Lee Iacocca: 1924-2019


Μία από τις πιο εμβληματικές προσωπικότητες της παγκόσμιας Αυτοκινητοβιομηχανίας, ο Lee Iacocca, «έφυγε» πλήρης ημερών και έργων. Ένας άνθρωπος ο οποίος είχε την ικανότητα να καταφέρνει ό,τι επιδίωκε, με τρόπο που, πιθανότατα, κανείς άλλος δεν θα μπορούσε να κάνει.

Σούπερσταρ CEO, ιδιοφυΐα του Μάρκετινγκ και των πωλήσεων, πατριώτης για τους Αμερικανούς, είναι μερικοί από τους χαρακτηρισμούς και τις ιδιότητες που του αποδίδονται, τόσο από τους συμπατριώτες του όσο και από άλλα στελέχη της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας (και όχι μόνο αυτής). Κυριάρχησε στον τομέα του, αναγνωρίστηκε ακόμα και από τους αντιπάλους του, μετέδωσε το όραμά του σε πολλούς, πρωταγωνίστησε σε τηλεοπτικές και έντυπες διαφημίσεις και το 1985 ψηφίστηκε ως η τρίτη δημοφιλέστερη προσωπικότητα στον κόσμο, πίσω από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Ronald Reagan και τον Πάπα Ιωάννη-Παύλο Β'. 

Υπήρξαν σκέψεις για να βάλει υποψηφιότητα για πρόεδρος των ΗΠΑ. Εάν το αποτολμούσε, υπήρχαν πολλές πιθανότητες να εκλεγεί.

Ο Lido Anthony Iacocca, όπως ήταν το πλήρες όνομά του, είχε μια πολυκύμαντη ζωή. Παιδί Ιταλών μεταναστών, κατάφερε να συνδυάσει το μεσογειακό ταμπεραμέντο, τις οικογενειακές αρχές και το παράδειγμα που πήρε από τον -κατά τα άλλα αυστηρό- πατέρα του με τις ευκαιρίες που του παρουσιάστηκαν για να επιτύχει το «αμερικανικό όνειρο». Η επιμονή του και οι γνώσεις που απέκτησε τον έκαναν να διακριθεί από μικρή ηλικία και να φτάσει στην κορυφή. Από εκεί, όμως, πάντα υπάρχει η πιθανότητα να πέσεις. Και η πτώση είναι οδυνηρή...

Σε αυτόν χρωστάμε τη Ford Mustang και σε αυτόν χρωστάει πολλά η «Μπλε Οβάλ» και η Chrysler. Η πρώτη, υπό τις οδηγίες του, αναπτύχθηκε σε μεγάλο βαθμό τις δεκαετίες του 1960 και του 1970. Για τη δεύτερη, απλά ήταν ο σωτήρας της από τη χρεοκοπία.

«Αν βρείτε καλύτερο αυτοκίνητο, αγοράστε το!» έλεγε με στόμφο και αυτοπεποίθηση σε τηλεοπτικά σποτς στα οποία εμφανιζόταν, διαφημίζοντας αυτοκίνητά της. Στην αυτοβιογραφία του, ο Lee Iacocca περιγράφει σε λίγες σειρές την ιστορία της ζωής του: «Ξεκίνησα τη ζωή μου ως γιος μεταναστών και κατάφερα να γίνω Πρόεδρος της Ford Motor Company. Όταν, τελικά, έφτασα εκεί, ήμουν στην κορυφή του κόσμου. Όμως, τότε η Μοίρα μού είπε: “Περίμενε, δεν τελείωσα μαζί σου. Τώρα, θα μάθεις πώς είναι να σε κλοτσούν από την κορυφή του Έβερεστ”».

Ο Iacocca ήταν Πρόεδρος της Ford για περίπου οκτώ χρόνια (1970-1978) όταν και τον απέλυσε ο ίδιος ο Henry Ford ο Δεύτερος. Στη συνέχεια, πήγε στην Chrysler όπου το 1979 ανέλαβε CEO της εταιρείας και υπό την καθοδήγησή του δημιουργήθηκαν νέα μοντέλα και κέρδη.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, όταν «φεύγει» ένα σημαντικός άνθρωπος, τα καλά λόγια περισσεύουν. Όμως, σε ό,τι αφορά τον Lee Iacocca δεν περιττεύουν.