Πανάξια Παγκόσμιος!


Άλλοι τον λατρεύουν. Άλλοι δεν θέλουν ούτε να ακούν το όνομά του. Όμως όταν ο ίδιος ο μεγάλος αντίπαλός του, ο Sebastian Vettel, παραδέχεται δημοσίως πως «πανάξια κατέκτησε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2018», τότε δεν μπορείς να βάζεις στη μέση «οπαδικά» συναισθήματα και οφείλεις να δεις «ωμά» την πραγματικότητα. Κι αυτή είναι ξεκάθαρη: ο Lewis Hamilton είναι Παγκόσμιος Πρωταθλητής και για το 2018!

Μόλις 16 χρόνια έπειτα από τον πέμπτο τίτλο του Michael Schumacher, και 61 από το αντίστοιχο τρομερό επίτευγμα του αείμνηστου Juan Manuel Fangio, βρέθηκε ο (μόλις) τρίτος πιλότος στην ιστορία της Formula 1 που καταφέρνει να ανέβει στην κορυφή του κόσμου για πέμπτη φορά στην καριέρα του!

Κι είτε αρέσει αυτό σε κάποιους, είτε όχι, ο Lewis Hamilton είναι τα τελευταία χρόνια ο καλύτερος οδηγός που βρίσκεται στη Formula 1, καταφέρνοντας να ανταπεξέλθει σε όλες τις δυσκολίες που κατά καιρούς εμφανίστηκαν μπροστά του. Ναι, είναι γεγονός πως την τελευταία διετία ολόκληρος ο «οργανισμός Mercedes» άλλαξε τη δομή του κατά τέτοιο τρόπο ώστε όλα να δουλεύουν για τον Βρετανό.

Όπως είναι αλήθεια πως εάν δεν είχε μεσολαβήσει το Πρωτάθλημα του Nico Rosberg το 2016, ίσως ο Hamilton τώρα να είχε έξι τίτλους και απλά να συζητούσαμε το εάν του χρόνου να ισοφαρίσει το ρεκόρ του Schumi. Όμως με τα «εάν» δεν έγινε ποτέ, τίποτα. Κι η ιστορία είναι αυτή που γράφτηκε στο Μεξικό για δεύτερη διαδοχική χρονιά.

Ήταν ένα παράδοξο déjà vu αυτό που είδαμε στο Autodromo Hermanos Rodriguez το βράδυ της Κυριακής. Και πάλι νικητής ήταν ο Max Verstappen, όπως και πέρυσι. Μόνο που τη νίκη του «Mad Max» επισκίασε για ακόμα μία φορά η επιβλητική παρουσία του Παγκόσμιου Πρωταθλητή Hamilton. ΚΙ είναι κάπως άδικο αυτό για τον Ολλανδό, καθώς έχει μόλις πέντε νίκες στη σύντομη καριέρα του στη Formula 1, όμως τις δύο απ’ αυτές τις χάρηκε περισσότερο ο… Hamilton!

Το δια ταύτα είναι πως ο Verstappen απέδειξε για ακόμα μία φορά πως έχει έρθει στη Formula 1 για να αφήσει το στίγμα του. Και φαίνεται αγώνα με τον αγώνα πως αυτό το στίγμα θα είναι θετικό και θα το αφήσει με καλό τρόπο, κι όχι με τις ιδιαιτερότητες του χαρακτήρα του.

Όπως στα θετικά του αγώνα του Μεξικού είναι η αντίδραση του Sebastian Vettel. Ο Γερμανός όχι μόνο ανέκτησε άμεσα τη χαμένη θέση της εκκίνησης από τον Bottas, αλλά με ωριμότητα που του είχε λείψει σε αρκετούς φετινούς αγώνες, κατάφερε να εξαντλήσει σε μεγάλο βαθμό τις όποιες πιθανότητες είχε για τη νίκη.

Μια νίκη που όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, δεν θα του προσέφερε κάτι, μιας και ο Hamilton την ίδια ώρα έπαιρνε τους βαθμούς που χρειαζόταν για να παραμείνει στο Έβερεστ του παγκοσμίου Motorsport, όμως από πλευράς ψυχολογίας θα ήταν σημαντική. Όπως εξελίχθηκε ο αγώνας, όμως, κι αυτή η δεύτερη θέση ήταν σαν… νίκη για τον Γερμανό.

Απομένουν, πλέον, δύο αγώνες. Σε δύο εβδομάδες, στη Βραζιλία και σε ένα μήνα στο Άμπου Ντάμπι. Στη Βραζιλία η Mercedes μπορεί να «κλειδώσει» τον τίτλο και στους κατασκευαστές, όμως η Ferrari απέδειξε στο Μεξικό ότι είναι πολύ σκληρή για να πεθάνει…