Από τις ειδικές του WRC στο Dakar 2016


Loeb, Sainz, Al-Attiyah, Hirvonen διασταυρώνουν τα ξίφη τους στο Rally Dakar.

  • 29/12/2015

Για πάνω από μια δεκαετία, ο Sébastien Loeb σάρωνε τις νίκες και τους τίτλους στο WRC. Κέρδισε σχεδόν τους μισούς αγώνες που συμμετείχε υποχρεώνοντας τα Γαλλικά MME να του προσδώσουν το παρανόμι “extra terrestrial” (εξωγήινο)...

Στο Rally Dakar όμως, ο οδηγός της Peugeot είναι "ο νέος" στα "λημέρια" του Nasser Al-Attiyah, του πρώην team-mate του στη Citroen στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Rally. Όταν αγωνίζονταν στο WRC το 2012, η κατάσταση ήταν λίγο διαφορετική. Ο Loeb είχε κερδίσει εννέα rally στο δρόμο για τον τίτλο του πρωταθλητή ενώ το καλύτερο αποτέλεσμα του Al-Attiyah ήταν η τέταρτη θέση στην Πορτογαλία, τελειώνοντας τη σεζόν στη 12η θέση της γενικής.

Όμως στο Dakar, o Al-Attiyah έχει δύο νίκες και πολλές κερδισμένες ειδικές διαδρομές. Ο Loeb είναι ακόμα στο μηδέν. Το ίδιο μηδαμινή εμπειρία έχει και ο συνοδηγός του Γάλλου, Daniel Elena. Μπορεί μαζί να κυριάρχησαν στο WRC αλλά σε ότι αφορά σε αγώνες Cross Country, έχουν μόνο εμπειρίες… εβδομάδων.
 
«Ανησυχώ πως θα χαθούμε στην έρημο με τον Daniel», λέει χαριτολογώντας ο Loeb. «Δεν ήταν η λογική επιλογή για συνοδηγός. Θα ήταν πιο λογικό να τρέξω σε αυτόν τον αγώνα με κάποιον πολύ έμπειρο. Όμως έχουμε περάσει πολλά μαζί, άρα είναι κάτι ξεχωριστό και για τους δυο μας».

Η πρώτη εμπειρία του Elena σε αγώνα Cross-Country, ήταν παρέα με τον Loeb στο Rallye du Maroc, τον περασμένο Οκτώβριο. Βρέθηκαν με το Peugeot τους αναποδογυρισμένο αλλά κατάφεραν να συνεχίσουν αν και τερμάτισαν πολύ πίσω στην κατάταξη. Την ίδια ώρα, ο Al-Attiyah κατακτούσε τη νίκη με προβάδισμα άνω των 15 λεπτών!

«Τα ράλι Cross Country έχουν συγκεκριμένες απαιτήσεις, δεν έχουν καμία σχέση με το WRC», λέει ο οδηγός από το Κατάρ. «Ο Sebastien έχει πολλά να μάθει αλλά είμαι σίγουρος πως δεν θα χρειαστεί πολύ χρόνο εξοικείωσης».

 

Ο Loeb δεν είναι ο μοναδικός οδηγός του WRC που κάνει φέτος τα πρώτα του βήματα σε ράλι Cross Country. To ντεμπούτο του στο Dakar Rally κάνει και ο Mikko Hirvonen, που θα τρέξει με MINI παρόμοιο εκείνου του Al-Attiyah. Δίπλα στον Φινλανδό θα είναι ο έμπειρος Michel Perin. Θα καταφέρει λοιπόν ο Hirvonen να αλλάξει τη… μοίρα του και να πάρει εκδίκηση για τις ήττες στο WRC;
 
Εκεί ότι κι αν έκανε, όσο κι αν πίεζε, ήταν πάντα ένα κλικ πίσω από τον Loeb. Αποκορύφωμα ήταν η σεζόν του 2009 όπου έχασε τον τίτλο από τον Αλσατό για μόνο έναν βαθμό!

«Πριν από έξι μήνες δεν ήξερα πολλά για το Dakar», λέει ο Hirvonen. «Μόνο πως σε αυτή τη δοκιμασία, έχει περισσότερη σημασία η σωστή πλοήγηση κι όχι η γρήγορη οδήγηση. Έχω όμως πλέον κάνει αρκετές δοκιμές και ανυπομονώ για την έναρξη του ράλι».

Ο τελευταίος οδηγός WRC που θα έρθει στο Dakar, είναι ο Martin Prokop, ο οποίος τερμάτισε το WRC 2015 ως ο καλύτερος ιδιώτης οδηγός κατακτώντας την 11η θέση συνολικά, χωρίς το πλεονέκτημα μιας εργοστασιακής ομάδας από πίσω του. Ο Τσέχος οδηγός θα πάει στο Dakar για πρώτη φορά οδηγώντας ένα Toyota Hilux και η αποδεδειγμένη συνοχή του, σίγουρα θα τον βοηθήσει να φτάσει στον τερματισμό.
 
Παρ’ όλα αυτά, ίσως ο πιο δυνατός αγωνιζόμενος του WRC στο event θα είναι ο Carlos Sainz που θα οδηγεί για την Peugeot. Ο δύο φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής WRC, γνωστός και ως ‘El Matador’, ήταν κυρίαρχος του σπορ πριν εμφανιστεί ο Loeb. Η νίκη του στο Dakar το 2010 απέδειξε πως ο Ισπανός superstar δεν έχει χάσει τίποτα από την ταχύτητα και την σπιρτάδα του.

Ο Sainz ήταν επίσης επικεφαλής στην εξέλιξη από το μηδέν του νέου Peugeot 2008 DKR16. Τώρα ίσως είναι η καλύτερη στιγμή για να διευθετηθούν όλες αυτές οι παλιές διαμάχες.