Ποια τα πρώτα ευρήματα της Pirelli για τα κλαταρίσματα στο Κατάρ


Η Pirelli εξέδωσε τα πρώτα ευρήματα της έρευνας που διεξάγει για τα κλαταρίσματα κατά τη διάρκεια του GP στο Κατάρ.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΖΑΣ
  • 3/12/2021

Κατά τη διάρκεια του Grand Prix στο Κατάρ, τέσσερις οδηγοί υπέστησαν κλαταρίσματα: Bottas, Norris, Latifi και Russell.

Όλοι τους έχασαν θέσεις και χρόνο αναγκαζόμενοι να μπουν στα pits, ενώ ο Latifi εγκατάλειψε τον αγώνα.

Η Pirelli άνοιξε έρευνα για να βρεθούν τα αίτια των συγκεκριμένων αστοχιών, που τα αποδίδει στα ψηλά και απότομα kerbs και τη συχνότητα με την οποία περνούσαν από πάνω τους τα μονοθέσια στον αγώνα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η συνεχιζόμενη ανάλυση που διενεργεί η Pirelli στα ελαστικά των αυτοκινήτων που υπέστησαν κλαταρίσματα κατά τη διάρκεια του Grand Prix του Κατάρ έδωσε ορισμένα αρχικά συμπεράσματα που αποκλείουν τυχόν κατασκευαστικά ελαττώματα.

«Με βάση τα μέχρι στιγμής ευρήματα, η προέλευση του προβλήματος οφείλεται κυρίως στο πόσο περνούσαν αυτά τα ελαστικά τα kerbs, με υψηλή ταχύτητα και με σημαντικά πλευρικά και κατακόρυφα φορτία: μια κατάσταση μοναδική στην πίστα του Losail. Οι δυνάμεις που ασκήθηκαν στα ελαστικά από το πέρασμα πάνω από αυτά τα kerbs, που δεν είναι δυνατό να μετρηθεί από τα διαθέσιμα δεδομένα πριν από τον αγώνα, κατέστρεψε την κατασκευή του ελαστικού και οδήγησε σε απώλεια πίεσης στο εσωτερικό πλευρικό τοίχωμα, που κατά συνέπεια προκάλεσε την κατάρρευση της δομής μετά από αρκετές δευτερόλεπτα.

«Η Pirelli μοιράστηκε όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες της ανάλυσης που έχει γίνει μέχρι στιγμής με τη FIA και τις ομάδες.»