Formula 1 - GP Ολλανδίας: Είχαν δίκιο οι Ολλανδοί…


Τελικά είχαν δίκιο οι Ολλανδοί όταν επέμεναν το 2020 ότι δεν ήταν σε θέση να διοργανώσουν αγώνα της Formula 1 στην πίστα του Ζάντφουρτ κεκλεισμένων των θυρών. Απόλυτο δίκιο.

Και φάνηκε από την πρώτη στιγμή που είδαμε εικόνες από την ολλανδική πίστα το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής. Η εικόνα των κατάμεστων εξεδρών, «ντυμένων» στο απόλυτο πορτοκαλί των «οράνιε», ήταν ακριβώς αυτό που ήθελε να μας προσφέρει ο promoter του ολλανδικού γκραν πρι.

Το γνώριζαν οι Ολλανδοί, το… έβλεπαν, καθώς εδώ και τουλάχιστον μία τριετία, σε πίστες όπως η Αυστρία και το Σπα οι εξέδρες «ντύνονταν» στα πορτοκαλί από τους φανατικούς λάτρεις του Max Verstappen. Κι ήταν όχι απλά αναμενόμενο, αλλά αυτονόητο, πως «εντός έδρας» ο Ολλανδός θα βίωνε ακόμα πιο έντονες καταστάσεις.

Όπερ κι εγένετο. Εντάξει, φέτος ο Verstappen δεν χρειάζεται τη… βοήθεια του κοινού για να κερδίσει. Διαθέτει εξαιρετικό μονοθέσιο, ο ίδιος είναι ταχύτατος και ήταν απολύτως αναμενόμενο ότι σε μια πίστα μέσα στην πατρίδα του θα ήταν το ακλόνητο φαβορί για τη νίκη. Έμενε να αποδειχθεί τούτο. Κι αποδείχθηκε.

Ο Verstappen πήρε τη νίκη μπροστά στους συμπατριώτες του που παραληρούσαν στις εξέδρες, «παρτάροντας» ασταμάτητα για τρεις ημέρες, υπό τους ήχους των διάσημων Ολλανδών DJ’s. Και με το που μπήκε στον τελευταίο γύρο ο Max< άναψαν τα καπνογόνα και έδωσαν ακόμα μία σούπερ παράσταση.

Κατά γενική ομολογία ο αγώνας καθαυτός δεν ήταν αυτό που λέμε «συγκλονιστικός», όμως η όλη ατμόσφαιρα μας αποζημίωσε και με το παραπάνω.

Απόλυτη κερδισμένη η Red Bull, καθώς παρότι ο Sergio Perez εκκίνησε από το pit lane, είδε και τους δύο πιλότους της να βαθμολογούνται να διατήρησε την επαφή της στη βαθμολογία των κατασκευαστών με την πρωτοπόρο Mercedes.

Κερδισμένη και η Ferrari, η οποία είδε τη μεγάλη αντίπαλό της στη μάχη της τρίτης θέσης, McLaren, να φεύγει από το Ζάντφουρτ με μόλις έναν βαθμό στις αποσκευές της. Και με τη Μόντσα να ακολουθεί, η «σκουντερία» κάνει όνειρα… τριάδας!

Η Mercedes στο τέλος πήγε να μπει σε… περιπέτειες, με την «ασυνεννοησία» (sic) πριν από το πιτ στοπ του Bottas, με τον Φινλανδό να κάνει ταχύτερο γύρο και να «κλέβει» προσωρινά τον βαθμό από τον Hamilton. Για λίγο, όμως, μιας και η ισορροπία αποκαταστάθηκε άμεσα και ο πόντος μπήκε στο… σακούλι του Βρετανού.

Χαμένη, δίχως άλλο, η McLaren, με τους πιλότους της να μένουν μακριά από τον ανταγωνισμό, χαμένος και ο Sebastian Vettel, ο οποίος "πλήρωσε» τις κακές κατατακτήριες και έφυγε με άδεια χέρια από την Ολλανδία. Ευελπιστεί, ωστόσο, πως είναι μόνο μια παρένθεση αυτό το άσχημο αποτέλεσμα.

Όσο για τον μεγαλύτερο «χαμένο» αυτού του αγώνα, τον Kimi Raikkonen, αναρρώνει ήδη στο σπίτι του στη Φινλανδία και τούτη την ώρα φαντάζει μάλλον δύσκολο να μπει στη διαδικασία να ταξιδέψει στην Ιταλία την προσεχή Πέμπτη. Βέβαια ο ίδιςο σίγουρα θέλει να οδηγήσει μια τελευταία φορά μπροστά στους «τιφόζι», στην Μόντσα, όμως ο COVID-19 δεν αστειεύεται…