Σαμπάνια και motorsport: Έτσι ξεκίνησε η παράδοση με το «ντους» στους πανηγυρισμούς (video)


Με αφορμή την 330ή επέτειο από τη δημιουργία της πρώτης σαμπάνιας από το μοναχό Ντομ Περινιόν, θυμόμαστε τον τρόπο με τον οποίο «καθιερώθηκε» το ποτό στους πανηγυρισμούς των αγώνων.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ - ΦΩΤΟ: RED BULL CONTENT POOL
  • 4/8/2023

Σαν σήμερα, πριν από 330 χρόνια, στις 4 Αυγούστου 1693, ο Ντομ Πιερ Περινιόν (1639-1715), υπεύθυνος για την κάβα του Αβαείου του Οτβιλιέ, δημιούργησε την πρώτη σαμπάνια.

Ο βενεδικτίνος μοναχός μελέτησε και συστηματοποίησε τη διαδικασία παραγωγής, καθιερώνοντας την επιλογή ποικιλιών σταφυλιών και ανάμειξης κρασιών από διάφορους παραγωγούς.

Βέβαια, όταν δημιούργησε τον αφρώδη οίνο της περιοχής της Καμπανίας, με την ξεχωριστή γεύση και την κατοχυρωμένη ονομασία προέλευσης, δε θα μπορούσε να φανταστεί ότι μετά από 274 χρόνια, η σαμπάνια του θα γινόταν συνώνυμο των πανηγυρισμών στους αγώνες του μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Το έθιμο που όλοι βλέπουμε στα podium, με τους νικητές να «καταβρέχουν» τους πάντες με σαμπάνια ξεκίνησε στις 24 ώρες του Le Mans του 1967, από το νικητή εκείνης της χρονιάς, Dan Gurney. Μαζί με τον A.J.Foyt, οδηγούσαν για λογαριασμό της Ford, μια GT40 mk.IV, έχοντας απέναντί τους μία αρμάδα από Ferrari 330 Ρ4.

Η παρουσία σαμπάνιας συνηθίζονταν, όμως η χρήση της μέχρι τότε ήταν η «κανονική», για να τη γεύονται οι νικητές. Ωστόσο, εκείνη τη χρονιά, ο Gurney δεν το σκέφτηκε ιδιαίτερα. Κούνησε τη σαμπάνια και άρχισε να «λούζει» τους πάντες. Όπως ομολόγησε αργότερα, ήταν μια αυθόρμητη κίνηση που δεν περίμενε ότι θα αποτελούσε την αρχή μιας παράδοσης.

Βέβαια, εξαρχής αυτή η νέα συνήθεια δεν άρεσε σε όλους, ενώ ακόμα και στις μέρες μας υπάρχουν επίσημοι που δεν ενθουσιάζονται βλέποντας τα ρούχα τους ή τα μαλλιά τους να λερώνονται από τον αφρώδη οίνο. Ωστόσο, όσο δεν υπάρχει απαγόρευση, το συγκεκριμένο έθιμο θα συνεχίσει… ίσως μέχρι να αντικατασταθεί από κάποιο (ακόμα πιο) εντυπωσιακό!

Δείτε το video με τον πρώτο πανηγυρισμό που καθιέρωσε το «ντους» της σαμπάνιας:

(Με πληροφορίες από το sansimera.gr)