Πώς η Acura επωφελείται από τη δουλειά της Honda στη Formula 1 για το δικό της αγωνιστικό


Η Acura βρίσκεται πια στο στάδιο των τελευταίων δοκιμών του LMDh πρωτότυπού της, που μπορεί να περηφανεύεται πως φέρει τεχνολογία Formula 1.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΖΑΣ - ΦΩΤΟ: ACURA
  • 15/12/2022

Η Acura έχει μπει κι αυτή στον «χορό» των LMDh, των νέων αγωνιστικών οχημάτων αντοχής στα πρωταθλήματα WEC και IMSA, με την ARX-06.

Αυτό σημαίνει πως πρέπει να εντρυφήσει στα του υβριδισμού και της ηλεκτρικής ενέργειας στα κινητήρια σύνολά της.

Για να το κάνει αυτό, απευθύνθηκε στους συναδέλφους της από τη Honda.

Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Honda Performance Development, David Salters, δήλωσε στο Motorsport.com πως το αγωνιστικό τμήμα της εταιρείας στις ΗΠΑ ήρθε σε άμεση επαφή με το HRC, που πλέον «τρέχει» το πρόγραμμα της εταιρείας στην F1, για να αντλήσει πληροφορίες και να πάρει τεχνογνωσία για τα υβριδικά συστήματα:

«Συνεργαζόμαστε με τους συναδέλφους μας από το HRC, κάτι που είναι μεγάλο προνόμιο για εμάς. Κάποιοι από εμάς στο HPD είχαμε εμπειρία από τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας, γνωρίζοντας πως θα μας χρειαστεί, αλλά συνεχώς προσπαθούμε να επεκτείνουμε τις γνώσεις μας, οπότε έχουμε φέρει κάποια άτομα από τη Formula 1 για να μάθουμε περισσότερα για τη διαχείρισης της ενέργειας.

«Ελπίζουμε να δούμε τα οφέλη αυτής της κίνησης, καθώς στείλαμε κι έναν από τους επικεφαλής των υποομάδων μας στην Ιαπωνία για να βρίσκεται κοντά στα της F1. Είμαστε αρκετά τυχεροί που μπορούμε να δουλεύουμε μαζί με τους συναδέλφους μας, συζητάμε συχνά, οπότε σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της ενέργειας, τον υβριδισμό και τον εξηλεκτρισμό μάς έχουν βοηθήσει σημαντικά.

«Είναι φανταστικό, για να είμαι ειλικρινής, και είναι ένας ωραίος τρόπος να δείξει η εταιρεία πως το να επενδύει σε διαφορετικά πράγματα μπορεί να έχει οφέλη για όλους.»

Όσοι βρέθηκαν στην πίστα της Daytona στο τεστ της Acura, άκουγαν έναν ιδιαίτερο ήχο στις εισόδους των στροφών από την ARX-06, με τον Salters να εξηγεί από που προήλθε:

«Όπως τρααγούδησε κι ο Freddie Mercury 'είναι κάπως μαγικό'! Όπως φαντάζεστε δοκιμάζουμε διάφορα πράγματα, αυτό είναι το καλό με αυτά τα αυτοκίνητα - είναι το μέλλον, είναι κουλ.

«Δοκιμάζουμε αλλαγές στα φρένα, στην ανάκτηση ενέργειας για να φορτίσουμε την μπαταρία, το engine braking και το σύστημα brake-by-wire, κι όλα αυτά κάνουν ένα περίεργο ήχο.

«Και κατά την πέδηση και την ανάκτηση ενέργειας, προσπαθούμε να προφυλάξουμε και κάποια εξαρτήματα. Δεν θες να έχεις ταλαντώσεις όταν γίνονται αυτές οι διαδικασίες, οπότε προγραμματίζεις τα πάντα ώστε να μην προκαλέσεις ζημιές.

«Θα ήθελα να σας πω ότι το κάνουμε επίτηδες, αλλά δεν είναι ακριβώς έτσι. Αυτό προέρχεται από το πώς διαχειριζόμαστε την ενέργειά μας στις στροφές, θα αλλάξει κατά πάσα πιθανότητα. Προσπαθούμε να βεβαιωθούμε ότι δεν θα χαλάσει και τίποτα. Κι ακούγεται εξαιρετικά.»