Preview GP Ιταλίας: Απόβαση στην Ιταλία


Grand Prix Ιταλίας σημαίνει ταχύτητα, πάθος και κόκκινες σημαίες να ανεμίζουν στις κερκίδες. Καλώς ήρθατε στη Μόντσα.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΖΑΣ / ΦΩΤΟ: PIRELLI
  • 7/9/2022

Μετά την καυτή ατμόσφαιρα του Zandvoort, κατευθυνόμαστε τη Μόντσα, στο σπίτι της Ferrari, στην καρδιά της Motor Valley, εκεί όπου ο ιταλικός βορράς φωλιάζει όλες τις μεγάλες μάρκες της αυτοκίνησης, από τη Lamborghini ως την Pagani, τη Ferrari και τη Ducati.

Από το 1950 ως και σήμερα, το Autodromo Internazionale di Monza έχει φιλοξενήσει τους περισσότερους αγώνες στην ιστορία της Formula 1, κα προσφέρει συνεπώς ενδιαφέροντες, ή και σπουδαίους αγώνες.

Ας μην ξεχνάμε πως εδώ έχει καταγραφεί κι η μικρότερη διαφορά νικητή από τον δεύτερο, όταν το 1971 ο Peter Gethin κέρδισε για μόλις 0,01 δλ. διαφορά από τον Ronnie Peterson.

Δε χαρακτηρίζεται τυχαία «ναός της ταχύτητας», αφού τα σχεδόν 6 χιλιόμετρα που απαρτίζουν το σιρκουί, αποτελούνται από μακροσκελείς ευθείες και έντονα σημεία φρεναρίσματος, με την πιο τεχνική στροφή είναι πιθανότατα το τριπλό σικέιν της Ascari, ή η Lesmo Due, λόγω του θετικού camber που έχει κοντά στο kerb.

Ο δυνατός κινητήρας και η ελάχιστη δυνατή οπισθέλκουσα ανταμείβονται σε αυτήν την πίστα, που παραδόξως δεν ευνοεί το προσπέρασμα όσο θα περίμενε κανείς.

Από τη σκοπιά των ελαστικών

Για τον αγώνα της... έδρας της, η Pirelli διαθέτει τις C2 (σκληρή), C3 (μέση) και C4 (μαλακή) γόμες.

Ο επικεφαλής της Pirelli Motorsport, Mario Isola, δήλωσε σχετικά:

«Είναι ένα μεγάλο γεγονός για εμάς καθώς γιορτάζουμε την επέτειο των 150 χρόνων στο σπίτι μας, όπου η Μόντσα γιορτάζει επίσης τον πρώτο της αιώνα! Η Μόντσα είναι γνωστή για τις υψηλές ταχύτητες και τις γρήγορες στροφές όπου είναι σημαντικό να έχει κανείς ένα αυτοκίνητο με τέλεια ισορροπία.

«Τα φετινά ελαστικά θα πρέπει να οδηγήσουν σε λιγότερη υπερθέρμανση, ς σε μια πίστα όπου τα μονοθέσια τρέχουν με χαμηλά επίπεδα κάθετης δύναμης και συχνά χρησιμοποιούν slipstreaming για να κερδίσουν χρόνο. Χωρίς αγώνα σπριντ στη Μόντσα φέτος, οι ομάδες θα κατευθυνθούν στο γκραν πρι με λιγότερες πληροφορίες από την προηγούμενη φορά, πράγμα που σημαίνει ότι η προσέγγιση στη στρατηγική θα είναι κάπως διαφορετική».

Το πρόγραμμα του αγώνα - Ζωντανή μετάδοση από ΕΡΤ, COSMOTE TV και F1 TV Pro:

Παρασκευή 9/9:

FP1: 15:00 έως 16:00

FP2: 18:00 έως 19:00

Σάββατο 10/9:

FP3: 14:00 έως 15:00

Κατατακτήριες: 17:00 έως 18:00

Κυριακή 11/9:

Αγώνας: 16:00

Πληροφορίες για το Grand Prix:

Πρώτο GP: 1950

Γύροι: 53

Μήκος πίστας: 5,793 χλμ

Απόσταση αγώνα: 306,72 χλμ