Fiat... Κελεπούρι!


Θυμίζει εν πολλοίς την περίπτωση των Σκοπίων, όπου η επίσημη ονομασία τους, διεθνώς, είναι FYROM, ενώ εντός της χώρας, αυτοαποκαλούνται ως Μακεδονία!

Με ιδιαίτερη χαρά το δελτίο Τύπου της Fiat μας πληροφορεί πώς το νέο τριών όγκων αυτοκίνητο, που γνωρίσαμε ως Aegea θα επονομαστεί σε Tipo (ένα αρκετά επιτυχημένο αυτοκίνητο για τη Fiat πίσω στα ΄90s).

Και εδώ όλα καλά θα μπορούσε να πει κανείς, εάν το Aegea, Αιγαίον εις την Ελληνικήν, δεν πρωτοπαρουσιαζόταν στην έκθεση του Αυτοκινήτου της Κωνσταντινούπολης και φυσικά δεν κατασκευαζόταν επί Τουρκικού εδάφους. Στο σύγχρονο, κατά τα λοιπά, εργοστάσιο της Προύσας (Tofas)…

Όπως αντιλαμβάνεστε έπειτα από την γενική κατακραυγή για την εμπορική «καπήλευση» ενός ονόματος ιδιαίτερα ευαίσθητου, που μάλιστα έχει δημιουργήσει πολλές εντάσεις ανάμεσα στην χώρα μας και στην Τουρκία, πόσω μάλλον τώρα με τους πρόσφυγες από τη Συρία, οι Ιταλοί επέλεξαν την συμβιβαστική λύση να χρυσώσουν το χάπι και στις δύο πλευρές.

Ήτοι, στις χώρες της ΕΜΕΑ (Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική) το σεντάν της Fiat θα πωλείται με την εμπορική ονομασία Tipo, ενώ στην Τουρκία θα συνεχίσει θα διατίθεται ως Aegea…

Θυμίζει εν πολλοίς την περίπτωση των Σκοπίων, όπου η επίσημη ονομασία τους, διεθνώς, είναι FYROM, ενώ εντός της χώρας, αυτοαποκαλούνται ως Μακεδονία!

Την διπλωματική τακτική των Τούρκων την γνωρίζουμε, όπως και το ότι σπανίως κάνουν πίσω στις διεκδικήσεις τους. Ιδίως, όταν βρούν χαλαρή την απέναντι πλευρά.

Όμως από τους γείτονες εκ Δυσμάς, τους φίλους μας τους Ιταλούς θα περιμέναμε κάτι περισσότερο. Ειδικά τώρα που η λέξη «Αιγαίο» είναι πιο ευαίσθητη από ποτέ.

Θα μου πείτε, καλά είναι τόσο σημαντικό το θέμα που εγείρετε; Πιστεύετε ότι εάν δεν ήταν, θα άλλαζε το όνομα στις χώρες εκτός Τουρκίας σε Tipo;

Η Τούρκοι έχουν και εκείνοι μεγάλη παράδοση και πολλά ονόματα που μπορούν να κάνουν «γκελ» στην τοπική αγορά. Θα μπορούσαν να επιλέξουν για παράδειγμα το Fiat... Κελεπούρι!