Expedition off-road vehicle από τη Ρωσία


Η ΡΩΣΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ TECHNOIMPULS ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΜΕ ΤΟ ROCKET Z ΕΝΑ ΕΚΤΟΣ ΔΡΟΜΟΥ ΜΟΝΤΕΛΟ ΓΙΑ ΑΚΡΑΙΕΣ ΕΔΑΦΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΑΙΡΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ. ΤΟ ΘΗΡΙΩΔΕΣ ΟΧΗΜΑ, ΜΕ ΣΧΗΜΑ... ΚΟΥΤΙΟΥ, ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕ ΔΥΟ ΚΑΙ ΤΡΕΙΣ ΑΞΟΝΕΣ ΩΣ 4X4 ΚΑΙ 6X6.

 
  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΣΩΤΗΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΑΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ
  • 7/11/2018

Δεν είναι μόνο η μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο, αλλά και η πατρίδα της μεγαλύτερης δασικής περιοχής στον κόσμο. Όποιος ταξιδεύει στις απομακρυσμένες περιοχές της Ρωσίας, βρίσκει γρήγορα τον εαυτό του χαμένο σε όλη αυτήν την έρημη απεραντοσύνη και εύκολα μπορεί να χαθεί πραγματικά. Ως εκ τούτου, είναι ζωτικής σημασίας να βρεθείτε στο δρόμο με ένα όχημα, το οποίο, εκεί που τελειώνουν όλοι οι δρόμοι, περνάει εύκολα μέσα από οτιδήποτε και επιστρέφει!

Ελαστικά με ύψος 1,3 m

Έτσι, ένας πολύ μεγάλος αριθμός εταιρειών και ιδιωτών διοργανωτών στη Ρωσία έχουν αφοσιωθεί σε αυτό το θέμα και επανειλημμένα προσελκύουν την προσοχή με ιδιαίτερα κραυγαλέα οχήματα. Το off-roader, που βαφτίστηκε στα αγγλικά "rocket" καλείται στα ρωσικά "Кречет", δηλαδή γεράκι-κυνηγός, αν και το κυνήγι μπορεί να εννοηθεί μάλλον συμβολικά. Επειδή ιδιαίτερα γρήγορο δεν είναι, καθώς ανάλογα με την έκδοση μπορεί να φτάσει μέχρι και τους τέσσερις τόνους!

Για την επίτευξη υψηλών ταχυτήτων θα έπρεπε να έχει τοποθετηθεί ένας πιο ισχυρός κινητήρας σε σχέση με τον diesel των 2,5 lt. της Hyundai, ο οποίος αποδίδει μόλις 100 PS, αλλά είναι ρυθμισμένος για εξαιρετική αξιοπιστία και ανθεκτικότητα. Μακριά, έξω στην τούνδρα, αυτό μετρά πολύ περισσότερο από μια αδιάφορη επιτάχυνση. Το Rocket Z διατίθεται σε δύο εκδόσεις: Το Rocket Z 210 είναι δύο αξόνων και με μήκος 4,89 m δεν είναι μακρύτερο από μια BMW X5. Είναι, όμως, πολύ πιο χρήσιμο απ' αυτήν. Ο οδηγός κάθεται κεντρικά στη μέση, πίσω του υπάρχει μια ανοιχτή επιφάνεια φόρτωσης με διαμήκη καθίσματα, τα οποία μπορούν να μετατραπούν σε χώρο ξεκούρασης.

TechoImpuls Rocket Z ως 4x4 και ως 6x6

Πιο πληθωρικό είναι το Rocket Z 310, καθώς το... τριαξονικό με τη μετάδοση της κίνησης σε όλους τους τροχούς εκτείνεται σε συνολικό μήκος 6,34 m. Το ύψος (2,69 m) και το πλάτος (2,49 m) είναι πανομοιότυπα και στις δύο παραλλαγές. Το πλεονέκτημα του τριαξονικού είναι, φυσικά, ο σημαντικά μεγαλύτερος χώρος φόρτωσης, ο οποίος είναι ακόμα καλύτερος για μια μετατροπή σε... τροχόσπιτο. Στο Technoimpuls Rocket Z είναι εντυπωσιακή η ποιότητα κατασκευής. Ενώ πολλά τέτοια οχήματα από τη Ρωσία μοιάζουν κάπως «χειροποίητα», η διάταξη του εσωτερικού, το αμάξωμα και τα υλικά που χρησιμοποιούνται εδώ είναι καλής ποιότητας, όπως στα αυτοκίνητα μαζικής παραγωγής.

Η τεράστια απόσταση των 60 cm από το έδαφος του TechnoImpuls Rocket Z έγινε εφικτή μέσω της χρήσης ειδικά επεξεργασμένων αξόνων. Ο οδηγός κάθεται πάνω από τον μπροστινό άξονα, ενώ ο diesel της Hyundai είναι τοποθετημένος πίσω απ’ αυτόν. Το ψυγείο του κινητήρα είναι τοποθετημένο στο πλάι του οχήματος, επιλογή που το προστατεύει από ζημιές κατά την εκτός δρόμου κίνηση. Σε αντίθεση με άλλα παρόμοια οχήματα από τη Ρωσία, το Rocket Z δεν είναι ικανό να... επιπλέει, αν και το μοντέλο βασίζεται στα τεράστια ελαστικά-μπαλόνια (1300x700/21), έτσι πηγαίνει σε βαθύ χιόνι ή σε βάλτο προς τα εμπρός και όχι προς... τα κάτω.

Όποιος θέλει να αγοράσει ένα TechnoImpuls Rocket Z, έχει τρία μοντέλα για να διαλέξει. Η έκδοση των δύο αξόνων με φορτηγό κλειστού τύπου κοστίζει (έπειτα από τη μετατροπή της τιμής από ρούβλια σε ευρώ) 74.347 ευρώ. Η έκδοση με τους τρεις άξονες διατίθεται με κλειστό κλωβό και ως φορτηγό με καμπίνα και ανοιχτή επιφάνεια φόρτωσης. Το τελευταίο κοστίζει 78.350 ευρώ, ενώ το ιδιαίτερα κατάλληλο ως όχημα αποδράσεων (6x6) είναι η ακριβότερη έκδοση με τιμή 83.670 ευρώ.