24 ώρες της Daytona: Η Porsche κέρδισε για πρώτη φορά μετά από 21 χρόνια


Η #7 Porsche 963 των Felipe Nasr, Dane Cameron, Josef Newgarden και Matt Campbell πήρε τη νίκη στον 24ωρο αγώνα της Daytona, μετά από μάχη με την #31 Cadillac που κράτησε ως το φινάλε.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΖΑΣ - ΦΩΤΟ: Porsche / Juergen Tap, Ferrari Media, Richard Prince/Cadillac
  • 28/1/2024

Πενήντα εννέα αυτοκίνητα από τρεις κατηγορίες (GTP, LMP2, GTD) πήραν εκκίνηση στο Daytona International Speedway της Φλόριντα, για την 62η έκδοση του 24ωρου αγώνα στην εμβληματική πίστα.

Μέχρι και το πέσιμο της καρώ σημαίας υπήρχαν μάχες, με κορυφαία αυτή για τη νίκη στη γενική κατάταξη.

Περίπου 90 λεπτά πριν το τέλος του αγώνα, η #31 Cadillac (Pipo Derani, Jack Aitken και Tom Blomqvist), που είχε εκκινήσει από την pole position, έπιασε και πέρασε την #7 Porsche των Felipe Nasr, Dane Cameron, Josef Newgarden και Matt Campbell. 

Με τον ρυθμό που είχαν οι Αμερικανοί, έμοιαζαν σχεδόν με βεβαιότητα οι νικητές του αγώνα.

Λίγο αργότερα όμως, το Full Course Yellow τέθηκε σε ισχύ με 50 λεπτά να απομένουν, μετά από φωτιά που ξέσπασε στο #12 Lexus RC.F GT3. Αυτό το γεγονός εκμηδένισε τις διαφορές στην κορυφή των GTP, με αποτέλεσμα η #6 Porsche, με έξυπνη στρατηγική στα pits, να περάσει ξανά στην πρωτοπορία.

Ο Tom Blomqvist, που βρισκόταν στο τιμόνι της Cadillac ως το φινάλε, πίεσε κι έμεινα κοντά στον Felipe Nasr, και δεν τα κατάφερε.

Πίσω τους, την «παρτίδα» για την Acura έσωσε το #40 των Jordan Taylor, Louis Deletraz, Colton Herta και Jenson Button. Ο Βρετανός πρωταθλητής της F1 πήρε το πρώτο του βάθρο σε 24ωρο αγώνα με αυτό το αποτέλεσμα.

Στην LMP2, τη νίκη κατέκτησε στο νήμα το #18 της Era Motorsport, με πλήρωμα τους Ryan Dalziel, Dwight Merriman, Connor Zilisch και Christian Rasmussen, που κατάφεραν να αμυνθούν στην επίθεση των τελευταίων γύρων που εξαπέλυσε το #04 της CrowdStrike Racing by APR με τους George Kurtz, Colin Braun, Toby Sowery και Malthe Jakobsen. 

Το βάθρο έκλεισε το #74 της Riley με τους Gar Robinson, Felipe Fraga, Josh Burdon και Felipe Massa.

Στην GTDPro, η #62 Ferrari 296 GT3 των Alessandro Pier Guidi, Davide Rigon, Daniel Serra και James Calado πήρε άνετα τη νίκη, παρά το γεγονός πως το ιταλικό αυτοκίνητο επηρεάστηκε σημαντικά από τις αλλαγές στο Balance of Performance. 

Το ντεμπούτο του Ford Mustang GT3 είχε μικρά προβλήματα και δυσκολίες, αναμενόμενα για τη φάση στην οποία βρίσκεται η ομάδα με το νέο της αυτοκίνητο, γεγονός που άφησε να ανέβουν στο βάθρο το #77 Porsche 911 GT3 R (992) των Seb Priaulx, Laurin Heinrich και Michael Christensen και το #1 BMW M4 GT3 των Madison Snow, Bryan Sellers, Neil Verhagen και Sheldon van der Linde.

Τέλος, στην GTD, την πρωτιά κατέκτησε το #57 Mercedes AMG GT3 των Russell Ward, Daniel Morad,Phillip Elis και Indy Dontje.

Το βάθρο συμπλήρωσαν οι #21 Ferrari 296 GT3 (Simon Mann, Francois Heriau, Kei Cozzolino, Miguel Molina) και #34 Ferrari 296 GT3 (Alessandro Balzan, Cedric Sbirrazzuoli, Manny Franco, Albert Costa).