Δοκιμάζουμε το ασταμάτητο Land Rover Defender 110 Diesel 240 PS (Video)


Από την Αττική της καραντίνας μέχρι τους ανοιχτούς ορίζοντες της Aφρικής και όλου του πλανήτη, μόνο το όνομα Defender έχει το μυθολογικό υπόβαθρο της Μεγάλης Απόδρασης. Και στην έκδοση με τον diesel κινητήρα το κάνει ακόμη πιο καλά. 

  • ΚΕΙΜΕΝΟ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΙΤΑΡΗΣ
  • 27/12/2020

Land Rover Defender. Το γνήσιον της υπογραφής για το απόλυτο off road του πλανήτη. Το μόνο αυτοκίνητο που παραμένει ανοιχτό εδώ και δεκαετίες στα «Διανυκτερεύοντα» των ονείρων κάθε επίδοξου (ή και άδοξου) ταξιδιώτη. Ένα αρχετυπικό όχημα που κυοφόρησε μύθους, ένωσε κοινωνικές τάξεις, άντεξε κόντρα σε κάθε προσδοκία, και άνοιξε δρόμους και πέρα από την άκρη του ορίζοντα. Η νέα του γενιά ήρθε μέσα σε ένα δύσκολο 2020 και μας καθήλωσε. Εκεί που όλοι περίμεναν μία soft σαπουνόπερα του τύπου «ό,τι αρέσει στους Κινέζους» SUV, οι μηχανικοί και οι σχεδιαστές της εταιρείας μάς εξέπληξαν ευχάριστα.

Ακόμη και αν άκουσαν τα εξ αμάξης στη Βρετανία για την ιεροσυλία να αγγίξουν το ιερό τοτέμ, συνέχισαν με πίστη και επιμονή. Και όχι μόνο δεν απαρνήθηκαν την παράδοση, αλλά πήραν ό,τι καλύτερο από αυτήν, το έφεραν στο σήμερα, και δημιούργησαν ένα νέο σημείο αναφοράς. Σας το είχαμε πει στην πρώτη μας δοκιμή, πριν λίγους μήνες, με το βενζινοκίνητο των 400 ίππων: Αυτήν τη στιγμή υπάρχει το Defender και όλοι οι άλλοι. Και θα το επαναλάβουμε και στις σελίδες που ακολουθούν. Και ίσως με μεγαλύτερη έμφαση, μιας και ο πετρελαιοκινητήρας των 240 ίππων, πέρα από τα αναμενόμενα (πιο οικονομικός), δείχνει να ταιριάζει πιο πολύ στη γενικότερη φιλοσοφία του αυτοκινήτου. 

Ξεκινώντας από τον τελευταίο, το δίλιτρο τετρακύλινδρο σύνολο των 240 ίππων, αν και μοιάζει να απέχει πολύ από τα 400 άλογα του βενζινοκινητήρα, στην πράξη αποδεικνύεται πολύ ισορροπημένο και ίσως πιο ταιριαστό με τη γενικότερη φιλοσοφία του αυτοκινήτου. Εξαιρετικά πολιτισμένος στη λειτουργία του, λάμπει διά της απουσίας του στην καμπίνα σε ό,τι έχει να κάνει με τον θόρυβο, έχει «γεμάτο» τράβηγμα από χαμηλά ενώ συνεχίζει και στις υψηλές στροφές χωρίς να ασθμαίνει. Αρωγός σε αυτό το πολύ καλό μηχανικό σύνολο είναι και το αυτόματο κιβώτιο, το οποίο είναι επαρκώς σβέλτο στις αλλαγές και σε γενικές γραμμές απόλυτα ταιριαστό με τη φιλοσοφία του Defender.

Για τα ελληνικά δεδομένα μοιάζει μία πιο λογική επιλογή, όχι μόνο λόγω της χαμηλότερης τιμής του, αλλά και χάρη στην πιο οικονομική λειτουργία που επιτυγχάνει. Τα 10,0 L/100 km είναι μία τιμή που μπορείς να την αγγίξεις σε ήρεμο ταξίδι, ενώ στην περίπτωσή του σπάνια θα ξεφύγει πολύ πιο πάνω (σε καμία περίπτωση δεν φλερτάρει με τα 20 λίτρα της βενζινοκίνητης έκδοσης), κάτι που, σε συνδυασμό με τη χαμηλότερη τιμή τού diesel, το κάνει αρκετά πιο οικονομικό σε καθημερινή χρήση. Και με μεγαλύτερη αυτονομία βεβαίως, στοιχείο που συχνά ξεχνάμε πόσο σημαντική είναι σε αυτοκίνητα όπως το Defender.

Στο αμάξωμα δεν υπάρχουν κάποιες διαφοροποιήσεις σε σχέση με την έκδοση με τον βενζινοκινητήρα, παραμένοντας μία από τις πλέον αποστομωτικές στιγμές του βιομηχανικού design των τελευταίων ετών. Πολλώ δε μάλλον όταν μιλάμε για τη διαδοχή ενός αρχετυπικού οχήματος με παγκόσμια αναγνώριση και καταξίωση στο θυμικό ενός φανατικού κοινού. Αντίστοιχη είναι και η προσέγγιση στο σαλόνι, όπου υπάρχουν πολλές όμορφες καρτ ποστάλ από το παρελθόν, όμως όλα έχουν μεταφερθεί στο σήμερα και στις ανάγκες του σύγχρονου καταναλωτή.

Εξαιρετικής ποιότητας τα υλικά, πολύ προσεγμένη η εργονομία, αχανείς χώροι για 5 (ή και 6, ακόμα και 7) επιβάτες και ένα πληθωρικό πακέτο εξοπλισμού για την ασφάλεια και την υποβοήθηση του οδηγού. Όλα αυτά έχουν, βέβαια, και το τσουχτερό τους αντίτιμο, ιδίως στην έκδοση Edition 1 της δοκιμής μας, καθώς τα χρήματα που απαιτούνται για να καθίσετε στο τιμόνι ενός αυτοκινήτου, όπως αυτό των φωτογραφιών, θα μειώσουν το τραπεζικό σας λογαριασμό κατά 114.600 ευρώ (η βασική των 240 ίππων ξεκινά από τα 93.400 ευρώ). 

Google Earth by Far

Στον δρόμο, και δη στην άσφαλτο, και μέχρι ένα λογικό -και νόμιμο- όριο ταχύτητας, τα πράγματα εξελίσσονται όπως σε οποιοδήποτε άλλο premium τετρακίνητο σ' αυτά τα χρήματα, με εμφανές, βέβαια, το βρετανικό DNA. Η αερανάρτηση κάνει τους δρόμους σαν να έχει περάσει μόλις το όχημα της ασφαλτόστρωσης, εξασφαλίζοντας μοναδική άνεση για τους επιβάτες.

Το γκάζι είναι αρκετό για τον χαρακτήρα του Defender, το τιμόνι ευχάριστα πληροφοριακό, τα φρένα προσπαθούν λίγο παραπάνω αλλά αντέχουν, και μόνον ο κάπως αυξημένος αεροδυναμικός θόρυβος από ένα σημείο και επάνω (κάτι αναμενόμενο, λόγω όλων αυτών των περιφερειακών που υπάρχουν παντού στο αμάξωμα), θα σε κρατήσουν από το να μην κινείσαι σε ταχύτητες κοντά στην τελική. Αυτό, βέβαια, δεν είναι και το νόημα σε ένα Defender, στο οποίο ταιριάζει περισσότερο μια ρέουσα «αρχοντιά» στην κίνηση και μία γενικότερη αφ’ υψηλού αντιμετώπιση κάθε μεταλλικού τετράτροχου κουβά που κινείται γύρω του. 

Αφήνοντας την άσφαλτο, στην ουσία είναι σαν ο κόσμος να αποκτά μία έξτρα διάσταση από τις γνωστές, τη διάσταση Defender. Οι αμύητοι θα μείνουν με το στόμα ανοιχτό και θα έχουν να διηγούνται ιστορίες για μια ζωή. Και οι πιο ψαγμένοι, αν εξαιρέσουμε τα λάστιχα και λίγο το αυξημένο βάρος, θα βρεθούν μπροστά ένα υπερθέαμα μηχανολογικής τελειοθηρίας. Το πιο εντυπωσιακό είναι το πώς οι εμπνευστές του Defender κατάφεραν να συνδυάσουν το μηχανικό με το ψηφιακό υπόβαθρο σε off road όχημα, καθιστώντας αφόρητα αποτελεσματικό οπουδήποτε. Χρειάζεται σοβαρή... προσπάθεια από την πλευρά του οδηγού για να μπλέξει σε περιπέτειες, και πάλι μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο να το φέρεις στο ολικό στολάρισμα.

Όλο το βασικό παραδοσιακό πακέτο είναι εδώ: απόσταση από το έδαφος έως και τα 291 χιλιοστά, εξαιρετικές off road γωνίες ( 38, 40 και 28 μοίρες για προσέγγιση, ράμπα και διαφυγή, αντίστοιχα), βάθος διάσχισης νερού στα 900 χιλιοστά, κοντό κιβώτιο, διαφορικά που κλειδώνουν (μεσαίο και πίσω) και πάει λέγοντας. Όμως, η προσθήκη σύγχρονων στοιχείων, όπως το απόλυτα άκαμπτο αυτοφερόμενο πλαίσιο αλλά και όλη η Wikipedia των ηλεκτρονικών βοηθημάτων, κάνουν τα πάντα πολύ πιο εύκολα, χωρίς, από την άλλη, να γίνεται αποστειρωμένο ή να μη γεμίζει αδρεναλίνη ακόμη και τις σόλες του οδηγού του. Πραγματικός οδοστρωτήρας κάθε εδάφους, θα περάσει σαν ένα απλό σκρολάρισμα οθόνης του Google Earth οτιδήποτε βρει μπροστά του, και μόνο τα ασφάλτινα λάστιχα, αλλά και η αδυναμία του χειριστή να πιστέψει ότι -σχεδόν- όλα είναι δυνατά θα το σταματήσουν. Aν το σταματήσουν και αυτά!

Kαταλήγοντας, τα πράγματα με το Defender παραμένουν όπως τα ξεκαθαρίσαμε πριν λίγο καιρό στη δοκιμή τού μεγάλου βενζινοκίνητου μοτέρ. Είναι ένα αυτοκίνητο που τιμά τη μεγάλη του παράδοση, που ακουμπά με αυτοπεποίθηση στο σήμερα, και καθαρογράφει την ατζέντα της καθαρόαιμης τετρακίνησης για τα επόμενα χρόνια. Η πετρελαιοκίνητη έκδοση δεν υστερεί καθόλου (σε κάποιες περιπτώσεις, μας άρεσε περισσότερο), όντας εκτός από απόλυτα ισορροπημένη και πολύ πιο οικονομική σαν πρόταση. Και σε κάθε περίπτωση, μία ακόμη επιλογή για ένα αυτοκίνητο που σηματοδοτεί τους καιρούς μας, έχοντας γλιτώσει από τη νοσταλγία και τις εμμονές του παλιού.

Μοιάζει σαν να έχεις μεταφερθεί από τη «Γέφυρα του ποταμού Κβάι» σε ασπρόμαυρη ΠΙΤΣΟΣ στο «Game of Thrones» σε 4K με HDR. Το ηρωικό στοιχείο είναι και πάλι εδώ, όμως με πολύ περισσότερα pixels και την τεχνολογική πλοκή που απαιτεί η εποχή. Για τους νοσταλγούς, για τους μοντέρνους, για τους globetrotters ή όσους αρκούνται στο «Πέρα από την Αττική», για τους πάντες, είπαμε: Land Rover Defender. Το γνήσιον της υπογραφής. Και αυτό αρκεί. 

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

ΜΟΝΤΕΛΟ LAND ROVER DEFENDER 110 DIESEL 240PS 2020   TIMH €93.400   ΤΕΛΗ €553

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ 1.998 cc, Turbo, 4 Κύλινδρος, Σε σειρά  ΚΑΥΣΙΜΟ Πετρέλαιο

ΙΣΧΥΣ kW(PS)/rpm 177(240)/4.000  ΡΟΠΗ Nm/rpm 430/1.400

ΜΕΤΑΔΟΣΗ Αυτόματο, 8 σχέσεων, αυτόματη τετρακίνηση

ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ 0-100 σε 9,1 sec, τελική 188 km/h

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ/CO2 7,6 L/100km, 199 g/km

LAND ROVER DEFENDER 110 DIESEL 240PS 2020

ΥΠΕΡ ΕΚΤΟΣ ΔΡΟΜΟΥ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ, ΣΧΕΔΙΑΣΗ, ΧΩΡΟΙ, ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ, ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΥΛΙΣΗΣ

ΚΑΤΑ ΒΑΡΟΣ, ΤΙΜΗ