Ο απολογισμός της Pirelli για τον πρώτο αγώνα του 2014


Marbles, graining & blistering σε μειωμένα επίπεδα σε σχέση με πέρσι.

  • 18/3/2014

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Pirelli, το Αυστραλιανό Grand Prix ολοκληρώθηκε με δύο pit stop, ενώ γενικά ακολουθήθηκε η στρατηγική soft-soft medium την οποία επέλεξε και ο νικητής του αγώνα Nico Rosberg (Mercedes) όπως και οι άλλοι δύο διεκδικητές του βάθρου: Daniel Ricciardo (Red Bull) και Kevin Magnussen (McLaren).

Τα ‘marbles’ και το ‘blistering’ έχουν σταδιακά μειωθεί όπως και το ‘graining’. Στην πραγματικότητα, αυτό το φαινόμενο εμφανίστηκε μόνο στο εμπρός αριστερό ελαστικό μερικών μονοθεσίων, συμπεριλαμβανομένου και του Rosberg.

Πέρα από το σετάρισμα του μονοθεσίου, οι χαμηλές θερμοκρασίες ευθύνονται επίσης για το graining – συνηθισμένο φαινόμενο στη Formula 1. Στο Αυστραλιανό Grand Prix, οι εξωτερικές θερμοκρασίες δεν ξεπέρασαν τους 20 βαθμούς και οι θερμοκρασίες πίστας του 27 βαθμούς Κελσίου οι οποίες μάλιστα καταγράφηκαν κατά την εκκίνηση στις 5 μ.μ., και προοδευτικά μειώθηκαν όσο προχωρούσε ο αγώνας.

Παρόλα αυτά, τα ελαστικά συμπεριφέρθηκαν άριστα από την αρχή μέχρι το τέλος, δικαιώνοντας τις προσδοκίες πριν την έναρξη του grand prix, και παρά το γεγονός ένα κομμάτι των κατατακτηρίων δοκιμών το Σάββατο έγινε σε βροχερές συνθήκες. Όλα τα μονοθέσια ξεκίνησαν με γόμες P Zero Yellow soft, με εξαίρεση τον Sebastian Vettel της Red Bull και τον Esteban Gutierrez της Sauber, οι οποίοι ξεκίνησαν με P Zero White.

Η στρατηγική του αγώνα επηρεάστηκε από την παρουσία του αυτοκινήτου ασφαλείας στην πίστα για τέσσερις γύρους σχετικά νωρίς, γεγονός που ανάγκασε τους περισσότερους οδηγούς να κάνουν τα πρώτα τους pit stop νωρίς. Ο Jenson Button της McLaren εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο τη στρατηγική των pit stop, με πολύ καλά συγχρονισμένες στάσεις που τον ανέβασαν από τη 10η θέση εκκίνησης στην 4η του τερματισμού.

Ο αγωνιστικός διευθυντής της Pirelli δήλωσε: «Στη Μελβούρνη, μείναμε πολύ ικανοποιημένοι από τις επιδόσεις των ελαστικών μας στον πρώτο αγώνα μιας νέας εποχής για τη Formula 1. Αν και η πτώση της θερμοκρασίας προκάλεσε κάποια μικρά θέματα graining στο εμπρός αριστερά ελαστικά μερικών μονοθεσίων, δεν ήταν ιδιαίτερα σοβαρά και δεν επηρέασε επί της ουσίας το μέγεθος των stint. Στις περισσότερες περιπτώσεις εξαφανίστηκε με την εξέλιξη του αγώνα. Η μεσαία γόμα, που χρησιμοποιήθηκε σε μεγάλο βαθμό προς στο τέλος του αγώνα, κάλυψε σχεδόν τη μισή από τη συνολική απόσταση για πολλά μονοθέσια επιδεικνύοντας υψηλή σταθερότητα. Ασφαλώς οι ομάδες αντιμετωπίζουν όλες την ίδια πρόκληση και ακόμα βρισκόμαστε στην αρχή της σεζόν, όπου οι μηχανικοί προσπαθούν να μεγιστοποιήσουν το πακέτο επιδόσεων πλαισίου και ελαστικών».

Soft

ROS – 1.32.478
KVY – 1.32.634
PER – 1.33.366

Medium

BOT – 1.32.568
ALO – 1.32.616
ROS – 1.32.672

Το μεγαλύτερο stint του αγώνα:

Soft / 35 γύροι (A Sutil)
Medium / 25 γύροι (J Button)

Μετρητής Αλήθειας: Καθώς το μεγαλύτερο μέρος των κατατακτήριων δοκιμών έγιναν  με βροχή, ήταν δύσκολο να προβλέψεις με ακρίβεια τη στρατηγική. Είχαμε προβλέψει εκκίνηση με μαλακή γόμα, αλλαγή ξανά σε μαλακή στον 23ο γύρο και στη συνέχεια σε μεσαία στον 51ο γύρο. Αλλά το γεγονός ότι το αυτοκίνητο ασφαλείας έκανε νωρίς την εμφάνισή του στην πίστα προκάλεσε ελαφρά σύγχυση, με τον Rosberg να κάνει την πρώτη στάση για ένα ακόμα σετ soft στον 12ο γύρο και μία τελευταία στάση για medium στον 38ο γύρο. Οι πρώτοι 10 πιλότοι χρησιμοποίησαν στρατηγική soft-soft-medium, με εξαίρεση τον Daniil Kvyat στη 10η θέση ο οποίος επέλεξε soft-medium-soft.