Παγκόσμια πρεμιέρα για την 5η γενιά του Opel Corsa (VIDEO)


Εκ βαθέων ανανέωση στην 5η του γενιά, με νέο δάπεδο και νέους κινητήρες.

  • 2/10/2014

Μετά από 32 χρόνια και 12 εκατομμύρια αντίτυπα (που πωλήθηκαν μόνο στην Ευρώπη) το Opel Corse έφτασε αισίως τώρα στην πέμπτη γενιά του, η οποία κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Παρισιού.

Πέραν των σχεδιαστικών αλλαγών, το αναβαθμισμένο γερμανικό supermini έχει νέο πλαίσιο και τεχνολογικές καινοτομίες στους κινητήρες, καθώς και νέας γενιάς κιβώτια ταχυτήτων και βελτιωμένη ανάρτηση και σύστημα διεύθυνσης.

Στο εσωτερικό η πέμπτη γενιά Corsa συνοδεύεται από σύστημα πολυμέσων IntelliLink και άλλες νέες ηλεκτρονικές τεχνολογίες υποστήριξης οδηγού, μαζί με τα γνωστά ποιοτικά του υλικά.

Πλαίσιο και ανάρτηση

Για την επίτευξη του στόχου της οδικής συμπεριφοράς και ενεργητικής ασφάλειας που να παραπέμπει σε μεγαλύτερα και ακριβότερα αυτοκίνητα, η Opel εξέλιξε εντελώς νέο δάπεδο -που δεν «κληρονομεί» ούτε ένα εξάρτημα από την τρέχουσα γενιά Corsa-, πέτυχε να χαμηλώσει κατά 5 χιλ. το κέντρο βάρους, έκανε πιο άκαμπτο το υποπλαίσιο και άλλαξε τη γεωμετρία της ανάρτησης.

Μαζί με την αναβάθμιση του συστήματος διεύθυνσης, που τώρα παρουσιάζει καλύτερη απόκριση, η Opel βελτίωσε, έτσι, τον έλεγχο των κλίσεων του αμαξώματος, των τάσεων υποστροφής, καθώς και την απόσβεση των ανωμαλιών του οδοστρώματος.

Σε συνδυασμό με τη νέα γεωμετρία και χαρτογράφηση λογισμικού του συστήματος διεύθυνσης με ηλεκτρική υποβοήθηση ανάλογη της ταχύτητας, επιτυγχάνεται  ταχύτερη απόκριση και βελτιωμένη άνεση. Νέο στάνταρ χαρακτηριστικό σε όλα τα μοντέλα  Corsa που μειώνει την προσπάθεια του οδηγού στο τιμόνι στις χαμηλές ταχύτητες είναι το «City mode» που ενεργοποιείται μέσω μπουτόν.

Όπως και στο τρέχον μοντέλο Corsa, προσφέρεται η δυνατότητα στον οδηγό να επιλέξει ανάμεσα σε δύο ρυθμίσεις πλαισίου, Comfort και Sport. Το Sport πλαίσιο έχει σκληρότερα ελατήρια και αμορτισέρ και ειδική γεωμετρία και χαρτογράφηση συστήματος διεύθυνσης για πιο άμεση απόκριση.

Κινητήρες

Ο νέος τρικύλινδρος κινητήρας 1.0 ECOTEC Direct Injection Turbo, προϊόν της μεγάλης επένδυσης της Opel στον τομέα των κινητήρων, είναι ένα από τα βασικά και καίρια στοιχεία του Corsa 5ης γενιάς.

Είναι ο μοναδικός τρικύλινδρος χιλιάρης με αντικραδασμικό άξονα, που προσφέρει ιδιαίτερα οφέλη στη μείωση των θορύβων, των κραδασμών και των τριγμών. Η αλουμινένια μονάδα ισχύος πληροί ήδη τις προδιαγραφές ρύπων Euro6, εφοδιάζεται στάνταρ με τεχνολογία Start/Stop και διατίθεται σε δύο εκδόσεις ισχύος, 90 και 115 ίππων. Και οι δύο παράγουν ροπή 170 Nm από τις 1.800 σ.α.λ.

Η γκάμα βενζινοκινητήρων του νέου Corsa επεκτείνεται επίσης με τη προσθήκη ενός νέου 1.4 turbo 100 ίππων με μέγιστη ροπή 200 Nm, και τους περαιτέρω εξελιγμένους ατμοσφαιρικούς κινητήρες 1.2 και 1.4 λίτρων, προδιαγραφών Euro 6.

Επιπλέον, πλήρως ανανεωμένοι, πιο πολιτισμένοι και προδιαγραφών Euro 6 οι diesel κινητήρες 1.3 CDTI με 75 ή 95 ίππους. Στο λανσάρισμα, η πιο οικονομική έκδοση Corsa -με 95 hp, πεντατάχυτο μηχανικό κιβώτιο και Start/Stop- εκπέμπει μόλις 89 γραμ. διοξειδίου του άνθρακα ανά χιλιόμετρο. Περισσότερες εκδόσεις χαμηλών ρύπων θα ακολουθήσουν την ερχόμενη άνοιξη.

Οι δύο εκδόσεις του 1.0 ECOTEC Direct Injection Turbo συνδυάζονται με νέο, συμπαγές εξατάχυτο μηχανικό κιβώτιο. Η Opel προσφέρει, επίσης, και τη νεότερη γενιά εξατάχυτου αυτόματου κιβωτίου καθώς και το νέο Easytronic 3.0 με βελτιωμένη, ομαλότερη απόκριση.

IntelliLink και συστήματα υποστήριξης οδηγού

Στο ανασχεδιασμένο εσωτερικό του νέου Corsa η έγχρωμη οθόνη αφής 7 ιντσών του συστήματος IntelliLink είναι εργονομικά τοποθετημένη στην κεντρική κονσόλα, κοντά στον επιλογέα ταχυτήτων.

Το αναβαθμισμένο σύστημα infotainment δυνατότητες συνδεσιμότητας, είναι συμβατό με συσκευές Apple και Android και λειτουργεί με φωνητικές εντολές. Επίσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν Bluetooth και Siri Eyes Free. Διατίθενται ποικίλες εφαρμογές όπως BringGo για πλοήγηση, καθώς και Stitcher και TuneIn για ιντερνετικό ραδιόφωνο και podcasts, ενώ υπάρχει μία πρακτική βάση σύνδεσης και φόρτισης FlexDock για smartphones.

Όσον αφορά στον εξοπλισμό ασφάλειας, το Corsa για πρώτη φορά διατίθεται με προβολείς bi-xenon με φωτισμό στροφών, Side Blind Spot Alert και εμπρός κάμερα Opel Eye με Road Sign Recognition, Lane Departure Warning, High Beam Assist, Following Distance Indication και Forward Collision Warning.

Το τελευταίο χρησιμοποιεί μία κόκκινη προειδοποίηση που προβάλλεται στο παρμπρίζ. Επιπλέον, η ένδειξη του συστήματος παρακολούθησης πίεσης ελαστικών (Tire Pressure Monitoring System) προειδοποιεί τον οδηγό σε περίπτωση υπερβολικής απώλειας πίεσης σε κάποιο από τα ελαστικά.

Η οδηγική άνεση βελτιώνεται με το Advanced Park Assist  που εκτελεί αυτόματα ελιγμούς διεύθυνσης στο παρκάρισμα καθώς και με τη κάμερα οπισθοπορείας (Rear View Camera) και τη λειτουργία Hill Start Assist.

Το τιμόνι, τα εμπρός καθίσματα και τώρα το παρμπρίζ είναι θερμαινόμενα, τα εμπρός καθίσματα είναι τύπου μπάκετ και πάνω τους βρίσκεται μία μεγάλη πανοραμική οροφή. Τέλος, για τους λάτρεις των σπορ, στο πίσω τμήμα του νέου Corsa μπορεί να ενσωματωθεί το πρακτικό σύστημα μεταφοράς ποδηλάτων FlexFix, που προσφέρεται αποκλειστικά από την Opel.