Η Tina Turner και το πάθος της για τις δύο Jaguar που είχε στο γκαράζ της


Η βασίλισσα του Rock & Roll έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών και ένα από τα σημεία της ζωής της που δεν «φωτίστηκε» ιδιαίτερα ήταν η αγάπη της για τα μοντέλα της Jaguar.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: JAGUAR, Rob Mieremet
  • 25/5/2023

Η Tina Turner ήταν γνωστή για το εξαιρετικό της ταλέντο στη μουσική, το απαράμιλλο κάλλος της φωνής της, αλλά και την ταραχώδη ζωή της. Η μεγάλη ερμηνεύτρια και τραγουδοποιός έφυγε από τη ζωή στις 24 Μαΐου, στο σπίτι της στην Ελβετία, αφήνοντας πίσω της 4 παιδιά, μία σειρά από επιτυχίες και μία καλλιτεχνική κληρονομιά που όμοιά της δεν υπάρχει.

Η επιτυχημένη της καριέρα, όπως κι η προσωπική της ζωή, έχουν καταγραφεί, τόσο από τα μέσα, όσο κι από την αυτοβιογραφία της, My Love Story. Από νεαρή της ηλικία, μέχρι το δραματικό της διαζύγιο με τον σπουδαίο κιθαρίστα και τραγουδοποιό Ike Turner, λίγα είναι τα κομμάτια της ζωής της που δεν έχουν πρωταγωνίστησε σε κάποιο ντοκιμαντέρ, βιβλίο ή τον φακό των παπαράτσι.

Ένα από τα σημεία που δε «φωτίστηκε» ιδιαίτερα, παρά μόνο στα τελευταία χρόνια της ζωής της, είναι η αγάπη της για τα αυτοκίνητα και συγκεκριμένα για τις Jaguar. Το πάθος της Αμερικανίδας θρύλου για την οδήγηση κι η ελευθερία που της προσέφερε αυτή, ήταν ζωτικής σημασίας για εκείνη, όπως έγραψε στο βιβλίο της το 2018.

«Μπορεί να ακούγεται χαζό, όμως μία από τις πιο αγαπημένες μου αποδράσεις, και κρυφή μου απόλαυση, ήταν να οδηγώ τις Jaguar μου. Το αγαπούσα επειδή ήταν κάτι που μπορούσα να κάνω μόνη μου, μία από τις λίγες φορές που μπορούσα να είμαι μόνη κι ελεύθερη,» ανέφερε συγκεκριμένα.

Πρόκειται για μία λευκή Jaguar XJ6 και μία ασημένια Jaguar XKE roadster, οι οποίες έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη ζωή της, πριν και μετά το διαζύγιό της με τον Ike. Η πρώτη ήταν δώρο του Sammy Davis Jr, για να ευχαριστήσει την Turner που τον τίμησε με την παρουσία της σε μία από τις συναυλίες του στο Las Vegas το 1970.

«Κάποιοι καλλιτέχνες δείχνουν την ευγνωμοσύνη τους στέλνοντας λουλούδια, όμως ο Sammy ήταν ανοιχτόκαρδος και έκανε πάντα μεγάλες κινήσεις.

«Είπε στη βοηθό μου, Rhonda, ότι θέλει να μου κάνει έκπληξη παίρνοντάς μου ένα αυτοκίνητο, νομίζω μία Mercedes-Benz, όμως εκείνη του είπε ότι είχα μεγάλη αγάπη για τα αγγλικά αυτοκίνητα. Κι αμέσως, σαν να έκανε μαγικά, μία άσπρη Jaguar XJ6 με περίμενε έξω από το ξενοδοχείο μου,» έγραψε η τραγουδίστρια. Σύμφωνα με την ίδια, αυτή η κίνηση του Davis Jr«ξύπνησε το πάθος της για τα γρήγορα αυτοκίνητα.»

Η συλλογή της επεκτάθηκε το 1973, όταν ο τότε σύζυγός της, Ike Turner, της έκανε δώρο μία Jaguar XKE roadster, γράφοντας στην πινακίδα κυκλοφορίας '1 TINA'. «Δε θα ξεχάσω ποτέ την πρώτη φορά που κάθισα πίσω από το τιμόνι και βγήκα από την αντιπροσωπεία,» είπε σχετικά.

«Ήταν αργά κι είχε ομίχλη όταν οδήγησα την ασημί Jaguar στην Wilshire Boulevard. Απ' όσο ξέρω, δεν υπήρχε κανείς άλλος στο δρόμο – μόνο εγώ, οδηγώντας με τα παράθυρα κατεβασμένα, δείχνοντας και νιώθοντας εκπληκτικά.

«Μπορώ ακόμα να ακούσω τον ήχο του κινητήρα, το 'βρουμ' που σήμαινε ότι ήταν η Jaguar μου ήταν έτοιμη να με πάει όπου ήθελα. Ήξερα ότι δε θα μπορούσα ποτέ να το οδηγήσω στο όριό του, όμως είχα την αδρεναλίνη που βιώνουν οι λάτρεις της αυτοκίνησης.»

Η Tina Turner με τον σύζυγό της, Ike Turner
Η Tina Turner με τον σύζυγό της, Ike Turner

Το 1976, η Tina υπέβαλε αίτηση για διαζύγιο από τον Ike, ο οποίος από τις αρχές του 1970 είχε εθιστεί σοβαρά στην κοκαΐνη, κάτι που επηρέαζε σε επικίνδυνο βαθμό τη σχέση του με εκείνη. Η αίτηση ολοκληρώθηκε το 1978, όποτε κι έγινε η δίκη για τον διαχωρισμό της περιουσίας του ζευγαριού. Η Turner κατάφερε να κρατήσει το καλλιτεχνικό της όνομα 'Tina Turner', το οποίο και είχε πάρει από τον σύζυγό της, αφού το πραγματικό της όνομα ήταν Anna Mae Bullock.

Μαζί με το όνομα, η τραγουδίστρια κράτησε και τις δύο της Jaguar, μένοντας όμως με ψίχουλα στον τραπεζικό της λογαριασμό. «Μου φαίνεται τόσο αστείο τώρα: δεν είχα καθόλου χρήματα για φαγητό, ενοίκιο ή άλλα απαραίτητα, καμία ιδέα για το πώς θα πλήρωνα τους λογαριασμούς μου, όμως είχα δύο Jags!» είπε, ανακαλώντας την ημέρα της δίκης.