγχου.

Αυτό θέλει να αλλάξει τώρα η Ομοσπονδία, με τον Νικόλα Τομπάζη να προαναγγέλλει νέο πρωτόκολλο σχετικά με αυτούς τους ελέγχους, που όσο περνούν τα χρόνια και μπαίνουν νέοι περιορισμοί (στον χρόνο δοκιμών στην αεροδυναμική σήραγγα και το CFD και την ανταλλαγή πληροφοριών και δεδομένων από ομάδα σε ομάδα) είναι όλο και περισσότερο αναγκαίοι.

«Θέλουμε να επισκεπτόμαστε στα εργοστάσια χωρίς καμία προειδοποίηση,» εξήγησε ο Έλληνας επικεφαλής μονοθέσιων.

«Δεν λέμε να μας δουν έξω από την πόρτα και να μπούμε, αλλά θα πρέπει να έχουμε μία διαδικασία με την οποία θα τους καλούμε στο τηλέφωνο, κάποιος από την ομάδα θα έρχεται να παραλαμβάνει τους ελεγκτές και αυτοί θα ζητούν να δουν την αεροδυναμική σήραγγα ή ό,τι πρέπει να δουν.»

Και συνέχισε:

«Θέλουμε να περιμένουμε το πολύ 10-15 λεπτά, θέλουμε να γίνονται όλα άμεσα. Δεν θέλουμε να περιμένουμε στην πόρτα για μία ώρα ή κάτι αντίστοιχο.»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

F1: Ο Νικόλας Τομπάζης αποκαλύπτει λεπτομέρειες για τα μονοθέσια του 2026

Brown: «Η ερώτηση του ενός εκατομμυρίου είναι πότε σταμάτησε να εξελίσσεται η RB19»

Κατά 95% διαφορετικό το μονοθέσιο της Ferrari το 2024