Squad: Το πρώτο ηλιακό όχημα πόλης υπόσχεται 100 km αυτονομίας και τιμή κάτω των 6.500€ (video)


Το διθέσιο ηλιακό όχημα φορτίζει ακόμα και υπό σκιά ενώ ο οδηγός, όπως και στην περίπτωση του Citroen Ami, μπορεί να το οδηγήσει από την ηλικία των 16 μιας και δεν απαιτείται δίπλωμα αυτοκινήτου.

  • 19/5/2022

Μετά από τρία χρόνια εντατικής έρευνας η ολλανδική start-up Squad Mobility προχωρά στην πλήρη αποκάλυψη του πρώτου αυτοκινήτου πόλης που κινείται με ηλιακή ενέργεια. Το Squad είναι ένα διθέσιο ελαφρύ όχημα που εφοδιάζεται με 2 ηλεκτροκινητήρες (2 kW ο καθένας) και αντλούν ενέργεια από ένα σύστημα μπαταριών ιόντων λιθίου χωρητικότητας 1.6 kWh, με μέγιστη αυτονομία 100 km.

Η φόρτιση γίνεται μέσω ενός πάνελ που είναι τοποθετημένο στην οροφή του Squad και «ρουφάει» τις ακτίνες του ήλιου ακόμα και όταν είναι παρκαρισμένο, μετατρέποντας τες σε ηλεκτρική ενέργεια. Τι γίνεται όμως αν είναι σταθμευμένο υπό σκιά ή η χώρα στην οποία κινείται δεν φημίζεται για την ηλιοφάνειά της; Ο κατασκευαστής αναφέρει πως το πάνελ μπορεί να φορτίσει αποτελεσματικά και στις δύο περιπτώσεις.

Ακόμα και στην Ολλανδία, η οποία δεν είναι και η πιο ηλιόλουστη χώρα του κόσμου, το διθέσιο όχημα κατάφερε μέσα σε μια ημέρα να αποκτήσει αυτονομία των 20 km. Ο συγκεκριμένος αριθμός, σύμφωνα με τον κατασκευαστή, είναι υπεραρκετός για χρήση εντός πόλης αφού σύμφωνα με μελέτες προκύπτει ότι η μέση καθημερινή χρήση δεν ξεπερνάει τα 12 km. Όταν ο οδηγός θελήσει επιπλέον ενέργεια τότε το Squad του δίνει τη δυνατότητα φόρτισης ακόμα και μέσω οικιακής πρίζας.

Το εσωτερικό του είναι αρκετά λιτό και την ίδια στιγμή πρακτικό, όπως συνηθίζουν άλλωστε τα οχήματα αυτής της κατηγορίας, ενώ οι χώροι θα βολέψουν άνετα επιβάτες και αποσκευές έως και 68 lt. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στην τοποθέτηση του roll cage που προσθέτει πόντους στην ασφάλεια  αλλά και στην άνετη ορατότητα που προσφέρει με τις μεγάλες γυάλινες επιφάνειες που του περιβάλλουν.

Το air-condition συγκαταλέγεται στον προαιρετικό εξοπλισμό (!) ενώ για αυτούς που ζεσταίνονται εύκολα μπορούν να το αποκτήσουν χωρίς πόρτες. Αν πάλι δεν τους βολέψει η συγκεκριμένη επιλογή μπορούν να τις αγοράσουν σε δεύτερο χρόνο.

Το μήκος του είναι μόλις 2 m., το ύψος του 1.6 m. και το πλάτος του 1.2 m ενώ η διάμετρος ολικής στροφής ορίζεται στα 6 m. προσφέροντας μοναδική ευελιξία στη μετακίνηση στους κεντρικούς δρόμους μίας πόλης. Οι παραπάνω διαστάσεις τού επιτρέπουν να παρκάρει σχεδόν οπουδήποτε ενώ σύμφωνα με την εταιρεία σε μια θέση που θα χρειαζόταν ένα μέσο αυτοκίνητο μπορούν να σταθμεύσουν 3 Squad.

Οι επιδόσεις του, αναμενόμενα, δεν βάζουν «φωτιά» στην άσφαλτο αλλά τα 45 km/h της τελικής ταχύτητας θα μεταφέρουν τους επιβάτες αρκετά ικανοποιητικά. Την ίδια στιγμή λόγω κατασκευής, όπως και στην περίπτωση του Citroen Ami, μπορεί να οδηγηθεί από την ηλικία των 16 ετών και χωρίς να απαιτείται δίπλωμα αυτοκινήτου.

Πάμε τώρα και στο πιο δυνατό σημείο του Squad το οποίο δεν είναι άλλο από την προσιτή του τιμή η οποία σύμφωνα με την εταιρεία ορίζεται στις 6.250€ (χωρίς τους φόρους) και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προχωρήσουν στην προπαραγγελία μέσα από το επίσημο site του κατασκευαστή.

Δείτε το video…

Πηγή: squadmobility.com