Ράλι Φινλανδίας: Αντέχει στην πίεση ο Tanak


Ο Ott Tänak διατήρησε την ψυχραιμία του κάτω από την αυξανόμενη πίεση του Esapekka Lappi για να παραμείνει στην πρωτοπορία μετά το εναρκτήριο σκέλος της Παρασκευής στο Secto Rally Finland.

  • 5/8/2022
Ο Εσθονός -δύο φορές νικητής του αγώνα- άρπαξε την πρώτη θέση από τον  Thierry Neuville στην πρώτη κιόλας ειδική διαδρομή και κρατήθηκε στη θέση αυτή όλη τη μέρα.
 
Οι απογοητεύσεις στο στήσιμο απειλούσαν να κλονίσουν την αυτοπεποίθηση του Tänak, ειδικά κατά το πρώτο μισό του σκέλους στις διαδρομές βόρεια της Jyväskylä.

Ωστόσο διατήρησε τον ρυθμό του και άντεξε στην πίεση του Esapekka Lappi, ο οποίος απάντησετο απόγευμα. Κέρδισε τρεις ειδικές διαδρομές και μείωσε τη διαφορά από τον Tanak, όμως δεν μπόρεσε να περάσει στην πρωτοπορία.
 
Ο Elfyn Evans κράτησε την τρίτη θέση στη γενική κατάταξη. Έφτασε πίσω στο σέρβις με 12,2 δευτερόλεπτα διαφορά από τον Lappi και πλέον έχει μπροστά του μια σφιχτή μάχη με τον teammate του στην Toyota και πρωτοπόρο του Πρωταθλήματος, Kalle Rovanperä, ο οποίος τερμάτισε μόλις 1,7 δευτερόλεπτα πίσω.

 
Ως επικεφαλής του πρωταθλήματος, ο Rovanperä άνοιξε το δρόμο και δυσκολεύτηκε να βρει πρόσφυση σε κάποια από τα κομμάτια του αγώνα, με αποτέλεσμα να έχει αρκετές δύσκολες στιγμές. Ο 21χρονος θα ξεκινήσει το Σάββατο με μια πιο ευνοϊκή θέση στο δρόμο και υποσχέθηκε να πιέσει για τη νίκη στις διαδρομές της πατρίδας του.
 
Το σκέλος του Σαββάτου είναι συγκεντρωμένο γύρω από το Jämsä και, με 150,30 χιλιόμετρα δράσης, περιλαμβάνει σχεδόν τη μισή αγωνιστική απόσταση του ράλι.
 
Πρώτες θέσεις μετά την Παρασκευή:
1. O Tänak / M Järveoja Hyundai i20 N 50min 41.2sec
2. E Lappi / J Ferm Toyota GR Yaris 3,8sec.
3. E Evans / S Martin Toyota GR Yaris 19.3sec
4. K Rovanperä / J Halttunen Toyota GR Yaris 21.0sec
5. C Breen / P Nagle Ford Puma 32,5sec
6. T Katsuta / A Johnston Toyota GR Yaris 35.5sec