Pop.Up: Το ιπτάμενο αυτόνομο όχημα του μέλλοντος [video+photos]


Μια «σπουδή» για το μέλλον των αυτοκινήτων παρουσίασαν οι Italdesign και η Airbus στην έκθεση της Γενεύης.

  • 8/3/2017

Η Italdesign ένωσε τις δυνάμεις της με την κατασκευάστρια αεροσκαφών Airbus και το αποτέλεσμα είναι αυτό που βλέπετε. Το Pop.Up, είναι μια αποσπώμενη κάψουλα-καμπίνα επιβατών που αξιοποιώντας ηλεκτρικές μονάδες ισχύος είναι κατάλληλη για επίγειες και εναέριες μεταφορές. Με λίγα λόγια, προϊδεάζει για τη μορφή που θα μπορούσαν να έχουν τα αυτοκίνητα στο μέλλον.

Το Pop.Up είναι η επιτομή του high end καθώς διαθέτει hardware που ενσωματώνει σύστημα τεχνητής νοημοσύνης (AI) που μπορεί να «κουμαντάρει» το όχημα. Ο Mathias Thomsen, γενικός διευθυντής της Airbus δήλωσε πώς η εμπορική αξιοποίηση αυτής της υπηρεσίας θα μπορούσε να είναι διαθέσιμη για τα επόμενα 7 με 10 χρόνια, ενώ προς τα τέλη της χρονιάς θα αρχίσουν οι πρώτες δοκιμές του Pop.Up και αυτό γιατί όλες οι τεχνολογίες που ενσωματώνει είναι διαθέσιμες ήδη.

Βεβαίως, παραδέχθηκε τα εμπόδια στην εφαρμογή ενός τέτοιου οχήματος, συμπεριλαμβανόμενης και της αποδοχής από το κοινό ή την έλλειψη «κανονισμών για πράγματα που κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί πριν από δύο χρόνια».

Το Pop.Up μπορεί να αναπτύξει ανώτατη ταχύτητα έως 100 km/h στο «ιπτάμενο» ή στο «επίγειο» mode οδήγησης με μια αυτονομία 100 km όταν είναι στον αέρα και 130 km όταν «κυκλοφορεί» στο έδαφος. Έχει μήκος 2,6 μέτρα, πλάτος 1,5 μέτρα και ύψος 1,4 μέτρα, με το όχημα αέρα να αποδίδει 182 άλογα και να φορτίζει και αυτό μέσα σε 15 λεπτά.

 

Video - To Italdesign-Airbus Pop.Up

Το video δείχνει το πώς μπορεί να λειτουργήσει το Pop.Up: Μια κυρία «καλεί» το αυτόνομο όχημα που χρησιμοποιεί τεχνολογία επικοινωνίας εικονικής πραγματικότητας.

Το όχημα αναλαμβάνει τη μεταφορά στο προορισμό που έχει ορισθεί και στην περίπτωση που αντιληφθεί κυκλοφοριακό πρόβλημα τότε το ζεύγος των 2 προωθητήρων (gyrocopter) τύπου drones "αναγνωρίζει" την κάψουλα και αναλαμβάνει τη μεταφορά προκειμένου οι επιβάτες να φθάσουν στην ώρα τους, με το... υπόλοιπο όχημα (σασί) να φθάνει όταν ξεμπλέξει από την κίνηση για ενσωματωθεί (με την κάψουλα).

Δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά μια εικόνα του μέλλοντος.