Όταν ο αδικοχαμένος Craig Breen έχασε τον συνοδηγό του - και το ξεπέρασε


Ο Craig Breen, που έχασε ξαφνικά τη ζωή του σε ατύχημα, ξεπέρασε μία προσωπική τραγωδία πολύ νωρίς στην καριέρα του, για να φτάσει στο κορυφαίο επίπεδο των ράλλι.

  • ΦΩΤΟ: HYUNDAI
  • 14/4/2023

Ο Craig Breen έχασε τη ζωή του σε ατύχημα στο πλαίσιο των δοκιμών πριν το Ράλλι Κροατίας. Ο Ιρλανδός οδηγός, γεννηθείς στις 2 Φεβρουαρίου 1990, προερχόταν από οικογένεια μέσα στους αγώνες, καθώς ο πατέρας του, Ray, ήταν οδηγός ράλλι, και πέρασε το «μικρόβιο» στον νεαρό Craig.

Ως τα 17 του χρόνια, αγωνιζόταν στα καρτ, αλλά έκανε τη μετάβαση στα ράλλι από το 2009 και για τα επόμενα 14 χρόνια, θα βρισκόταν συνέχεια στις ειδικές διαδρομές.

Το ατύχημα που τον σημάδεψε

Στο Targa Florio, ο Craig Breen, 22 ετών τότε, αγωνιζόταν με τον 24χρονο Ουαλό Gareth Roberts, οδηγώντας ένα Peugeot 207.

Όλα άλλαξαν όταν ο Ιρλανδός είχε ατύχημα, χτυπώντας σε μία μπαριέρα από τη μεριά του συνοδηγού. Αυτό σκότωσε ακαριαία τον Roberts, ενώ ο Breen βγήκε ανέπαφος από το αυτοκίνητο.

Ήταν ένα γεγονός που σημάδεψε τον Breen, μία απώλεια που θα θυμόταν για όλη την υπόλοιπη ζωή του. Μαζί με τον Roberts είχαν κατακτήσει το 2011 το World Rally Championship Academy, και είχαν αναπτύξει όχι μόνο μία καλή αγωνιστική συνεργασία, αλλά και μία βαθιά φιλία.

«Ο Gareth είναι μάγος, είναι τρομερό το πώς μπορεί να διαβάζει τις σημειώσεις τόσο γρήγορο. Δεν θα τα κατάφερνα χωρίς αυτόν,» θα δήλωνε για τον Roberts.

Η επιστροφή στο υψηλότερο επίπεδο

Μετά από αυτό το τραγικό γεγονός, ο Breen το πάλεψε, και συνέχισε την καριέρα του στις ειδικές διαδρομές. Το 2014 γύρισε στα ράλλι, και στέφθηκε νικητής στον δικό μας αγώνα, το Ράλλι Ακρόπολις, στο ντεμπούτο του Peugeot 206 T16 R5.

Μαζί με τις συμμετοχές του ως ιδιώτης στο WRC, κέντρισε το ενδιαφέρον των εργοστασιακών ομάδων της μεγάλης κατηγορίας, κι έτσι το 2016 εξασφάλισε συμβόλαιο με τη Citroen για τα επόμενα τρία χρόνια, ως και το 2018.

Μπορεί οι επιτυχίες που στόχευαν κι οι δύο πλευρές να μην ήρθαν ποτέ, όμως ο Ιρλανδός πανηγύρισε δύο βάθρα και μπήκε για τα καλά στο ραντάρ και των υπόλοιπων ομάδων.

Έτσι ήρθε η μεταγραφή στη Hyundai το 2019, με την οποία κι έμεινε ως το 2021 και κατάφερε να πάρει περισσότερα βάθρα.

Το 2022 ήρθε η μετάβαση στην M-Sport, χωρίς όμως επιτυχία, και η επιστροφή το 2023 στη Hyundai αποτέλεσε εφαλτήριο για να αναζωογονήσει και να επανεκκινήσει υπό καλύτερη βάση στην καριέρα του.

Το μήνυμά του στους ανθρώπους

Στο φετινό Ράλλι Σουηδίας, τον πρώτο του αγώνα με το i20N Rally1 Hybrid, o Breen έδειξε και πάλι το μέγεθος του ταλέντου του, ερχόμενος 2ος στην τελική κατάταξη.

Τότε ήταν που είδε κι όλος ο κόσμος τι άνθρωπος ήταν ο Craig Breen. Μιλώντας στην κάμερα του WRC Plus, έδωσε σε όλους να καταλάβουν τη νοοτροπία που τον έβγαζε πάντα από τις δυσκολίες: «Μην αφήσετε ποτέ κανέναν να σας μειώσει».

Ήταν μόλις 33 ετών, όταν χθες, Πέμπτη 13/4, έχασε τη ζωή του στους κροατικούς δρόμους.