Giorgetto Giugiaro: O «αποτυχημένος» ζωγράφος που έγινε κορυφαίος σχεδιαστής αυτοκινήτων (video)


Σαν σήμερα πριν από 85 χρόνια γεννήθηκε ο Giorgetto Giugiaro, ο εμβληματικός Ιταλός σχεδιαστής που «προίκισε» την αυτοκινητοβιομηχανία με αμέτρητα πανέμορφα μοντέλα.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
  • 7/8/2023

Ένας… αποτυχημένος ζωγράφος, που ουδέποτε ήθελε να ασχοληθεί με την αυτοκινητοβιομηχανία, είναι ένας από τους κορυφαίους - αν όχι ο κορυφαίος - σχεδιαστής στην ιστορία της αυτοκίνησης. Και σήμερα συμπληρώνει 85 χρόνια ζωής.

Ο λόγος για τον Giorgetto Giugiaro, τον Ιταλό σχεδιαστή που γεννήθηκε στις 7 Αυγούστου 1938 και είναι υπεύθυνος… για αμέτρητα πανέμορφα αυτοκίνητα παραγωγής αλλά και πρωτότυπα.

Ένας πραγματικός καλλιτέχνης, που κατά δήλωσή του σε συνέντευξη στο «The Drive», αποκάλυψε ότι «ήθελα να πάω σε μια ακαδημία τέχνης και όχι σε μια μεγάλη αυτοκινητοβιομηχανία. Έχω μεγάλη καριέρα στο design, αλλά είμαι ένας αποτυχημένος ζωγράφος».

Γεννημένος στο Garessio της Ιταλίας και έχοντας παππού και πατέρα ζωγράφους, αγάπησε από νωρίς τις τέχνες. Άρχισε να σπουδάζει τέχνες τα πρωινά και τεχνικό σχέδιο τα απογεύματα στο Τορίνο, ωστόσο απέτυχε στις σχετικές εξετάσεις. Όμως, ένας από τους καθηγητές του αντιλήφθηκε ότι το μέλλον του «ανήκε» στο χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Άρχισε να σχεδιάζει αυτοκίνητα και παρουσίασε τα αποτελέσματα της δουλειάς του σε μια σχολική έκθεση το 1955, εκεί όπου ο τεχνικός διευθυντής της Fiat, Dante Giacosa, εντυπωσιάστηκε από το ταλέντο του. Έτσι, μετά από μόλις 3 μήνες, σε ηλικία 17 ετών, προσλήφθηκε στο Special Vehicle Design Study Department της ιταλικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

Μετά από 4 χρόνια, η συνάντηση με τον Nuccio Bertone τον έφερε στους «κόλπους» του διάσημου Οίκου. Ο Δεκέμβριος του 1959 σηματοδότησε την έναρξη μιας συνεργασίας που θα γεννούσε εμβληματικά σχέδια. Η Aston Martin DB4 GT Jet Concept, η Ferrari 250 GT Concept, η Chevrolet Corvair Testudo Concept, η Alfa Romeo Sprint και το Fiat 850 Spider αποτελούν διαρκή μαρτυρία της ιδιοφυΐας του Giugiaro.

«Η φιλοσοφία μου στα αυτοκίνητα και τα αντικείμενα είναι ότι η φόρμα πρέπει να είναι ειλικρινής. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι προσπαθώ να αφαιρέσω τα περιττά και να είμαι αρμονικός, προσπαθώ να πετύχω την αρμονία μέσα από την πολυπλοκότητα», τόνισε σε ανύποπτη στιγμή.

Ο κατάλογος με τα εντυπωσιακά δημιουργήματά του είναι πραγματικά ατελείωτος. Πολλά εμβληματικά μοντέλα από τις δεκαετίες του 1970 και του 1980 φέρουν τη δική του «σφραγίδα». Από το Hyundai Pony Coupé, τα πρώτο Volkswagen Golf και Jetta, μέχρι το DMC DeLorean, τη BMW M1 και τη Lotus Esprit.

Μάλιστα, πρόσφατα η Hyundai τού ανέθεσε να «αναβιώσει» το Hyundai Pony του 1974. «Είναι εντυπωσιακό να επανέρχονται ‘ξεχασμένα’ έργα μετά από 55 χρόνια. Συγκεκριμένα στιλ του παρελθόντος θα επιστρέψουν, προσαρμοζόμενα στις νέες τεχνολογίες», επισημαίνει ο σπουδαίος σχεδιαστής.

Για τον ίδιο «μιλούν» τα αυτοκίνητα που έχει σχεδιάσει και κυκλοφορούν σε όλο τον κόσμο. «Στην ιστορία του αυτοκινήτου, υπάρχουν πολλά μουσειακά παραδείγματα. Δεν αρνούμαι ότι θα ήταν μεγάλο προνόμιο, αλλά αφού η τέχνη μας μπορεί να κινηθεί σε όλο τον κόσμο, έχουμε το μεγάλο προνόμιο να μπορούμε να μας δουν ταυτόχρονα στην Ιταλία, στην Αμερική, στην Ιαπωνία, στη Γερμανία. Ποιος άλλος καλλιτέχνης μπορεί να καυχηθεί για ένα έργο του που ταξιδεύει;» αναρωτιέται με υπερηφάνεια.

Μετά από 6 χρόνια στον Bertone, μεταπήδησε στην Ghia, όπου άρχισε να σχεδιάζει αυτοκίνητα για την DeTomaso και τη Maserati. Ακολούθησε η ίδρυση της Italdesign, μαζί με τον Aldo Mantovani, στο πλαίσιο της οποίας σχεδίασε περισσότερα από 200 οχήματα για πελάτες σε όλο τον κόσμο. Alfa Romeo Alfasud, Volkswagen Scirocco, Bugatti EB112, Saab 9000, Subaru SVX, Audi 80, BMW Nazca C2 concept car, Lancia Delta και Thema, Lexus GS, Maserati Quattroporte… και πολλά πολλά πολλά άλλα, ακόμα και για τις SEAT, Suzuki, Toyota, Renault κ.α.

Για τον ίδιο, η μηχανολογική πολυπλοκότητα ενός αυτοκινήτου αποτελεί ένα είδος μη αναγνωρισμένης τέχνης, ανάλογης με αυτή σπουδαίων ζωγράφων όπως ο Picasso. Έστω και αν αναγνωρίζει ή και… ζηλεύει τη δυνατότητα που αυτοί έχουν να αποφασίζουν μόνοι τους τη μορφή που έχουν τα δημιουργήματά τους, σε αντίθεση με τους σχεδιαστές αυτοκινήτων που πρέπει να συνεργαστούν με μια ομάδα μηχανικών!

Δείτε στο video που ακολουθεί τη συνέντευξη του Giorgetto Giugiaro στο «The Drive»: