Πώς έφυγε η Honda από την F1 και πώς μπορεί να γυρίσει


Ο σύμβουλος της Red Bull Racing, Helmut Marko, αποκάλυψε τι συνέβη με την ανακοίνωση της Honda πως αποχωρεί από την F1, αλλά και τι πιστεύει πως πρέπει να κάνει εφόσον επιστρέψει το 2026.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΖΑΣ - ΦΩΤΟ: RED BULL CONTENT POOL
  • 22/12/2022

Η Honda αποχώρησε επίσημα από τη Formula 1 με το τέλος του 2021, όμως παρέμεινε με τη Red Bull και την AlphaTauri ως συνεργάτης της Red Bull Powertrains, που επί της ουσίας προμηθεύει με κινητήρες των Ιαπώνων τις δύο ομάδες.

Ο Helmut Marko τόνισε πώς έφτασαν σε αυτή τη συμφωνία οι δύο εταιρείες, μιλώντας στο Auto Motor und Sport:

«Ήταν μία περίεργη κατάσταση που έχει αρκετή ιστορία πίσω της. Όταν η Honda ανακοίνωσε πως θα αποχωρήσει πριν δύο χρόνια, δεν ήμασταν σε θέση να κάνουμε τίποτα. Η Honda δεν ήθελε καν να μας δίνει τους κινητήρες της όπως τους έχουμε τώρα. Σταδιακά καταφέραμε να έρθουμε στη συμφωνία που έχουμε συνάψει τώρα.

«Την ίδια στιγμή, θέλοντας να διασφαλίσουμε το μέλλον μας, κατασκευάσαμε το δικό μας εργοστάσιο κατασκευής κινητήρων, που έχει όλον τον εξοπλισμό τελευταίας γενιάς χάρη στην AVL. Στη Σακούρα, το εργοστάσιο της Honda παραμένει. Όταν φτάσαμε στη συζήτηση για το ποιος θα κάνει τι από το 2026 και μετά, τα πράγματα δυσκόλεψαν. Νομίζαμε πως η Honda θα έκανε μόνο το ηλεκτρικό κομμάτι του κινητήρα, αλλά δεν μπορούσαμε να συμφωνήσουμε σε αυτό. Θα δούμε. Θα παρθούν οι σχετικές αποφάσεις σύντομα.»

Η ιαπωνική μάρκα έχει ήδη εκφράσει ενδιαφέρον για επιστροφή στο σπορ το 2026, με την αυγή των νέων κανονισμών γύρω από τους κινητήρες, με τον Marko να τονίζει πως αυτό πρέπει να γίνει με μία κορυφαία ομάδα - δείχνοντας εμμέσως πλην σαφώς πως πρέπει να γίνει με τη Red Bull:

«Όταν επιστρέψει η Honda, θα χρειαστεί να το κάνει με κορυφαία ομάδα. Δεν μπορεί να γίνει με την AlphaTauri, ειδικά αν δεν έχουμε συνεργασία πια με κάποιον κινητήρα. Όταν συζητάω με διάφορους ανθρώπους, κάθε κατασκευαστής, από την Audi ως τη Renault, ψάχνει να βρει ακόμα μία ομάδα να προμηθεύει με κινητήρες. Δεν υπάρχουν πολλές επιλογές για τη Honda.»