Σαν σήμερα μπήκε το πρώτο «λιθαράκι» για τη δημιουργία της Mercedes-Benz


Στις 11 Μαϊου 1924 οι Gottlieb Daimler και Karl Benz ίδρυσαν μια κοινοπραξία, που οδήγησε, τελικά, στη συγχώνευση των εταιρειών τους και τη δημιουργία της Daimler-Benz AG.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ - ΦΩΤΟ: MERCEDES
  • 11/5/2023

Πριν από ακριβώς 99 χρόνια, στις 11 Μαϊου 1924, οι Gottlieb Daimler και Karl Benz αποφάσισαν να δημιουργήσουν μια συμμαχία αποτελούμενη από τις εταιρείες τους. Προχώρησαν στην ίδρυση  κοινοπραξίας που έμελλε να καταλήξει στη δημιουργία μιας από τις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες στον κόσμο, της Mercedes-Benz.

Αμφότεροι κατασκεύαζαν τα δικά τους αυτοκίνητα για περίπου 30 χρόνια μέχρι την κοινή πορεία που αποφασίστηκε, σε μεγάλο βαθμό για οικονομικούς λόγους, με στόχο τη βελτιστοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας.

O Karl Benz (25 Νοεμβρίου 1844 - 4 Απριλίου 1929) γεννήθηκε στην Καρλσρούη και σπούδασε στην Πολυτεχνική σχολή της πόλης του. Ο πρώτος βενζινοκινητήρας που δημιούργησε ήταν ένας δίχρονος μονοκύλινδρος. Τέθηκε για πρώτη φορά σε λειτουργία την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 1879.

Το 1883 ίδρυσε την εταιρεία του, Benz & Cie. και στις 29 Ιανουαρίου 1886 κατέκτησε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας με αριθμό 37435 για το τρίκυκλο μηχανοκίνητο όχημα «Motorwagen» (Benz Patent Motor Car). Ουσιαστικά πρόκειται για την ημερομηνία που έχει καταγραφεί στην ιστορία της Αυτοκίνησης ως τα επίσημα «γενέθλια» του αυτοκινήτου.

Για να συμβάλλει στην προώθηση της εφεύρεσής του, η σύζυγος του Benz, Bertha, πραγματοποίησε εν αγνοία του το πρώτο ταξίδι μεγάλης απόστασης (104 km), με μια βελτιωμένη έκδοση, το Patent Motorwagen No 3. Συνοδευόταν από τους δύο γιους της, τον 15χρονο Eugen και τον 14χρονο Richard.

Παράλληλα με τον Benz, το 1886, ο Daimler (17 Μαρτίου 1834 - 6 Μαρτίου 1900) δημιουργούσε στη Στουτγκάρδη το πρώτο τετράτροχο αυτοκίνητο, «Motor Coach». Το 1890 ίδρυσε τη δική του εταιρεία, Daimler Motoren-Gesellschaft (DMG) και το 1898, το Daimler 8 HP «Phaeton» ήταν το πρώτο αυτοκίνητο με τετρακύλινδρο κινητήρα.

Στη συνέχεια, το υψηλών επιδόσεων σπορ Mercedes 35 HP και τα λιγότερο ισχυρά «αδέλφια» του δημιούργησαν την οικογένεια μοντέλων Mercedes-Simplex, ξεκινώντας με το μοντέλο 40 HP το 1902.

Το όνομα Mercedes προέκυψε από την 11χρονη κόρη του επιχειρηματία Emil Jellinek. Εκείνος ονειρεύονταν το αυτοκίνητο, μαζί με τον μηχανικό της DMG, Wilhelm Maybach, ο οποίος δημιούργησε την Mercedes 35 HP.

Το 1903, ο Paul Daimler, γιος του ιδρυτή της εταιρείας, γνωστοποιεί τα σχέδιά του για ένα τετρακίνητο όχημα και 4 χρόνια αργότερα παρουσιάζεται το «Dernburg-Wagen», που αποτέλεσε τον προάγγελο των σημερινών οχημάτων με κίνηση σε όλους τους τροχούς.

Οι δύο εταιρείες τα πήγαιναν καλά μέχρι λίγο μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν το παγκόσμιο οικονομικό κλίμα στις αρχές της δεκαετίας του 1920 τις «ανάγκασε» να δημιουργήσουν την κοινοπραξία. Το 1924, άρχισαν να εμπορεύονται τα προϊόντα τους από κοινού, έχοντας και τη βοήθεια της Deutsche Bank, ενώ εξακολουθούσαν να διαθέτουν ξεχωριστά εμπορικά σήματα.

Τον Ιούνιο του 1926, οι δύο παλαιότεροι κατασκευαστές κινητήρων συγχωνεύτηκαν για να σχηματίσουν την Daimler-Benz AG, με καταχωρημένη έδρα στο Βερολίνο και κεντρικά γραφεία διοίκησης στην Στουτγκάρδη.