Οι θωρακισμένες BMW μπορούν να τα βάλουν με έναν στρατό και να βγουν αλώβητες


Δείτε πως το BMW Protection Core έχει γίνει «ασπίδα» στις νέες λιμουζίνες των Βαυαρών, προστατεύοντας τους επιβάτες από επιθέσεις με πολυβόλα, χειροβομβίδες και εκρηκτικά. 

  • 22/8/2023

Η BMW αποκαλύπτει μία νέα γενιά θωρακισμένων οχημάτων στην κατηγορία πολυτελών sedan, την πρώτη BMW i7 Protection και τη νέα BMW Σειρά 7 Protection. Τα δύο μοντέλα συνδυάζουν μια ασυναγώνιστη φιλοσοφία προστασίας με εξαιρετικά επίπεδα άνεσης και ευρυχωρίας, άκρως προηγμένα στοιχεία εξοπλισμού και την κορυφαία στην κατηγορία δυναμική συμπεριφορά για την οποία φημίζεται η μάρκα.

Ως το πρώτο θωρακισμένο sedan στον κόσμο με αμιγώς ηλεκτρικό σύστημα κίνησης, η BMW i7 Protection πληροί όλες τις απαιτήσεις προστασίας της κατηγορίας VR9 χωρίς περιορισμούς, όπως και η νέα BMW Σειρά 7 Protection με κινητήρα εσωτερικής καύσης.

Επίκεντρο αποτελεί το νέο BMW Protection Core που είναι μοναδικό παγκοσμίως και περιλαμβάνει ειδική αυτοφερόμενη δομή αμαξώματος με θωράκιση χάλυβα. Στη συνέχεια, συνδυάζεται με χαρακτηριστικά όπως η πρόσθετη θωράκιση του κάτω μέρους του αμαξώματος και της οροφής καθώς και θωρακισμένο γυαλί

Τα νέα θωρακισμένα μοντέλα προσφέρουν εξατομικευμένη προστασία από επιθέσεις με πυροβόλα όπλα ή εκρηκτικά για άτομα που αποτελούν στόχο επίθεσης. Έχουν ταξινομηθεί προφέροντας προστασία κατηγορίας VR9 με βάση τα διεθνώς αναγνωρισμένα επίσημα κριτήρια δοκιμών της γερμανικής Vereinigung der Prüfstellen für Angriffshemmende Materialien und Konstruktionen (Ένωση Εργαστηρίων Δοκιμών για Ανθεκτικά σε Επιθέσεις Υλικά και Κατασκευές - VPAM).

Η πιστοποίηση βασίζεται, μεταξύ άλλων, στην τρίτη έκδοση των οδηγιών για οχήματα ανθεκτικά σε σφαίρες (VPAM BRV) όσον αφορά τη βαλλιστική αντοχή και στις οδηγίες για οχήματα ανθεκτικά σε εκρηκτικές ύλες (VPAM ERV, τρίτη έκδοση) και στην PAS 300 αναφορικά με την αντοχή σε εκρήξεις. Το γυαλί για τα δύο μοντέλα προστατεύει ακόμη και από πυρά διαμετρήματος 7.62x54 R - μια απειλή από την υψηλότερη κατηγορία προστασίας για πολιτικά οχήματα VPAM 10. Προαιρετικά, για τη νέα BMW Σειρά 7 Protection, διατίθεται επίσης μία μερική επέκταση προστασίας για συγκεκριμένες περιοχές του αμαξώματος απέναντι σε πυρά από πυρομαχικά VPAM 10.

Θυμίζουμε ότι στην έκθεση IAA Mobility 2021, η BMW παρουσίασε την Concept iX5 Hydrogen Protection VR6, το πρώτο θωρακισμένο όχημα με σύστημα κίνησης κυψελών καυσίμου υδρογόνου που έχει πιστοποιηθεί οπουδήποτε στον κόσμο.

Η καινοτόμος φιλοσοφία προστασίας για τα νέα θωρακισμένα sedan της BMW αποτελεί προϊόν της παραδοσιακής τεχνογνωσίας της εταιρείας σε συνδυασμό με τεχνολογία αιχμής. Η BMW έχει πλέον συγκεντρώσει 45 χρόνια εμπειρίας στην ανάπτυξη και παραγωγή θωρακισμένων οχημάτων. Η φιλοσοφία προστασίας που εφαρμόζεται σήμερα επινοήθηκε ως μέρος της διαδικασίας εξέλιξης για την παραγωγή της νέας BMW Σειράς 7 και, περισσότερο από ποτέ, προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τη θωράκιση που μπορεί να προστεθεί σε μεταγενέστερο χρόνο.

Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο BMW Protection Core, με το οποίο για πρώτη φορά ολόκληρη η δομή στήριξης του αμαξώματος ενός θωρακισμένου sedan κατασκευάζεται από ατσάλι. Τα τρισδιάστατα στοιχεία του είναι όλα κατασκευασμένα από εξαιρετικά ανθεκτικά κράματα χάλυβα διαμορφωμένα εν θερμώ. Το BMW Protection Core σχηματίζει έναν αυτοφερόμενο προστατευτικό κέλυφος, το οποίο στη συνέχεια συνδυάζεται με θωρακισμένες πόρτες, θωράκιση για το κάτω μέρος του αμαξώματος και τζάμια ασφαλείας.

Ειδική θωράκιση σχεδιασμένη για να προσφέρει μέγιστη προστασία ειδικά από εκρηκτικές ύλες, χρησιμοποιήθηκε τόσο για την οροφή όσο και για το κάτω μέρος του αμαξώματος των δύο θωρακισμένων sedan. Αυτό σημαίνει ότι οι επιβαίνοντες προστατεύονται επίσης από επιθέσεις drone και από θραύσματα χειροβομβίδων.

Στη λίστα των στάνταρ χαρακτηριστικών ασφαλείας της BMW Σειρά 7 Protection περιλαμβάνεται επίσης ένα αυτοσφραγιζόμενο ρεζερβουάρ καυσίμου, με ειδικό περίβλημα που του επιτρέπει να σφραγίζεται αυτόματα αφού χτυπηθεί από σφαίρα, ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε διαρροή καυσίμου.

Εξωτερικά, μερικές μόνο λεπτομέρειες διαφοροποιούν τα δύο θωρακισμένα sedan από μια στάνταρ Σειρά 7 Sedan εξοπλισμένη με το πακέτο M Sport. Η διακριτική εμφάνισή τους στους δημόσιους δρόμους που δύσκολα μαρτυρά την παρουσία θωράκισης αποτελεί έναν πρόσθετο παράγοντα ασφάλειας για τα άτομα που χρειάζονται προστασία.

Η φιλοσοφία προστασίας που χρησιμοποιήθηκε για τη νέα BMW i7 Protection και τη BMW Σειρά 7 Protection επέτρεψε επιπλέον τη βελτιστοποίηση του βάρους τους σε σύγκριση με τα προηγούμενα μοντέλα. Η εξοικονόμηση βάρους δεν οδηγεί μόνο σε σημαντικά υψηλότερη ικανότητα μεταφοράς φορτίου, αλλά έχει επίσης ιδιαίτερα θετική επίδραση στις ικανότητες χειρισμού των θωρακισμένων sedan. Το βελτιστοποιημένο βάρος συνδυάζεται με την αύξηση της ακαμψίας του αμαξώματος με στόχο την προσφορά υψηλού επιπέδου ευελιξίας. Όλα αυτά μεταφράζονται σε ακριβή έλεγχο του αυτοκινήτου, άριστη δυναμική στις στροφές και υψηλές τιμές επιτάχυνσης και τελικής ταχύτητας.

Οι νέες BMW i7 Protection και BMW Σειρά 7 Protection είναι εξοπλισμένες με ζάντες ελαφρού κράματος 20” ιντσών, με ακτίνες σε σχήμα αστεριού και συνδυάζονται με ελαστικά της Michelin διατάσεων 255-740 R510, τα οποία έχουν αναπτυχθεί ειδικά για τα θωρακισμένα sedan.

Τα ελαστικά PAX διαθέτουν έναν δακτύλιο runflat τοποθετημένο στη στεφάνη του τροχού, ο οποίος επιτρέπει στο αυτοκίνητο να συνεχίσει το ταξίδι του με ταχύτητα έως και 80 km/h ακόμη και σε περίπτωση πλήρους απώλειας πίεσης.

Ένα αποκλειστικό χαρακτηριστικό άνεσης που προσφέρεται για πρώτη φορά σε μοντέλο BMW είναι η μηχανοκίνητη υποβοήθηση για το άνοιγμα και το κλείσιμο των θυρών, η οποία είναι στάνταρ. Είναι διαθέσιμη αμέσως μετά το ξεκλείδωμα του αυτοκινήτου μειώνοντας τη δύναμη που απαιτείται για το άνοιγμα ή το κλείσιμο των θωρακισμένων θυρών. Μοναδική επίσης σε αυτή την κατηγορία είναι μια λειτουργία που επιτρέπει στους επιβάτες να κλείνουν αυτόματα τις πόρτες πατώντας ένα κουμπί αφού μπουν στο αυτοκίνητο.

Το σύστημα ενδοεπικοινωνίας που περιλαμβάνεται στο βασικό εξοπλισμό επιτρέπει στους επιβάτες του αυτοκινήτου να επικοινωνούν με άτομα που βρίσκονται έξω από αυτό χωρίς να χρειάζεται να ανοίξουν τις πόρτες ή τα παράθυρα. Βασικά χαρακτηριστικά εδώ είναι τα μικρόφωνα που είναι ενσωματωμένα στους εξωτερικούς καθρέφτες, ένα εξωτερικό ηχείο, το hands-free μικρόφωνο που είναι ενσωματωμένο στην επένδυση οροφής και τα συμπληρωματικά ηχεία στο εσωτερικό. Επιπλέον, ένα μικρόφωνο σε μορφή ράβδου μπορεί να τοποθετηθεί προαιρετικά στο θάλαμο της κεντρικής κονσόλας για αποτελεσματική επικοινωνία με άτομα έξω από το αυτοκίνητο ακόμη και όταν τα παράθυρα είναι κλειστά.

Χάρη στην ευρεία γκάμα του βασικού και προαιρετικού εξοπλισμού τους, τα νέα θωρακισμένα sedan οχήματα της BMW παρέχουν εξατομικευμένη προστασία σε ποικίλα σενάρια επιθέσεων. Οι νέες BMW i7 Protection και BMW Σειρά 7 Protection μπορούν να προσαρμοστούν με ακρίβεια για κάθε είδους απαιτήσεις, με χαρακτηριστικά όπως σύστημα παροχής φρέσκου αέρα, πυροσβεστήρα με αυτόματη και χειροκίνητη εκτόξευση, φάρους που αναβοσβήνουν, πομποδέκτες και ιστούς για την τοποθέτηση σημαίας για όταν το αυτοκίνητο βρίσκεται σε επίσημη αποστολή, καθώς και άλλες ειδικές επιλογές ανάλογα με τον πελάτη.

Τέλος, η BMW προσφέρει επίσης ειδικά μαθήματα εκπαίδευσης οδηγών για τα Protection μοντέλα της. Τα προγράμματα αυτά, τα οποία η BMW οργανώνει για περισσότερα από 35 χρόνια, χωρίζονται σε κατηγορίες, ανάλογα με το επίπεδο γνώσεων των συμμετεχόντων και πραγματοποιούνται σε διάφορες τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα έχουν επικεφαλής άρτια καταρτισμένους ειδικούς και το περιεχόμενό τους περιλαμβάνει από ολοκληρωμένες θεωρητικές συνεδρίες μέχρι πρακτικές ασκήσεις ελέγχου οχήματος και εκπαίδευση αντίδρασης σε κρίσιμες καταστάσεις.